Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015 (IX.25.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2015. 09. 26

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el.


  1. Általános rendelkezések


1.  § A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiség nélküli szervezetre, aki, vagy amely Mány község közigazgatási területén kedvtelésből állatot tart (a továbbiakban: tulajdonos).


2. § A rendelet alkalmazása szempontjából kedvtelésből tartott állat a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott állat (a továbbiakban: állat).


  1. Az állattartás közös szabályai


3. § Állat csak oly módon tartható, hogy az a közterületet ne szennyezze. A közterület esetleges szennyeződését a tulajdonos haladéktalanul köteles eltávolítani.


4. § (1) Ha a tulajdonos nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.


(2) Tilos az állatot szabadon engedni, elhagyni.


5. § Az állattarásra szolgáló építmények szellőzőnyílásait a tulajdonos a saját ingatlana felé köteles kiképezni.


3. Az ebtartás szabályai


6. §  Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az eb tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az eb tartási helyét ne hagyhassa el.


7. § Bekerített ingatlanon a kerítést és a kaput úgy kell kialakítani, hogy az az eb közterületre jutását, szomszédos ingatlanokra való bejutását, valamint a kerítés és a kapu résein történő kiharapását megakadályozza.


8. § Vakvezető kutya kivételével tilos az ebet bevinni

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe,

b) üzletbe,

c) nevelési-, oktatási, egészségügyi, szociális, egyházi intézmény, kulturális létesítmény területére,

d) középületbe,

e) kegyeleti helyre,

f) játszótérre.

4. Eljárási szabályok


9. § E rendelet szabályainak megsértése miatt indult eljárásban a jegyző jár el.


10. § Az e rendeletben meghatározott szabályok be nem tartása esetén a jegyző, természetes személyek esetén kétszázezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabására jogosult.


  1. Záró rendelkezések


11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





Szabó Zoltán                                                                                              dr. Majoros Ildikó

polgármester                                                                                                        jegyző



INDOKOLÁS


A rendelet meghatározza az Önkormányzat közigazgatási területén a kedvtelésből tartott állatok tartásának – magasabb szintű jogszabály által nem szabályozott – szabályait. Mivel e körben külön kormányrendelet született, az önkormányzati szabályozás rendkívül korlátozott, kizárólag azokat szabályokat tartalmazza, amelyek a település sajátosságait tükrözi.

Ha rendelet eléri a célját, a településen kevesebb lesz a kedvtelésből tartott állatokkal összefüggésben létrejött szomszédvita, az állattartók tisztában lesznek azokkal a helyi szabályokkal, amelyeket be kell tartaniuk.