Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2023. 06. 02- 2023. 06. 30

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

2023.06.02.

Mány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi tv. 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § Az érdekeltségi alapból a jegyző, a Polgármesteri Hivatal adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselői, valamint a jegyző által meghatározott, közvetlenül nem adóügyi feladatokat ellátó, azonban azzal összefüggő eseti vagy rendszeres feladatot végző köztisztviselők részesülhetnek.

Az érdekeltségi alap forrásai

2. § (1) Érdekeltségi alapot, (jutalékalapot) képez az önkormányzat ügykörébe tartozó adókból (helyi adók) az

a) az adóellenőrzés eredményeként végleges határozat alapján előírt és a tárgyévben befolyt adózó adószámláján jóváírt adóhiány, adókülönbözet 25%-a és

b) a helyi adó hátralékokból az adóhatóság követeléskezelési és végrehajtási tevékenységének következtében a tárgyév során befolyt, és adózó adószámláján jóváírt összeg 25%-a.

(2) Helyi iparűzési adóból érdekeltségi célú juttatás nem fizethető, ezen adónemből az (1) bekezdés szerint elszámolásra kerülő összegnek (25%) megfelelő juttatás a helyi iparűzési adón kívüli helyi adónemek terhére fizethető ki, mely összeg nem haladhatja meg az (1) bekezdés a) és b) pontjai szerinti jogcímeken, helyi iparűzési adón kívüli adónemekből befolyó összeg 30%-át.

(3) Adóbírság, mulasztási bírság, eljárási bírság, késedelmi pótlék, valamint végrehajtási költség címen elszámolt összegekből érdekeltségi célú juttatás nem fizethető.

(4) Az érdekeltségi alapnak fedeznie kell a juttatás után az munkaadót terhelő adó és járulék összeget is.

(5) Az érdekeltségi alapról analitikus nyilvántartást kell vezetni. A tárgyévben képződött és fel nem használt forrás a következő évre átvihető és rendeltetésének megfelelően felhasználható.

A kifizetés szabályai

3. § (1) A 2. § szerint elszámolt érdekeltségi jutalék évente két alkalommal, az adóév I. és II. félévét követően, a tárgyév I. félévére vonatkozóan július 30-ig, míg a II. félév tekintetében a tárgyévet követő év február 28-ig fizethető ki.

(2) Az 1. § szerint érdekeltségi jutalékra jogosultak az (1) bekezdésben részükre meghatározott összeg 40 %-ából illetményük arányában, a fennmaradó 60 %-ából pedig teljesítményarányosan részesednek.

(3) Az érdekeltségi juttatás az adott félév tekintetében nem lehet több a jogosult köztisztviselő megállapított havi illetményének 1,5-szeresénél.

(4) A köztisztviselőt 30 napot meghaladó távolléte esetén (kivéve a rendes szabadság időtartamát) a jutalékot arányosan csökkenteni kell.

(5) Az érdekeltségi jutalék évente kifizethető összege nem haladhatja meg a köztisztviselőnek a megállapított havi illetményének 2,5-szeresét.

4. § (1) Az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők, és a jegyző részére a jutalék kifizetését – a polgármester egyetértésével – a jegyző, a jegyző részére a polgármester engedélyezi.

(2) A kifizethető jutalék mértékét a jegyző, a jegyző esetében a polgármester állapítja meg.

(3) A jutalékból való részesedés mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a dolgozó munkakörét, feladatkörét, az adott időszakban munkából való távollétének időtartamát, legutolsó teljesítményértékelését, és esetleges ügyirathátralékát.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

6. § A rendelet rendelkezéseit első alkalommal a 2023. év I. félévi érdekeltségi jutalék elszámolásnál kell alkalmazni.