Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 11. 30

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő testülete

14/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról


 
Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ Felcsút Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) e rendelet szabályait kell alkalmazni.


2.§ (1) A filmforgatással összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(2) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában,

f) a filmforgatás által okozott vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


(3) A filmforgatással érintett közterület elhelyezkedésétől függően külön megállapodás kötendő a hatósági szerződéshez, különösen a felmerült költségek tekintetében

a) a menetrend szerinti autóbusz közlekedéssel érintett útvonal esetén a közlekedési szolgáltatóval, valamint

b) a nem helyi közutak érintettsége esetén az út kezelőjével.


(4) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos és gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.


3.§ A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a Képviselő-testület az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


4.§ (1) A fizetendő közterület használat díja megegyezik az Mgtv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.


(2) A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia központi épületétől számított 500 m sugarú terület.


(3) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.



5.§ (1) A közterület-használat szabályairól szóló 6/1998. (IV.28.) Önk rendelet 3.§-a kiegészül a következő (3) bekezdéssel:


„(…) A Felcsút Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek az Mgtv. szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.”


(2) Ez a rendelet 2013. december 1-én lép hatályba.






Mészáros Lőrinc

polgármester

Dr. Sisa András

jegyző