Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019 (VI.1.) önkormányzati rendelete

a „Felcsút virágos portája” elismerő cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2019. 06. 02

Felcsút Községi Önkormányzat

Képviselő- testületének

13/2019. (VI.01.) önkormányzati rendelete

a


„Felcsút virágos portája” elismerő cím alapításáról és adományozásáról


Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el:


1. A Cím alapítása


1. § (1) Felcsút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete „Felcsút virágos portája” elismerő címet alapít a település esztétikus képének javítása, a zöldfelületek bővítése, gondozása érdekében.


(2) A „Felcsút virágos portája” elismerő címre pályázhat, vagy jelölhető a település közigazgatási területén lévő lakóingatlan tulajdonosa vagy használója.


(3) A „Felcsút virágos portája” elismerő címet évente három pályázó, vagy jelölt nyerheti el.


(4) A (3) bekezdésben meghatározott címen túl „Felcsút virágos portája – polgármesteri különdíj” címet évente egy pályázó, vagy jelölt nyerheti el.


(5) Az elismerés formája a (3) bekezdésben meghatározott esetben:

a) a „Felcsút virágos portája” feliratú, 20 cm x 30 cm nagyságú, a település címerét és évente eltérő, stilizált virágot, az adományozás évszámát és 1-3. sorszámot ábrázoló, falra szerelhető tábla,

b) az 1. helyezett részére egyszázezer forint, a 2. helyezett részére ötvenezer forint, a 3. helyezett részére huszonötezer forint pénzbeli juttatás.


(6) Az elismerés formája a (4) bekezdésben meghatározott esetben:

a) a „Felcsút virágos portája – polgármesteri különdíj” díszoklevél,

b) ötvenezer forint értékű, kertészeti tárgyú vásárlási utalvány


(7) Az (5) bekezdés a) pontja szerinti táblát az elismerő címmel érintett lakóingatlannak közterület felé eső homlokzatára kell rögzíteni. A rögzítésről a lakóingatlan tulajdonosa, használója gondoskodik.


(8) Abban az esetben, ha a (4) bekezdés szerinti kerámia tábla a lakóingatlan homlokzatára történő rögzítés után megsemmisül, vagy megsérül, annak pótlásáról kérelemre Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő- testülete gondoskodik saját költségére.


 2. A Cím adományozása


2. § (1) A „Felcsút virágos portája” elismerő cím adományozható annak a lakóingatlan tulajdonosnak, használónak, akinek az ingatlanán kert, udvar megjelenése, elrendezése, karbantartása kiemelkedő, és az esztétikusan illeszkedik természeti és épített környezetéhez.


(2) Az elismerő cím adományozásáról a Képviselő- testület augusztusi ülésén dönt.


(3) Az elismerő címet elnyert lakóingatlan tulajdonosa, vagy használója a cím elnyerésének évét követően nem vehet részt a pályázaton az elismerő címmel érintett ingatlan vonatkozásában. 


(4) Abban az esetben, ha az elismerő címmel érintett ingatlan a cím elnyerésének évét követően elidegenítésre kerül, annak új tulajdonosa, vagy használója az korábbi címadományozást követő ötödik évtől pályázó, vagy jelölt lehet.


3. Eljárási szabályok


3. §  (1) A „Felcsút virágos portája” elismerő címre vonatkozó pályázatot évente június 15-ig kell kiírni.


(2) A pályázatot a Polgármester hirdeti meg az Önkormányzat honlapján, és a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal székhelyének hivatalos hirdetőtábláján.

                     

(3) „Felcsút virágos portája” elismerő címre a pályázatot jelentkezőként a lakóingatlan nagykorú természetes személy tulajdonosa, használója, jelölőként Felcsút községben lakcímmel rendelkező és ott életvitelszerűen lakó nagykorú természetes személy nyújthatja be.


(4) A pályázatot, vagy a jelölést e rendelet 1. melléklete szerinti jelentkezési lapon kell benyújtani a kiírást követő 30 napon belül személyesen, vagy postai úton Felcsút Község Polgármesteréhez címezve.


4.§ (1) Az elismerő címek évente egy alkalommal, az augusztusi falunapi rendezvény keretében kerülnek átadásra. 


(2) Az elismerő címmel kitüntetettetek nevét közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján és a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal székhelyének hivatalos hirdetőtábláján.


5.§ (1) Az elismerő címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett erre érdemtelenné válik.


(2) Érdemtelen az elismerő címre az, akit:

a) jogerős büntetőbírósági ítéletben elmarasztaltak, vagy

  1. akinek az ingatlana, vagy az ingatlana előtti közterület rendezetlenné, elhanyagolttá vált, vagy parlagfűvel fertőzött lett.


4. Záró rendelkezés


6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a 15/2012. (VI. 20.) önkormányzati rendelet.


Dr. Sisa András                                                                 Mészáros László

                    jegyző                                                                                polgármester


Mellékletek