Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019 (IX.18.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról

Hatályos: 2019. 09. 19

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ Kedvtelésből állatot tartani Felcsút község közigazgatási területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Tv.), a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet. E rendelet alkalmazása során a fenti jogszabályok fogalom-meghatározásait kell alkalmazni.


2.§ (1) Kettő, vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú, máshol legfeljebb kettő 15 kilogramm súly alatti, vagy egy 15 kilogramm súly feletti eb tartható.

(2) Kettő vagy több lakó elhelyezését szolgáló házingatlan osztatlan közös tulajdonú udvarában eb csak az összes lakó egyetértésével, előzetes írásos hozzájárulásával tartható. Hozzájárulás hiányában az eb csak a lakásban tartható.

(3) Ebet – ide nem értve a közterületen sétáltatást – zárt helyiségben vagy zárt udvarban lehet tartani.

(4) A játszóterek és a köztemetők területére tilos az ebek bevitele, bevezetése. Eb póráz nélküli futtatása Felcsút község belterületi közútján, közterületén, közparkjaiban tilos.

(5) Az állattartó az ürüléket a közterületről a Tv. rendelkezései szerint távolítja el, az ehhez szükséges eszközöket köteles magánál tartani.


3.§ (1) Közterületen a kóbor állatok befogásáról Felcsút Községi Önkormányzat által megbízott szervezet intézkedik.

(2) Kettő vagy többlakásos épületben lakásonként legfeljebb kettő macska, egyéb ingatlanokon legfeljebb három macska tartható.


4.§ (1) Az eb- és macskatartás – amennyiben az állatok száma meghaladja a rendeletben meghatározott darabszámot – tenyészetnek minősül.

(2) Az eb- és macskatenyésztés az ingatlannal határos ingatlanok tulajdonosainak előzetes, írásbeli beleegyezésével folytatható.

(3) Kettő vagy többlakásos épületben eb- és macskatenyésztés nem folytatható.


5.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 2.§ (1) bekezdésében és 3.§ (2) bekezdésében meghatározott előírásokat 2019. október 1-től kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti a kedvtelésből tartott állatok tartása szabályainak meghatározásáról szóló 17/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet.




           Mészáros László                                                                          Dr. Sisa András

             polgármester                                                                                      jegyző


A rendelet kihirdetésre került a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal székhelyének hirdetőtábláján, 2019. szeptember 18-án.



               Dr. Sisa András

jegyző