Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

Felcsút község közigazgatási területén lévő helyi közutakon a közlekedés korlátozásáról

Hatályos: 2022. 08. 01- 2022. 08. 01

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

Felcsút község közigazgatási területén lévő helyi közutakon a közlekedés korlátozásáról

2022.08.01.

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Felcsút község közigazgatási területén a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 14. § (l) bekezdés d), l) és a 15. § (1) bekezdés b) pontja szerinti jelzőtáblával védett utakra terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a Rendelet 49. és 50. §-a szerinti megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművekre, valamint az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében behajtó gépjárművekre.

(3) Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Rendelet:

a) 14. § (l) bekezdésének d) pontja szerinti „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát helyez el az 1. mellékletben meghatározott helyi közutakon,

b) 14. § (l) bekezdésének l) pontja szerinti „Súlykorlátozás” jelzőtáblát helyez el a 2. mellékletben meghatározott helyi közutakon és a

c) 15. § (l) bekezdésének b) pontja szerinti „Várakozni tilos” jelzőtáblát helyez el a 3. mellékletben meghatározott helyi közutakon.

d) 12. § (l) bekezdésének a) pontja szerinti „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát helyez el a 4. mellékletben meghatározott helyi közutakon.

2. A behajtás feltételei

2. § (1) A 2. mellékletben meghatározott (a továbbiakban: korlátozással terhelt) helyi közutakon a korlátozásban előírt össztömeget meghaladó gépjárművek behajtásához a közútkezelő hozzájárulása szükséges. A közútkezelői hozzájárulást a helyi közút kezelője nevében a polgármester adja ki.

(2) A polgármester a közútkezelői hozzájárulásban előírja azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(3) A polgármester a közútkezelői hozzájárulás kiadását elutasítja, ha a korlátozással terhelt útra 12 tonna össztömeget elérő vagy azt meghaladó össztömegű gépjárműre kérnek engedélyt, és a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy 12 tonna vagy azt meghaladó össztömegű gépjármű azon közlekedjék.

(4) A polgármester a közútkezelői hozzájárulást visszavonja, ha az engedélyes a hozzájárulásban foglalt kikötéseket megsérti.

3. A közútkezelői hozzájárulás

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott közútkezelői hozzájárulás kiadása iránti kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani az 5. melléklet szerinti nyomtatványon.

(2) A polgármester a kérelmet megvizsgálja és amennyiben az a rendelet előírásainak megfelel a hozzájárulást 8 napon belül kiadja.

(3) A hozzájárulás a kérelemben szereplő névre, időtartamra és gépjárműre vagy lakóegységre szól.

(4) A hozzájárulás nem ruházható át, a gépjármű vagy a lakóegység tulajdonjogának megváltozása esetén az engedélyt ismételten, újra kell kérelmezni.

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

5. § Hatályát veszti a Felcsút község közigazgatási területén lévő helyi közutakon a közlekedés korlátozásáról szóló 7/2017 (IV.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Sebességkorlátozással védett helyi közutak
Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Rendelet 14. § (l) bekezdésének d) pontja szerinti „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát helyez el az alábbi helyi közutakon:

1. 30 km/h-s sebességkorlátozás a Kossuth utca 68. és a Fő utcai csatlakozás közötti szakaszán

2. 30 km/h-s sebességkorlátozás a Vasút utca 1. és a Petőfi utca 9 szám közötti szakaszán

3. 30 km/h-s sebességkorlátozás a Kolozsvári utca 18. és a Váli víz közötti szakaszán

2. melléklet

Súlykorlátozással védett helyi közutak
Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Rendelet 14. § (l) bekezdésének l) pontja szerinti „Súlykorlátozás” jelzőtáblát helyez el az alábbi helyi közutakon:

1. a súlykorlátozás mértéke 20 t a Kossuth utca 68. és a Fő utcai csatlakozás közötti részén.

3. melléklet

„Várakozni tilos” táblával korlátozott helyi közutak
Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Rendelet 15. § (l) bekezdésének b) pontja szerinti „Megállni tilos” jelzőtáblát helyez el az alábbi helyi közutakon:

1. a Puskás utca Akadémiával szemközti oldalán a Fő utca és a Rákóczi utca közötti szakaszán.

4. melléklet

„Elsőbbségadás kötelező” táblával védett helyi közutak
Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Rendelet 12. § (l) bekezdésének a) pontja szerinti „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát helyez el az alábbi helyi közutakon:

1. az Arany János utca – Szári utca csatlakozásában, az Arany János utca végén, a Szári utca elsőbbségének biztosítására,

2. az Akácfa utca – Szári utca csatlakozásában, az Akácfa utca végén, a Szári utca elsőbbségének biztosítására,

3. az Arany János utca 424. hrsz-ú szakaszának és az Arany János utca 354/5. hrsz-ú szakaszának csatlakozásában, az 424. hrsz-ú szakasz végén, a 354/5. hrsz-ú szakasza elsőbbségének biztosítására.