Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 7.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 13- 2023. 05. 19

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 7.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.06.13.

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, a 22. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Felcsút községért végzett kimagasló teljesítmények megbecsülésére és elismerésére az alábbi önkormányzati elismeréseket (a továbbiakban: elismerések) alapítja:

a) „Felcsút Község Díszpolgára” cím;

b) „Felcsút Községért Emlékérem” kitüntetés;

c) „Endresz György Általános Iskola Emlékplakett”

d) „Felcsút Sportjáért” kitüntetés

2. § Az elismerések odaítélése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

3. § (1) Az elismerés adományozását bárki kezdeményezheti.

(2) Az elismerés adományozására irányuló előterjesztésben a megalapozott döntéshez szükséges részletességgel be kell mutatni az elismerés alapjául szolgáló érdemeket, az 1. § a)–c) pontjaiban foglalt elismerések esetén a jelölt személy életútját, a közösségnek különösen társadalmi, gazdasági, civil szervezetnek, intézménynek (a továbbiakban: szervezet) szakmai tevékenységét.

(3) Az adományozásra jelölt az adományozást megelőzően nyilatkozatot tesz az elismerés elfogadásáról.

4. § (1) Az elismerésekről a Képviselő-testület minősített többséggel dönt és a döntésről szóló határozatban részletesen indokolja az adományozás okát.

(2) Az elismeréseket a polgármester adja át az elismerések adományozásáról szóló határozatban megjelölt időpontban, állami vagy helyi ünnepség keretében.

(3) Az elismerésben részesített személyekről, szervezetekről az önkormányzat nyilvántartást vezet. A nyilvántartás az elismerésben részesült személy nevét, születési helyét és idejét, a szervezet alapításának idejét, a kitüntetésben részesülő tagjainak nevét, ha van, akkor a szervezet nyilvántartási számát, adószámát, az elismerés megjelölését, az adományozás rövid indokolását, az átadás időpontját tartalmazza.

(4) Az elismerések adományozásával összefüggő adminisztratív és egyéb teendőket a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal látja el, az ezekkel összefüggő kiadások fedezetét az önkormányzat a költségvetésében biztosítja.

2. „Felcsút Község Díszpolgára” cím

5. § (1) „Felcsút Község Díszpolgára” cím annak az élő vagy elhunyt személynek adományozható, aki Felcsút község közvetlen vagy közvetett, össznemzeti és általános demokratikus értékekből levezethető érdekében kiemelkedően jelentős munkájával, helytállásával, kiállásával vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település fejlődéséhez, értékei, érdekei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javításához, a község jó hírnevének öregbítéséhez. A leendő díszpolgárnak vagy emlékének köztiszteletben kell állnia, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy az őt megillető megbecsülés és ismertség Felcsút szellemével együtt a faluközösség önbecsülését és külső megítélését fölemelje.

(2) A díszpolgári címmel külön erre a célra létesített díszoklevél, emlékplakett és tárgyjutalom jár. A díszoklevél képét az 1. melléklet, az emlékplakett képét a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A tárgyjutalomra fordítható összeget a Képviselő-testület az adományozásról szóló határozatában állapítja meg.

(4) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.

(5) A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(6) A „Felcsút Község Díszpolgára” cím évenként legfeljebb egy személy részére adományozható.

3. „Felcsút Községért Emlékérem” kitüntetés

6. § (1) A Képviselő-testület a település lakossága érdekében, az egész községért nyújtott kiemelkedő teljesítmény megtisztelő elismerésére adományoz „Felcsútért Emlékérem” kitüntetést.

(2) A „Felcsút Községért Emlékérem” kitüntetés olyan személynek adományozható, aki:

a) legalább öt éven keresztül az oktatás, a hitélet, a művelődés, az ifjúság, az egészségügy, a kultúra, a művészet, a közösség fejlesztése, a sport, a közigazgatás vagy egyéb területen értékmegőrző, eredménygazdagító tevékenységével szolgálta, szolgája a közösséget, vagy

b) a község fejlesztésében, a társadalmi, gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett, mellyel a község értékeit növelő, kimagasló érdemeket, eredményeket ért el, maradandót alkotott.

(3) A Képviselő-testület a „Felcsút Községért Emlékérem” kitüntetésben részesülő számára díszoklevelet és emlékérmet adományoz. A díszoklevél képét a 3. melléklet, az emlékérem és az képét a 4. melléklet tartalmazza.

(4) A „Felcsút Községért Emlékérem” kitüntetés évenként legfeljebb egy fő részére adományozható.

(5) Egy személy a kitüntetést csak egyszer kaphatja meg.

4. „Endresz György Általános Iskola Emlékplakett”

7. § (1) A Képviselő-testület a település általános iskolájából nyugállományba vonuló pedagógusok hosszantartó minőségi munkájának elismerése érdekében adományoz „Endresz György Általános Iskola Emlékplakett” kitüntetést.

(2) Az „Endresz György Általános Iskola Emlékplakett” kitüntetés olyan személynek adományozható aki:

a) az Endresz György Altalános Iskolában kezdte pedagógus pályafutását és ebből az intézményből vonul nyugállományba

b) az Endresz György Altalános Iskolában legalább harminc évet tanított, és ebből az intézményből vonul nyugállományba

c) az Endresz György Altalános Iskolában legalább húsz évet tanított és ebből az intézményből vonul nyugállományba

(3) A Képviselő-testület az „Endresz György Altalános Iskola Emlékplakett” kitüntetésben részesülő számára elismerő pénzjutalmat, oklevelet és plakettet adományoz. Az elismerő oklevél képét az 5. melléklet, a plakett képét a 6. melléklet tartalmazza.

(4) A pénzjutalom összege

a) a (2) a) pont szerinti esetben nettó egymillió forint

b) a (2) b) pont szerinti esetben nettó ötszázezer forint

c) a (2) c) pont szerinti esetben nettó háromszázezer forint

5. „ Felcsút Sportjáért” kitüntetés

8. § (1) A „Felcsút Sportjáért” kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek, akik

a) felcsúti székhelyű sportegyesület tagjaként a sportág országos vagy nemzetközi bajnokságán érmes helyezést értek el,

b) sportáguk országos vagy nemzetközi bajnokságán érmes helyezést értek el és Felcsút településen élnek,

c) a település sportéletét edzői, csapatvezetői minőségükben legalább öt éven át támogatták munkájukkal

(2) A Képviselő-testület a „Felcsút Sportjáért” elismerésben részesülő számára díszoklevelet és emlékplakettet adományoz. A díszoklevél képét a 7. melléklet, az emlékplakett képét a 8. melléklet tartalmazza.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2022. június 13-án lép hatályba.

10. § Hatályát veszti Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes kitüntetések és a díszpolgári cím alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 11/2001. (IX.25.) ÖKT számú rendelete.

1. melléklet

"Felcsút Község Díszpolgára" cím díszoklevél képe

2. melléklet

"Felcsút Község Díszpolgára" cím emlékplakett képe

3. melléklet

"Felcsút Községért Emlékérem" kitüntetés díszoklevél képe

4. melléklet

"Felcsút Községért Emlékérem" kitüntetés emlékérem képe

5. melléklet

"Endresz György Általános Iskola Emlékplakett" elismerő oklevél képe

6. melléklet

"Endresz György Általános Iskola Emlékplakett" emlékplakett képe

7. melléklet

"Felcsút Sportjáért" kitüntetés díszoklevél képe

8. melléklet

"Felcsút Sportjáért" kitüntetés emlékplakett képe