Tác Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Tác Község Polgármestere 11/2020. (XII.22.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 12. 09

Tác Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Tác Község Polgármestere 11/2020. (XII.22.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.01.01.

Tác Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Tác Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, valamint a helyi lehetőségeknek és sajátosságoknak figyelembevételével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában előírt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Tác Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást, és a feladatok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

A közművelődési rendelet célja

2. § (1) A közművelődési rendelet megalkotásával az Önkormányzat célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg a közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) A közművelődési tevékenységhez kötődő önkormányzati célok:

a) a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele,

b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.

A rendelet hatálya

3. § Jelen rendelet hatálya Tác Község közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre terjed ki.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(3) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai:

a. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;
1.a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése;
2.a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása;
3.amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása
(4)Az önkormányzat az (3) bekezdésben foglalt közművelődési alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó konkrét közművelődési szakmai feladatokat és azok ellátásának módját, mértékét; a szolgáltatások igénybe vételi feltételeit a rendelet 1. és 2. melléklete szerint határozza meg.

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, intézménye útján és közművelődési megállapodáson keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér (továbbiakban: Közösségi színtér) – 8121 Tác, Ady Endre utca 20.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott Közösségi színtér használatának szabályzatát e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:

a) a községben működő oktatási-nevelési intézményekkel, így a Táci Százszorszép Óvodával és a Gorsium Általános Iskolával;

b) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel;

d) az egyházakkal;

e) a hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, kistérségi, megyei intézmények-kel,

f) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kötött közművelődési megállapodás alapján a működő könyvtár, mint könyvtári információs és közösségi hely útján szolgáltatja. Székhelye: 8121Tác Ady E. utca 26.

(4) A közművelődési megállapodások megkötésére a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 1997. évi CXL törvény 79-80. §-ban foglaltak, valamint a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

(5) A közművelődési megállapodást e rendelet 1. függeléke tartalmazza.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § (1) A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér munkájáról a feladat ellátója évente beszámol és egyúttal elkészíti a következő év éves munkatervét, benne a szolgáltatási tervvel. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

A közművelődési feladatok finanszírozása

7. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati utakon elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból, a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) a közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit;

b) az intézmény alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, továbbá személyi juttatások járulékait.

(4) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

Helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek támogatása

8. § (1) Az önkormányzat elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati közművelődési feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a helyi kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, szórakozása, illetve szabadidejének hasznos eltöltése érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület a település anyagi lehetőségeitől függően évente, az éves költségvetésről szóló rendeletében keretet állapít meg a civilszervezetek, önszerveződő közösségek anyagi támogatása céljára.

(3) A támogatás évente a képviselő-testület által meghatározott összegben pénzügyi támogatás formájában történik.

(4) A településen működő, az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő, közművelődési tevékenységet is folytató, vagy azt hatékonyan elősegítő civil szervezetek, önszerveződő közösségek felsorolását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet 2021. január 1-én lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel és a nemzeti jogszabálytárban történő megjelentetéssel gondoskodik.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tác Község Önkormányzatának Az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 12/2002. (XI. 1.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Tác Község kulturális színtere a
Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér
HASZNÁLATI SZABÁLYZATA
Tác Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődésről szóló 10/2020. (XII. 22.) önkormányzati rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község kulturális színtere a Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér, illetve a Könyvtár szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a Használati szabályzatban foglalt feltételeket betartja.
Közművelődési közösségi színtér neve: Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér
Székhelye: 8121 Tác, Ady Endre utca 20.
E-mail: polghivtac@t-online.hu
Fenntartója: Tác Község Önkormányzat Képviselő-testülete
Működési területe: Tác Község Közigazgatási területe
Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér
Alaptevékenysége: közművelődési feladatellátás
Működtetője: Tác Község Önkormányzat Képviselő-testülete
I.)
Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér,
illetve a Könyvtár igénybevételének szabályozása
1.) A közösségi színtér helyiségeinek (a továbbiakban helyiségek) igénybevételi szándékát a közművelődési szakembernek kell jelezni a tervezett igénybevétel előtt legalább 3 munkanappal. A közösségi színtér az állandó közművelődési programok és az esetleges egyéb igénybevételek időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználatra az a kérelmező jogosult, aki elsőként jelezte szándékát és a terembérleti szándékát aláírta.
2.) A helyiségek hétköznapokon és vasárnap 22 óráig, hétvégén (péntek és szombat) időkorlát nélkül bérelhetőek, illetve a következő ünnepnapokon, munkaszüneti napokon és egyéb napokon nem vehetők bérbe: január 1., március 15., nagypéntek, húsvétvasárnap és hétfőn, május 1., pünkösdvasárnap és-hétfőn, augusztus 20., október 6., október 23., november 1., december 24-25-26.
3.) Az önkormányzat természetbeni juttatásként, az 10/2020. (XII.22.) számú rendelet 2. számú mellékletében felsorolt helyi egyesületek, helyi nevelési és oktatási intézmények, egyházi szervezetek és önszerveződő közösségek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek alkalmi/rendszeres igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a közművelődési szakember kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek igénybe vételének lehetőségéről.
4.) Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartozik a Közösségi színtér berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartania Közösségi színtér házirendjét.
II.)
Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér nyitva-tartása
1.) Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér nyitva-tartása:
Hétfő: 1300 – 1400
Kedd: ---
Szerda: 1300 – 1400
Csütörtök: ---
Péntek: 900 – 1300
Szombat: ---
Vasárnap: ---
2.) A terembérleti szerződéssel rendelkezők – a nyitvatartási időtől eltérően is- a bérleti szerződésben meghatározott időpontban és ideig veheti igénybe az intézmény helyiségeit.
III.)
Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér
helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata
1.) Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:
a.) a fenntartó önkormányzat és intézményei szervezésében megvalósuló rendezvények,
b.) országgyűlési képviselők, EU parlamenti képviselők, önkormányzati képviselők és polgármester választás kampányidőszakában jelölő szervezetek, jelöltek által kampányrendezvény tartása céljából, valamint kampányidőszakon kívül is a mindenkori parlamentben jelenlévő politikai pártok által tartott megbeszélések, tájékoztatók, gyűlések céljára,
c.) a 2. mellékletben felsorolt civil szervezetek és önszerveződő közösségek általi igénybevétel,
d.) A közösségi színtér nyitvatartási idejében: a lakosság számára az egészséges életmódot elősegítő vagy javító mozgásformák érdekében tartott azon foglalkozások, melyek az épületfenntartásához szükséges energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénnyel nem járnak,
e.) a település lakosságát kiszolgáló, közérdekű, belépő fizetéséhez nem kötött rendezvények, programok.
2.) A bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:
a.) üzleti célú tevékenységek igénybevételére,
b.) magánszemélyek részére az általuk megszervezett magáncélú rendezvények megtartására,
c.) a nem önkormányzat és intézményei által szervezett zenés, táncos rendezvények, ill. konferencia tartása.
IV.)
Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér
használatára vonatkozó szabályok
1.) A közösségi színtér helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a polgármester jogosult.
2.) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:
- a megállapodó felek adatait,
- a tevékenység, szolgáltatás rendezvénypontos megjelölése
- a használat időtartamának pontos meghatározását, az igénybevétel jellegét,
- várható létszámát,
- a használat díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése
- kapcsolattartó személy megjelölése
- a felek kötelezettségeit és jogait,
- a megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalását.
3.) A közösségi színtér helyiségeinek használatára vonatkozó díjak az önkormányzati rendeletben kerülnek megállapításra. A bérleti díj megfizetésére vonatkozó szabályokat a terembérleti szerződésnek kell tartalmaznia.

1. függelék Arany János Művelődési Ház
Közösségi Színtér használati szabályzatához
A Közösségi színtér bérleti díjai 2021. január 1. napjától:


Bérbe adható helyiség


Bérleti díj (Ft/óra vagy Ft/alkalom)

Nagyterem

5000 Ft/óra vagy
maximum 30.000 Ft/alkalom

Nagyterem bérletéhez kapcsolódó kaució összege: 5000 Ft/óra

2. függelék Arany János Művelődési Ház
Közösségi Színtér használati szabályzatához
BÉRLETI SZERZŐDÉS
Mely létrejött
Tác Község Önkormányzata
(8121 Tác, Kossuth Lajos utca 129., képviseli: Horváth Tamás polgármester), mint bérbeadó és
..............................................................................
(cím:......................................................................, képviseli: ………...…………………., mint bérbevevő között. (Együttesen: Szerződő felek)

1. E szerződés értelmében Bérbeadó bérbe adja a 8041 Tác, Ady Endre utca 20. címen lévő Arany János Művelődési Ház Közösségi Színtér területén lévő helyiségek közül a..........................................................................-t

201. ........................... hó ........nap ......................................... időtartamra.

2. A bérelt helyiséget a bérbevevő ............................………………............................céljára
kívánja a fenti időszakban igénybe venni.

3. A fenti szolgáltatás (terembérlet) díja: ..................................Ft, azaz ............................................................................Ft., melyet a bérbevevő jelen szerződés aláírásával egyidejűleg befizetett az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.
Szerződő felek kijelentik, hogy a bérleti jogviszony létesítésekor kaució átadására került sor.

4. A bérbevevő kötelességei:
A bérbevevő köteles a bérbevett területet tiszta, illetve az átvétel állapotának megfelelően visszaadni. Az igénybevétel során keletkezett esetleges károkat köteles megtéríteni.

5. A Szerződő felek kijelentik, hogy a jelen megállapodásból eredő esetleges vitájukat elsődlegesen tárgyalásos úton rendezik, és csak annak eredménytelensége esetére választják a bírói utat. Jogvitáik rendezésére – perértéktől függően – a Székesfehérvári Járásbíróság illetve a Székesfehérvári Törvényszék illetékességét kötik ki.

6. A Szerződő felek kijelentik, hogy a jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint a mindenkor hatályos Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény vonatkozó rendelkezéseit tekintik irányadónak.

7. A Szerződő felek jelen megállapodást – annak elolvasását és közös értelmezését követően-, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, helybenhagyólag, sajátkezűleg, alulírott helyen és napon 2 példányban aláírták.
Tác, 2020. ……………….
....................................................... ................................................
bérbevevő bérbeadó
Visszavétel: 20.. .........................................................
Károk:.............................................................................
Értéke:............................................................................
..................................................... .................................................
bérbevevő bérbeadó

3. függelék Arany János Művelődési Ház
Közösségi Színtér használati szabályzatához
KULCSHASZNÁLATI MEGÁLLAPODÁS
Mely létrejött a Tác Község Önkormányzat képviseletében …………………….. és ………………………………….………… sz.i.sz: ………..………………… cím: …………………………………..… (továbbiakban kulcshasználó) között.
A megállapodás tárgya szerint a kulcshasználó tevékenységének (klubfoglalkozás, rendezvény stb.) folytatásához használatba veheti a nagytermet/civilszobát, és ehhez használhatja a részére átadott ajtókulcsot.
A használat során rá és a tevékenység résztvevőire is vonatkoznak a Házirend szabályai.
A használatot követően köteles meggyőződni a kulcshasználó, hogy az általa használt helységek ablakait és a bejárati ajtót bezárta.
A Közösségi színtérben a kulcshasználó tevékenységi ideje alatt bekövetkező előre nem látott eseményekért (baleset, lopás, rongálás stb.) a kulcshasználó vállalja a felelősséget.
A kulcshasználó köteles visszaadni a kulcsot, ha a tevékenység megszűnik, vagy a Közösségi színtér képviselője erre felszólítja.
A Kulcshasználati megállapodást megismertem, magamra nézve kötelezőnek elfogadom.
Dátum: ……………………………
……………………………………… ………………………………….
Kulcshasználó Közösségi színtér képviseletében:
…………………..………………
Jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg a bejárati ajtó kulcsát átvettem.
……………………………………..
Kulcshasználó
A kulcsot visszaadtam……………………………-án:
……………………………………..
A kulcsot visszakaptam………………………….-án:
……………………………………..
Közösségi színtér képviseletében:

1. függelék

KÖZMŰVELŐDÉSI MEGÁLLAPODÁS
Tác Község Önkormányzat és Polyák István EV. között közművelődési alapszolgáltatások ellátására
amely létrejött egyrészről
Tác Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat)
képviseli: Horváth Tamás polgármester
székhely: 8121 Tác, Kossuth Lajos utca 129.
adószám: 15727598-2-07
másrészről
Polyák István EV (továbbiakban: Feladatellátó)
székhely: 8142 Úrhida Szegfű utca 11.
adószám: 72123740-1-07
(Együttes említésük esetén Szerződő Felek) között a mai napon a következő feltételekkel:
Szerződő felek a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 79. §-a, valamint Tác Község Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásának feltételeiről szóló 10/2020. (XII.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: Önkormányzati rendelet) meghatározottak alapján a következőkről állapodnak meg.
1. A Feladatellátó jelen szerződésben kötelezettséget vállal arra, hogy az önkormányzati rendelet 5. §-ában vállat közművelődési alapszolgáltatásokat teljes körűen szakszerűen és folyamatosan biztosítja.
1.1. A feladatokból jelen megállapodás alapján biztosítja a település lakossága számára az alábbi közművelődési tevékenységeket:
a. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;
b. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése;
c. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása;
d. amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása
1.2. Feladatellátó a közművelődési tevékenységéhez a Tác Ady Endre utca 20. szám alatti Arany János Művelődési Ház Közösségi Színteret használja.
1.3. A Feladatellátó a helyi sajátosságokhoz igazodóan a közművelődési alapszolgáltatást a következő rendszeres nyitva tartás szerint biztosítja:
Hétfő: 1300 – 1400
Kedd: ---
Szerda: 1300 – 1400
Csütörtök: ---
Péntek: 900 – 1300
Szombat: ---
Vasárnap: ---
2. Feladatellátó az 1. pontban meghatározott közművelődési feladatellátás keretében.
2.1. Díjmentesen biztosítja az igénybevevők részére a következő alapszolgáltatást:
-az összeverődő közösségek támogatása,
- közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
2.2. Térítésért biztosítja az igénybevevők részére az alábbi szolgáltatásokat:
- az üzleti célú igénybevétel
- a magán célú igénybevétel
3. Feladatellátó köteles az általa biztosított közművelődési lehetőségek nyilvánosságra hozataláról gondoskodni, az Önkormányzatot az alapszolgáltatásokról, a programjairól havi rendszerességgel tájékoztatni.
4. A Feladatellátó közművelődési alapszolgáltatás szakmai tartalmainak kialakításában együttműködik a település lakosságával, önszerveződő közösségeivel, a tartalmakra vonatkozóan javaslatot gyűjt, a megvalósuló szolgáltatásokkal kapcsolatban véleményt kér.
5. A Feladatellátó kijelenti, hogy jogosult arra, hogy a jelen közművelődési megállapodásban rögzített feladatok ellátásán kívül a Kultv. és az Önkormányzati Rendelet céljaival egyező művelődési igényekre közművelődési alapszolgáltatásokat kínáljon.
6. A Feladatellátó kijelenti, hogy közművelődési megállapodásban rögzített feladatok ellátása céljából a 20/2018.(VII.9.) EMMI rendeletben a közművelődési alapszolgáltatáshoz rendelt személyi, tárgyi és egyéb szakmai követelményeket a megállapodás ideje alatt teljesíti.
7. Feladatellátó kötelezettséget vállal arra, hogy az Önkormányzati Közművelődési rendeletben foglalt, a közművelődési megállapodás tárgyát képező feladatok ellátása során biztosítja a település lakossága egyenlő részvételének lehetőségét, és a Kultv. 2-3. §-ában meghatározott alapelvek érvényesülését.
8. Feladatellátó a Közművelődési rendeletben foglalt, a közművelődési megállapodás tárgyát képező feladatok ellátása során biztosítja a 150/1992. (XI.20.) Korm. rendelet 1. mellékletének 7. pontja követelményeinek megfelelő közművelődési szakembert.
9. A Feladatellátó a közművelődési feladattal összefüggő nyilvántartási és statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tesz és a közterhek, járulékok befizetéséről gondoskodik.
10. A Feladatellátó a biztosított közművelődési alapszolgáltatásokról minden év legkésőbb január 15-éig munkatervet, annak részeként beszámolót és éves szolgáltatási tervet nyújt be az Önkormányzat részére.
11. Az Önkormányzat a tárgyév benyújtott munkatervet és szolgáltatási tervet a benyújtást követő első képviselő-testületi ülésen megtárgyalja és éves költségvetésében a szükséges előirányzatot biztosítja.
12. Az Önkormányzat a megállapodás keretében rögzített feladatok megvalósításának minőségét közművelődési szakértő közreműködésével vizsgálhatja.
13. Jelen megállapodás felek 2021. január 1-től határozatlan időre kötik.
14. Felek megállapodnak abban, hogy a szerződés 1. pontjában meghatározott közművelődési tevékenység ellátásáért a Feladatellátó az Önkormányzattól havonta 130.000.- Ft azaz százharmincezer forint díjazásra jogosult, amit Önkormányzat utólag a Feladatellátó által kiállított számla ellenében annak az Önkormányzathoz történő beérkezését követő 3 munkanapon belül a Feladatellátó Takarék Banknál vezetett 57800332-10012954 számú számlájára utal.
15. A Felek megállapodnak abban, hogy a vállalt feladatok színvonalas ellátása érdekében együttműködve mindent megtesznek azért, hogy a feladatellátás állami és egyéb pályázati, szponzorálási és egyéb anyagi, vagy természetbeni támogatásokhoz jusson.
16. A Felek megállapodnak abban, hogy a Közművelődési megállapodás közös megegyezéssel, a közművelődési megállapodás tárgyát képező feladatellátás sérelme nélkül, bármikor módosítható vagy megszüntethető.
17. Felek megállapodnak abban, hogy jelen közművelődési megállapodást bármelyik fél, a másik szerződő félhez intézett egyoldalú nyilatkozatával jogosult 30 napos felmondási idővel felmondani.
18. Felek rögzítik, hogy a közművelődési megállapodást az Önkormányzat jogosult azonnali hatállyal felmondani, amennyiben a Feladatellátó nem látja el, vagy nem a jelen megállapodásnak megfelelően látja el az általa vállalt közművelődési tevékenységet/alapszolgáltatást. Rendkívüli felmondásnak lehet helye továbbá abban az esetben is, amennyiben a Feladatellátó az éves munkaterv/szolgáltatási terv benyújtási kötelezettségének a jelen megállapodás 10. pontjában rögzített határidőben nem tesz eleget.
19. Felek kötelezik magukat arra, hogy jelen megállapodás végrehajtása során köztük támadt vitát, a megállapodás céljának megvalósulása érdekében tárgyalás útján rendezik.
20. Jelen közművelődési megállapodást az Önkormányzat honlapján közzé teszi. A Feladatellátó a közművelődési megállapodást a feladatellátásra használt Közösségi Színtér előcsarnokában közzé teszi.
21. Jelen közművelődési megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári törvénykönyvről szóló 2013.évi V. törvény, továbbá a kapcsolódó jogszabályok vonatkozó rendelkezései az irányadók.
A jelen megállapodást a Szerződő Felek kölcsönösen elolvasták és azt, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag aláírják.
A jelen megállapodás 3 egymással mindenben megegyező eredeti példányban készült 4 oldal terjedelemben.
Tác,2020 december 21.napján
…….………………………………… ……………………….
Horváth Tamás Polyák István EV
Tác Község Önkormányzat Feladatellátó
polgármester
………………………………………………………
dr. Kmetz Norbert
Táci Közös Önkormányzati Hivatal
jegyző

2. melléklet

Tác településen működő helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek
Civilszervezetek:
1.) Táci Nyugdíjas Egyesület
2.) Táci Polgárőr Egyesület
3.) Tác - Csősz Gorsium Sportegyesület
4.) Táci Horgász Egyesület
5.) Táci Iringó Néptánc Egyesület
Egyházi szervezetek:
1.) Református Egyház
2.) Római Katolikus Egyház
Alapítványok:
1.) Tácért Közalapítvány
2.) Táci Gyermekekért Alapítvány