Tác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közművelódésről

Hatályos: 2021. 12. 10
A közművelódésről
Végső előterjesztői indokolás
A Kormányhivatal felhívta a figyelmet, hogy a közművelődésről szülü 11/2020 (XII. 22.) önkormányzati rendelet hatályba léptető rendelkezése nem felel meg a Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat) 8. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltaknak:
8. § (2) Nem lehet módosítani vagy – a jogszabály egészének hatályon kívül helyezése nélkül – hatályon kívül helyezni
a) a jogszabály megjelölését,
b) – az önkormányzati rendelet kivételével – a rendelet bevezető részét,
c) a hatályba lépett jogszabályi rendelkezés hatályba léptető rendelkezését, valamint….
Mivel a Közművelődési rendelet hatályba léptető rendelkezése a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IMR rendelet követelményeinek
78. § (1) A jogszabály záró rendelkezései között – felhatalmazást adó jogszabályi rendelkezés hiányában a záró rendelkezések első szakaszaként – önálló szakaszban
a) a szakasz első bekezdéseként kell rendelkezni a jogszabály hatálybalépéséről és
b) a szakasz további bekezdéseiben kell rendelkezni a jogszabály hatálybalépését követő időpontokban hatályba lépő szerkezeti egységeinek hatálybalépéséről.
122. § (1) A hatályon kívül helyező rendelkezéseket – az országgyűlési képviselők eltérő többségének támogató szavazatát igénylő, valamint a különböző időpontban hatályba lépő hatályon kívül helyező törvényi rendelkezések kivételével – egyetlen szakaszba kell foglalni.”
A közművelődésről szóló önkormányzati rendelet „9. § (1) A rendelet 2021. január 1-én lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel és a nemzeti jogszabálytárban történő megjelentetéssel gondoskodik.
(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tác Község Önkormányzatának Az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 12/2002. (XI.1.) önkormányzati rendelete”.
Mivel az önkormányzati rendelet egy szakaszon belül rendelkezik a rendelet hatálybaléptetésről és hatályon kívül helyezésről ezért nem felel meg az IMR rendelet követelményeinek.
Továbbá a hirdető táblán és a nemzeti jogszabálytárban történő megjelentetéssel történő kihirdetés bizonytalanná teszi a kihirdetés időpontját ezért a szakasz módosítása szükséges, ami Jat. feljebb idézet rendelkezése szerint csak a jogszabály teljes egészének hatályon kívül helyezésével lehetséges.
Ezért új jogszabály megalkotása szükséges.