Csősz Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Csősz Község Polgármestere 12/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 12. 31

Csősz Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Csősz Község Polgármestere 12/2020. (XII.21.) önkormányzati rendelete

A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL

2021.01.01.

Csősz Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Csősz Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, valamint a helyi lehetőségeknek és sajátosságoknak figyelembevételével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában előírt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Csősz Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást, és a feladatok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

A közművelődési rendelet célja

2. § (1) A közművelődési rendelet megalkotásával az Önkormányzat célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg a közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) A közművelődési tevékenységhez kötődő önkormányzati célok:

a) a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele,

b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.

A rendelet hatálya

3. § Jelen rendelet hatálya Csősz Község közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre terjed ki.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

4. § (1) A település minden lakosának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékeket védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi szintér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési intézményétől és partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek és gazdasági társaságok közreműködését is igénybe veszi

(3) Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(3) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai:

1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása;

2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése;

3. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása;

4. amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása

(4) Az önkormányzat az (3) bekezdésben foglalt közművelődési alapszolgáltatásokhoz kapcsolódó konkrét közművelődési szakmai feladatokat és azok ellátásának módját, mértékét; a szolgáltatások igénybe vételi feltételeit a rendelet 1.-2. mellékletei szerint határozza meg.

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

6. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, intézménye útján és közművelődési megállapodáson keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér (továbbiakban: Közösségi színtér) – 8122 Csősz, Deák Ferenc utca…..

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott Közösségi színtér használatának szabályzatát e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:

a) a községben működő oktatási-nevelési intézményekkel, így a Csőszi Vadvirág Óvodával és a Gorsium Általános Iskolával;

b) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel;

d) az egyházakkal;

e) a hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, kistérségi, megyei intézmények-kel,

f) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kötött közművelődési megállapodás alapján a működő könyvtár, mint könyvtári információs és közösségi hely útján szolgáltatja. Székhelye: 8122 Csősz Deák Ferenc. utca … .

(4) A közművelődési megállapodások megkötésére a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről 1997. évi CXL törvény 79-80. §-ban foglaltak, valamint a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

(5) A közművelődési megállapodást e rendelet 1. függeléke tartalmazza.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

7. § (1) A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér munkájáról a feladat ellátója évente beszámol és egyúttal elkészíti a következő év éves munkatervét, benne a szolgáltatási tervvel. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

A közművelődési feladatok finanszírozása

8. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati utakon elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból, a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) a közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit;

b) az intézmény alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, továbbá személyi juttatások járulékait.

(4) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.

Helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek támogatása

9. § (1) Az önkormányzat elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati közművelődési feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a helyi kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, szórakozása, illetve szabadidejének hasznos eltöltése érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület a település anyagi lehetőségeitől függően évente, az éves költségvetésről szóló rendeletében keretet állapít meg a civilszervezetek, önszerveződő közösségek anyagi támogatása céljára.

(3) A támogatás évente a képviselő-testület által meghatározott összegben pénzügyi támogatás formájában történik.

(4) A településen működő, az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő, közművelődési tevékenységet is folytató, vagy azt hatékonyan elősegítő civil szervezetek, önszerveződő közösségek felsorolását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet a 2021. január 1 napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik az Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Csősz Község Önkormányzatának a közművelődésről szóló 12/2002. (XII. 12.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Csősz Község kulturális színtere a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér
HASZNÁLATI SZABÁLYZATA
Csősz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődésről szóló 12/2020. (XII 21.) önkormányzati rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község kulturális színtere a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér, illetve a Könyvtár szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a Használati szabályzatban foglalt feltételeket betartja.
Közművelődési közösségi színtér neve: Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér
Székhelye: 8122 Csősz, Deák Ferenc utca .
E-mail: hivatal@csosz.hu
Fenntartója: Csősz Község Önkormányzat Képviselő-testülete
Működési területe: Csősz Község Közigazgatási területe
Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér
Alaptevékenysége: közművelődési feladatellátás
Működtetője: Csősz Község Önkormányzat Képviselő-testülete
I.)
Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér,
illetve a Könyvtár igénybevételének szabályozása
1.) A közösségi színtér helyiségeinek (a továbbiakban helyiségek) igénybevételi szándékát ügyfélfogadási időben az Önkormányzati Hivatalban (8122 Csősz Bartók B. utca 8) kell jelezni a tervezett igénybevétel előtt legalább 3 munkanappal. A közösségi színtér az állandó közművelődési programok és az esetleges egyéb igénybevételek időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználatra az a kérelmező jogosult, aki elsőként jelezte szándékát és a terembérleti szándékát aláírta.
2.) A helyiségek hétköznapokon és vasárnap 22 óráig, hétvégén (péntek és szombat) időkorlát nélkül bérelhetőek, illetve a következő ünnepnapokon, munkaszüneti napokon és egyéb napokon nem vehetők bérbe: január 1., március 15., nagypéntek, húsvétvasárnap és hétfőn, május 1., pünkösdvasárnap és-hétfőn, augusztus 20., október 6., október 23., november 1., december 24-25-26.
3.) Az önkormányzat természetbeni juttatásként, az 12/2020. (XII. 21.) számú rendelet 2. számú mellékletében felsorolt helyi egyesületek, helyi nevelési és oktatási intézmények, egyházi szervezetek és önszerveződő közösségek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek alkalmi/rendszeres igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a közművelődési szakember kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek igénybevételének lehetőségéről.
4.) Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartozik a Közösségi színtér berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartania Közösségi színtér házirendjét.
II.)
Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér nyitva-tartása
1.) Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér nyitva-tartása:
Hétfő: 1300 – 1400
Kedd: ---
Szerda: 1300 – 1400
Csütörtök: ---
Péntek: 900 – 1300
Szombat: ---
Vasárnap: ---
2.) A terembérleti szerződéssel rendelkezők – a nyitvatartási időtől eltérően is- a bérleti szerződésben meghatározott időpontban és ideig veheti igénybe az intézmény helyiségeit.
III.)
Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér
helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata
1.) Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:
a.) a fenntartó önkormányzat és intézményei szervezésében megvalósuló rendezvények,
b.) országgyűlési képviselők, EU parlamenti képviselők, önkormányzati képviselők és polgármester választás kampányidőszakában jelölő szervezetek, jelöltek által kampányrendezvény tartása céljából, valamint kampányidőszakon kívül is a mindenkori parlamentben jelenlévő politikai pártok által tartott megbeszélések, tájékoztatók, gyűlések céljára,
c.) a 2. mellékletben felsorolt civil szervezetek és önszerveződő közösségek általi igénybevétel,
d.) A közösségi színtér nyitvatartási idejében: a lakosság számára az egészséges életmódot elősegítő vagy javító mozgásformák érdekében tartott azon foglalkozások, melyek az épületfenntartásához szükséges energiaköltségen kívül további közvetlen költségigénnyel nem járnak,
e.) a település lakosságát kiszolgáló, közérdekű, belépő fizetéséhez nem kötött rendezvények, programok.
2.) A bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:
a.) üzleti célú tevékenységek igénybevételére,
b.) magánszemélyek részére az általuk megszervezett magáncélú rendezvények megtartására,
c.) a nem önkormányzat és intézményei által szervezett zenés, táncos rendezvények, ill. konferencia tartása.
IV.)
Móricz Zsigmond Művelődési Ház Közösségi Színtér
használatára vonatkozó szabályok
1.) A közösségi színtér helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a polgármester jogosult.
2.) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:
- a megállapodó felek adatait,
- a tevékenység, szolgáltatás rendezvénypontos megjelölése
- a használat időtartamának pontos meghatározását, az igénybevétel jellegét,
- várható létszámát,
- a használat díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése
- kapcsolattartó személy megjelölése
- a felek kötelezettségeit és jogait,
- a megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalását.
3.) A közösségi színtér helyiségeinek használatára vonatkozó díjak az jelen önkormányzati rendeletben kerülnek megállapításra. A bérleti díj megfizetésére vonatkozó szabályokat a terembérleti szerződésnek kell tartalmaznia.

1. függelék Móricz Zsigmond Művelődési Ház
Közösségi Színtér használati szabályzatához
A Közösségi színtér bérleti díjai 2021. január 1. napjától:


Bérbe adható helyiség


Bérleti díj (Ft/óra vagy Ft/alkalom)

Nagyterem

5000 Ft/óra vagy
maximum 30.000 Ft/alkalom

Nagyterem bérletéhez kapcsolódó kaució összege: 5000 Ft/óra

2. függelék Móricz Zsigmond Művelődési Ház
Közösségi Színtér használati szabályzatához
KULCSHASZNÁLATI MEGÁLLAPODÁS
Mely létrejött a Csősz Község Önkormányzat képviseletében ………………………………. és ………………………………….………… sz.i.sz: ………..………………… cím: …………………………………..… (továbbiakban kulcshasználó) között.
A megállapodás tárgya szerint a kulcshasználó tevékenységének (klubfoglalkozás, rendezvény stb.) folytatásához használatba veheti a nagytermet/civilszobát, és ehhez használhatja a részére átadott ajtókulcsot.
A használat során rá és a tevékenység résztvevőire is vonatkoznak a Házirend szabályai.
A használatot követően köteles meggyőződni a kulcshasználó, hogy az általa használt helységek ablakait és a bejárati ajtót bezárta.
A Közösségi színtérben a kulcshasználó tevékenységi ideje alatt bekövetkező előre nem látott eseményekért (baleset, lopás, rongálás stb.) a kulcshasználó vállalja a felelősséget.
A kulcshasználó köteles visszaadni a kulcsot, ha a tevékenység megszűnik, vagy a Közösségi színtér képviselője erre felszólítja.
A Kulcshasználati megállapodást megismertem, magamra nézve kötelezőnek elfogadom.
Dátum: ……………………………
……………………………………… ………………………………….
Kulcshasználó Csősz Önkormányzatának
képviseletében:

Jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg a bejárati ajtó kulcsát átvettem.
……………………………………..
Kulcshasználó
A kulcsot visszaadtam……………………………-án:
……………………………………..
Kulcshasználó
A kulcsot visszakaptam………………………….-án:
…………………………………………..

2. melléklet

Csősz településen működő helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek
Civilszervezetek:
1.) Csőszi Polgárőr Egyesület
2.) Tác - Csősz Gorsium Sportegyesület
3.) Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület
Egyházi szervezetek:
1.) Református Egyház
2.) Római Katolikus Egyház
Alapítvány:
1) Csősz Segítő Kéz Közalapítvány
Önszerveződő Közösségek:
1) Csőszi Színjátszókör
2) Csőszi Ifjúsági Klub
3) Csősz SE

1. számú függelék

Közművelődési megállapodás