Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2001. 09. 01- 2023. 05. 31

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2001.09.01.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. (a továbbiakban: Tv.) 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a köztemetőre ( Zichyújfalu, 0116/3 hrsz.) terjed ki.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a helyi polgármesteri hivatal útján, az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát „F.a.” felszámolójával kötött megállapodás alapján teljesíti. A hivatkozott megállapodás jelen rendelet 1. számú mellékletét képezi.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatba vételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

a, egyes sírhely,
b, kettes sírhely.
(2) A sírhelyek mérete az alábbiak szerint alakul:
a., egyes sírhely 100 cm széles és 200 cm hosszú,
b., kettős sírhely 200 cm széles és 200 cm hosszú.
(3) A sírhely (sírgödör) mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell a mélyíteni, hogy a felületre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet.
(4) A sírhelyek egymástól való legkisebb távolsága 90 cm.

4. § (1) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága 150 cm . E magassági mérten belül – a Tv. és a Vhr. rendelkezéseit figyelembe véve – sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.

(2) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett rendelkezésre jogosult vagy az általa felhatalmazott személy állíthat, illetve távolíthat el.

(3) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(4) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni, csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után, annak rendelkezései szerint szabad.

5. § (1) Az elhunytat az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakról eltérően kell eljárni, ha:

a., az eltemettetőnek meglévő temetési hely felett rendelkezési joga van,
b., az eltemettető az elhunyt végintézkedésének teljesítése céljából kéri ezt,
c., az eltemettető idős kora vagy mozgáskorlátozottsága miatt az (1) bekezdés szerinti temetési hely az eltemettető részére csak kedvezőtlenül, nehezen közelíthető meg.
(3) A (2) bekezdés b., c., pontjaiban meghatározott esetekben az eltemettetőnek a temető fenntartója felé előzetes írásbeli kérelmet kell előterjeszteni, a hozzájárulás megadása végett.
(4) A (2) bekezdésben foglalt eltérő eljárásra csak akkor kerülhet sor, ha a sírhely olyan sírhelytáblában található, amely használatba vételének a Tv. 10. §. (3) bekezdésére tekintettel nincs akadálya.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

6. § A 3. §. (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama 25 év.

A temető infrastrukturális létesítményei

7. § (1) Az önkormányzat a köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a., vízellátás
b., áramellátás
c., hulladékszállítás
d., út- és zöldterület karbantartás.

8. § (1) A 7. §-ban felsorolt létesítmények közül sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre a célra kijelölt lerakóhelyen díjtalanul elhelyezheti.

(2) Jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni

a., a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő víz- és áramhasználatért,
b., a temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról a vállalkozó nem gondoskodik.

A sírhelyek gondozása

9. § A temetőben a sírok növényzettel való beültetését és gondozását, valamint a temető közhasználatú területein a növények telepítését a már meglevő növényzettel összhangban szabad végezni.

A temető rendje

10. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét.

(2) A temető nyitvatartási ideje: naponta minden napszakban látogatható.

11. § A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. A temetőben 12 éven aluli gyermek csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

12. § (1) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(2) A temetőben munkájukat végző vállalkozók működésük során a jelen rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

13. § Jelen rendelet értelmében tilos:

a., temetőbe kutyát bevinni, a vakvezető kutya kivételével,
b., hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb területen elhelyezni,
c., hulladékot, koszorú-és virágmaradványt a temetőben elégetni,
d., hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,
e., a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.
f., az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani.

14. § Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999.(XII.28.)Korm. rendeletben foglaltakon túl a jelen rendeletben meghatározott rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

15. § (1) E rendelet 2001. szeptember hó 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Zichyújfalu, 2001. június 26.

16. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. melléklet a 7/2001. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

MEGÁLLAPODÁS

Amely létrejött egyrészről az Agárdi Mezőgazdasági Kombinát „F.a”, mint kezelő, (képviseli: Dr. Förstner Pál felszámolóbiztos ), valamint Zichyújfalu Község Önkormányzata (képviseli: Moldicz Lászlóné polgármester), mint önkormányzat között a köztemető fenntartásáról az alábbiak szerint:

1. Felek tudomással bírnak arról, hogy Zichyújfalu, külterület 0116/3. hrsz. alatt felvett temető művelési ágú ingatlan a Magyar Állam tulajdonában és a felszámolás alatt lévő Agárdi Mezőgazdasági Kombinát kezelésében van.

2. Az 1. pontban meghatározott ingatlan kezelője kijelenti, hogy – a hatályos jogszabályok figyelembe vételével – a temető teljes területének kezelési jogát térítésmentesen átadja az önkormányzatnak, azzal a céllal, hogy az önkormányzat az 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. §. (4) bekezdésében előírt, köztemető fenntartására irányuló kötelezettségét fenti temetőben teljesíthesse,

3. Az önkormányzat jelen megállapodás alapján gondoskodik a temető üzemeltetéséről, a temető útjainak és zöldterületeinek karbantartásáról, valamint a vízfelhasználás, áramfogyasztás, hulladékszállítás után fizetendő díjak kiegyenlítését vállalja a mindenkori szolgáltató felé.

4. A megállapodás hatályának fennállása alatt az önkormányzat a helyi polgármesteri hivatal útján végzi el a temetkezéssel összefüggő teendőket. (sírhely-biztosítás, a ravatalozó rendelkezésre bocsátása, ravatalozó karbantartása, nyilvántartás kezelése, stb.)

5. Az 1. pontban meghatározott temető üzemeltetésével összefüggésben keletkező panaszok kivizsgálását a polgármesteri hivatal szervezete segítségével a jegyző végzi.

6. Jelen megállapodás 2001. év 08. hó 27. nap lép hatályba és határozatlan időre szól.

7. Felek kijelentik, hogy az e megállapodással összefüggésben keletkező bármely jogvitát békés úton kívánnak rendezni, melynek esetleges sikertelensége esetén a Székesfehérvári Városi Bíróság illetékességét kötik ki.

Felek kijelentik, hogy jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben az 1959. évi IV. törvény (Ptk.), a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, az annak végrehajtása tárgyában kiadott 145/1999.(X.1.)Korm. rendelet, valamint Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőről és temetkezésről szóló 7/2001.(VI.29.) számú rendeletének szabályai alkalmazandók.
Zichyújfalu, 2001. év 08. hó 27. nap.

Dr.Förstner Pál s.k.

Moldicz Lászlóné s.k.

felszámolóbiztos

polgármester

2. melléklet a 7/2001. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

A temetőben vállalkozási tevékenységgel összefüggően fizetendő díjak:
-vízhasználat, áramfogyasztás, hulladék-elhelyezés: 1.500,-Ft/nap+ Áfa.