Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2008. 11. 01

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2008.11.01.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésére a közterületek használatáról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelynek községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület-használat szabályait;
(2) megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját.

2. §

(1) A rendelet hatálya Zichyújfalu Község Közigazgatási területétén található közterületre terjed ki.
(2) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos feladatokat Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Polgármesterre ruházza át.

3. §

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás akként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére -az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között -a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése
b) üzemképtelen jármű: az a jármű, amely a közúti forgalomban csak hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, de a hatósági jelzése hiányzik vagy az engedélye lejárt, érvénytelen.
c) alkalmi árusítás: néhány napos (legfeljebb 3 nap), általában rendezvénnyel összekötött árusítás.
d.) mozgó árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett - mobil, vagy hordozható - árusítóhelyre, illetve berendezésre alapozott kereskedelmi tevékenység.
e.) Hirdető-berendezés, hirdetőtábla, reklámhordozó eszköz: minden olyan, a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő berendezés, vagy eszköz, amelynek az a célja, hogy a járdán és a közúton közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatása, termékre, eseményre, létesítményre.

Ingatlanok, közterületek tisztántartása

4. § (1) Az ingatlanok, valamint az ingatlan mellett húzódó közterületet képező járda, vízelvezetésére szolgáló árok, áteresz és utak középvonaláig terjedő területének tisztántartásáról az ingatlanok felett rendelkezni jogosult, illetve megbízott, másnak a használatában, bérletében lévő területek tisztántartásáról, pedig a használó (bérlő) köteles gondoskodni.

(2) A terek, nyilvános kertek (parkok) és a mellettük húzódó járdák, árkok, folyók, és a hozzá tartozó utak tisztántartásáról az önkormányzat gondoskodik.

(3) Az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, haszonélvezőjének (továbbiakban: tulajdonos) kötelessége:

a.) Az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van az úttestig terjedő teljes terület (tisztítása, a fű rendszeres lekaszálása, az árkok folyamatos rendben tartása és szükség esetén az esetleges mélyépítése.
b.) A járdaszakasz melletti árkok és műtárgyak tisztítása, karbantartása.
c.) A csapadékvíz zavartalan lefolyásának biztosítása.
d.) Az ingatlanok melletti közterületen telepített növényzet (fa, élősövény, virág, stb.) gondozása.
(4) A saroktelkek tulajdonosai a telek melletti járdaszakaszokat és vízelvezető árkokat is kötelesek tisztán tartani, karbantartani.
(5) Az ingatlanok előtti járdaszakaszt hetente legalább egy alkalommal, illetve az időjárásnak megfelelően szükség szerint a tulajdonos köteles letakarítani, síkosság megszüntetéséről gondoskodni.
(6) A járdák sózása tilos!
(7) A közterület vegyszeres gyomirtása tilos!
(8) Közterületre szennyvizet kivezetni, kiönteni tilos!

5. §

(1) Az üzlethelyiségek és elárusítóhelyek előtti járdákat, közterületeket a helyiség használója köteles tisztán tartani.
(2) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet és annak közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról gondoskodni.
(3) Az ingatlan előtti járdát a tulajdonos (használó) naponta reggel 8 óráig köteles a hótól megtisztítani, és azt járhatóvá, síkosság mentessé tenni. A síkosság mentesítést és hó mentesítést szükség szerint naponta többször is el kell végezni.
(4) Az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő utaknak járhatóvá tételéről az Önkormányzat gondoskodik.
(5) A havat úgy kell felhalmozni, hogy a gyalogos és közúti forgalom biztonsága és zavartalansága biztosított legyen.

Közterületek, zöldterületek védelme

6. § (1) Belterületi közterületet elfoglalni, illetve azt a rendeltetéstől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet.

(2) A település területén bárminemű burkolt úttestet, járdát felbontani csak engedély alapján lehet.

(3) Közterületen építési, bontási és egyéb anyagot csak kiadott közterület-foglalási engedély alapján szabad tárolni.

(4) Építési, bontási, tatarozási és közműépítéssel kapcsolatos munkálatot úgy kell végezni, hogy a szennyeződés a közterületre ne jusson, illetve a csapadékvíz elvezetése biztosított legyen.

(5) Mindennemű szállítmány fel-vagy lerakásánál, illetve szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület ne szennyeződjön. Szennyeződés esetén a szállító köteles azt azonnal megtisztítani. Amennyiben a szállító ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, úgy azt a rakodás helyén az köteles elvégezni, akinek részére, illetve érdekében a szállítás történt. A szállítmányozási és építőipari, valamint építőanyag-kereskedelmi vállalkozások árufogadása, ki-és berakodása, értékesítése közterületről nem történhet. A rakodási tevékenységet telephelyen belül kell elvégezni.

(6) Közterület igénybevétele esetén a fákat, valamint a létesítményeket védőburkolattal kell körülvenni. Rongálódás esetén a kárt annak okozója köteles megtéríteni.

(7) Közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyak megrongálása, illetőleg beszennyezése tilos!

(8) Közterületen járművek mosása tilos!

(9) A közigazgatási területen ültetett fák, dísznövények és egyéb növények rongálása, leszakítása tilos!

(10) Fák gallyazása, csonkítása és kivágása csak a jegyző engedélyével végezhető.

(11) A tömegközlekedési célokat szolgáló buszmegállókat a szolgáltató csak a le-és felszállás idejére, tevékenységével összhangban veheti igénybe, járaton kívüli időszakokban azokat parkolási célra használni nem lehet.

7. § (1) Fákon, közterületen álló építményeken, épületek falán, kerítésen – rendeltetésszerűen hirdetésre szolgáló berendezések kivételével – hirdetni, falragaszt vagy reklámot elhelyezni tilos!

(2) Hirdetés csak esztétikailag és tartalmilag megfelelő formában kerülhet kihelyezésre.

8. § (1) Vásárok, kiállítások, bemutatók, előadások céljára parkterületet igénybe venni csak engedéllyel szabad. A kijelölt területet a használat után az igénybe vevő köteles az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani, vagy ha az nem lehetséges, az okozott kárt megtéríteni.

(2) Az ideiglenes használat alatt az igénybe vevő fát nem vághat ki, az igénybe vett területen köteles gondoskodni a növényzet megóvásáról és szakszerű kezeléséről, a meglévő műszaki berendezéseket még részlegesen sem szűntetheti meg, illetve alakíthatja át.

9. § (1) Közterületen szemetet, hulladékot elszórni, eldobni, szennyes vagy egészségre ártalmas folyadékot kiönteni, oda kivezetni tilos!

(2) Szemetet, hulladékot csak az utcai szemétgyűjtőbe szabad dobni.

(3) Állati hullát, valamint olyan egyéb anyagokat, amely a környezetet szennyezi, a szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyeztet, vagy élősdiek számára tápot nyújthat, sem köz-, sem magánterületen elhelyezni, elhagyni nem szabad.

(4) Állati hullák közterületen történő elszállításáról az Önkormányzat a bejelentést követően azonnal gondoskodik.

10. § Aki a közterületek, zöldterületek védelmével kapcsolatos kötelezettségeinek nem tesz eleget, azt az Önkormányzat köteles a kötelezett költségére elvégezni, illetve elvégeztetni.

A közterület-használat engedélyezése

11. § (1) A közterületnek a rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a. a közterület fölé 30 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető-berendezés (fényreklám), továbbá cég- és címtábla elhelyezésére,
b. alapzatos zászlórúd, önálló hirdető-berendezés és köztárgyak elhelyezésére,
c. építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
d. alkalmi és mozgó árusításra, javító-szolgáltató tevékenység végzésére,
e. vendéglátó ipari előkert céljára,
f. kiállítás, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,
g. zöld felület igénybevételére,
h. közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata elhelyezésére,
i. forgalomból kivont (fogalmi rendszám nélküli), illetőleg üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolására,
j. Az egyes létesítményekhez szükséges parkolóhelyek után,
(3) Nem kell közterület-használati engedély
a. díszítési célú tárgyak (pl: virágláda, virágkosár) elhelyezéséhez,
b. a Polgármesteri Hivatal által létesített, illetve más hatósági eljárásban engedélyezett közcélú, közterületi létesítmények és köztárgyak (tömegközlekedési várakozóhelyiség, szobor, díszkút, vízmedence, emlékmű, pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák stb.) elhelyezésére,
c. az úttartozékok és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
d. a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza
(4) Nem adható közterület-használati engedély
a. zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység - kivéve tűzijáték - gyakorlására, erotikus termékek bemutatására és értékesítésére, szeszes-ital (kimért és palackozott) forgalmazására,
b. a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,
c. község és utcaképbe nem illeszkedő berendezések létesítésére,
d. sátorgarázs létesítésére,
e. elárusítóhelyek, üzletek környékén áru- és göngyöleg tárolására,
f. haszonjármű tárolására (tehergépkocsi, autóbusz, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, munkagép)………tonna feletti önsúly esetén,
g. olyan tevékenység folytatására, amely jogszabályi tilalomba ütközik (pl: üzletek működéséről szóló jogszabály, jövedéki törvény stb.)
Szakhatóságok közreműködése

12. §

A közterület-használat engedély iránti kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt tevékenység ellátásához szükséges - más jogszabályokban előírt - szakhatósági hozzájárulást.
Az engedély iránti kérelem

13. §

(1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A közterület használati engedély iránti kérelmet az 1. számú melléklet tartalmazza.
(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.
(3) A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
a. az engedélyt kérő nevét és állandó lak-(telep) helyének címét,
b. a közterület-használat célját és időtartalmát,
c. A közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,
d. közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. iparjogosítvány, működési engedély) ismertetését,
e. hirdető berendezés, kirakatszekrény elhelyezése esetén:
- térkép kivonatot
- M=500-as léptékű helyszínrajzot a berendezés helyének megjelölésével, méretezésével 1 példányban,
- a berendezés terveit 1 példányban olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja (betűforma, illetve felirat egységes megjelenése, színek megjelölésével), vagy a berendezés fényképét 1 példányban,
- ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos, 1 példányban helyszínrajzot, M=500 vagy M=1000-es léptékben az építmény helyének pontos megjelölésével,
- alkalmi és mozgóárusítás esetén az elárusító berendezés elbírálására alkalmas terveit, vagy fényképét 2 példányban és a helyszínrajzot 1 példányban.

Az engedély megadása

14. § (1) A közterület-használati engedély megadása során figyelembe kell venni a hatályos Önkormányzati rendeletet, a Község képi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, közlekedésbiztonsági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell a kérelmezőnek a tevékenység folytatására való jogosultságát (pl. iparjogosítvány, működési engedély) fennállását is.

(2) A közterület időszakonként megismétlődő használatára (pl. gyümölcs- és zöldségárusítás céljára), esetenként legfeljebb 1 éves (idényre, hónapra) lehet engedélyt adni.

(3) A közterület-használat - az 14. §. (2) bekezdésében említett esetben - csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.

(4) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a. az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep) helyének címét,
b. a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,
c. a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,
d. az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
e. közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetési módját.
(5) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak munka- és egészségvédelmi előírásokban foglaltak szerint történhet.
(6) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben - szükség szerint - elő kell írni a közterület felöli oldalon a Községképi követelményeket kielégítő kerítés (palánk) létesítését.
(7) A közterület-használati engedélyben elő kell írni, hogy:
a. a közterület használó köteles az igénybevett területet és annak közvetlen környékét folyamatosan tisztán kell tartani, a téli síkosság mentességet biztosítani, a göngyöleg és szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról gondoskodni.
b. az engedély csak az engedélyest, magánszemély esetén annak alkalmazottját és segítő családtagját, jogi személy esetén annak tagját, vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatra,
c. az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt a helyszínen tartani, illetve a létesítményben, vagy hirdető berendezésen a nevét, vagy az engedély számát (kereskedő esetében a székhelyét is) jól látható helyen és módon feltüntetni.
(8) Az engedély megadása, vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:
a. az engedélyezési eljárásban érintett, vagy érdekelt szakhatóságokkal,
b. nem önkormányzati tulajdonú ingatlan esetében a tulajdonossal.

Az engedély érvénye

15. § (1) Az engedély

a. meghatározott idő elteltéig
b. a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
c. visszavonásáig érvényes.
(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye, vagy a vállalkozás megszűnik.
(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 30 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

Járművek közterületen való tartásának szabályai

16. § (1) A tulajdonos (üzembetartó) az üzemen kívül elhelyezett, vagy üzemképtelen járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

(2) Az üzemen kívül helyezett, vagy üzemképtelen járművet közterületen engedéllyel legfeljebb 30 napig szabad tárolni. A határidő leteltéig a tulajdonos (üzembetartó) a járművet a közterületről saját költségén köteles eltávolítani.

(3) Közterület-foglalási engedélyt a tulajdonos, vagy az üzembetartó kérhet.

(4) Közterület-foglalási engedély csak határozott időre (legfeljebb 30 napra) adható ki és nem hosszabbítható meg.

(5) A jármű tulajdonosa, vagy üzembetartója, az e rendelet hatálya alá tartozó járművek esetében köteles a közterület foglalási engedélyt, ilyen engedély iránti kérelem - névvel és lakcímmel ellátott - másolatát a járművön jól látható és olvasható helyen (szélvédőüveg mögött, vagy más alkalmas helyen) kifüggeszteni.

Közterület-használati díj mértékének és fizetésének módja

17. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni.

(2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni, vagy az engedélyező hatóság a szüneteltetéshez az engedélyes kérelmére hozzájárul.

(3) Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vetület alapterületét kell figyelembe venni.

(4) A létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(5) Reklámtáblák, hirdető berendezések, cég-, címtáblák és kifeszített transzparensek, zászlók felületének kiszámításánál a hirdető felület területét kell figyelembe venni.

(6) A közterület-használati díj mértékét az 2. sz. melléklet tartalmazza.

a. a közterület-használati díj megfizetése előre történő fizetési kötelezettséggel jár.
b. a közterület-használati díjat egy összegben kell megfizetni, melynek határidejét és módját a határozatban kell közölni.

A közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása

18. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes

a. a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy
b. díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget,
c. a közterület tulajdonosa a használati megállapodást érvényesen felmondta.
(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.
(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártérítési igény nélkül - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyest építési (létesítési) engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírták.
(5) Ha a közterület-használat a (2) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetelményei

19. § (1) A közterület használata engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát, saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(2) Azt, aki közterület engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetelményein túlmenően az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett követelmények alól.

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

20. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a. a szobrok, emlékművek, dísz kutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és a köztárgyak elhelyezése, valamint a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek és fülke illetve fülke nélküli távbeszélő készülék, postai létesítmény után.
b. nem reklámozási célú üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet elhelyezése esetén.
c. Jótékonysági rendezvény, önkormányzat saját intézményeinek rendezvénye, önkormányzati beruházás, egyházi rendezvény, helyi társadalmi szervezetek nem üzleti célú rendezvényei esetén.

Szabálysértés esetén alkalmazandó eljárás

21. § (1) Amennyiben a cselekmény súlyosabb büntető rendelkezés hatálya alá nem tartozik, szabálysértést követ el, és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki ezen önkormányzati rendeletben a közterület-használatra vonatkozó előírásokat megsérti.

A rendelet hatálybalépése

22. § (1) Ez a rendelet 2008. november 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület-használatáról szabályozásáról szóló 14/1998. (IX. 01.) sz. rendelet, az azt módosító 1/1999.(I.25.) sz. rendelet, a 9/2000.(V.04.) sz. rendelet, a 13/2000.(VIII.01.) sz. rendelet, a 2002.(III.21.) sz. rendelet és a 2/2005.(I.31.) sz. rendelet.

1. melléklet a 8/2008. (X. 21.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 8/2008. (X. 21.) önkormányzati rendelethez