Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 01

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.06.01.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zichyújfalu község közigazgatási területén lévő köztemetőre, ravatalozó épületére és annak helyiségeire, valamint a köztemető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre és a temetési szolgáltatásra.

(2) A községben működő köztemető Zichyújfalu 0116/3 helyrajzi szám alatt helyezkedik el.

(3) A Zichyújfalu 0116/3 helyrajzi számú temető Tulajdonosa és Üzemeltetője Zichyújfalu Község Önkormányzat (a Továbbiakban: Üzemeltető).

2. A temető működési rendje

2. § Az Üzemeltető

a) gondoskodik a temető fenntartásával kapcsolatos feladatok, tevékenységek ellátásáról,

b) a temető közüzemi díjainak megfizetéséről,

c) vezeti a jogszabályok által előírt nyilvántartásokat, és

d) a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket biztosítja:

da) belső úthálózat,

db) ravatalozó,

dc) a temető bekerítése kerítéssel,

dd) vízvételi lehetőség,

de) temetőlátogatók számára nyilvános illemhely,

df) a temető területének parkosítása,

dg) hulladéktároló.

3. A temető használatának szabályai

3. § (1) A Temető nyitva tartása: minden nap 0-24 óráig.

(2) A Temetőt mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

(3) Segítő kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.

(4) Sírgondozáskor keletkezett hulladékokat az erre kijelölt tárolókba kell helyezni.

(5) A temetési hely megjelölésére sírjel (sírkő) használható, vagy létesíthető.

(6) A sírjel a sírral együtt nem foglalhat el nagyobb területet, mint a jelen rendeletben meghatározott sírhely méretek.

(7) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát), a temető Üzemeltetőjének az elhelyezés előtt engedélyezésre be kell mutatni. Ez vonatkozik sírbolt kialakítására is. Üzemeltető engedélye nélkül az építés/kivitelezés nem kezdődhet meg.

(8) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(9) A síremlék és sírjel a temetési hellyel rendelkező személy tulajdona. A lecserélt síremléket, vagy a lejárt jogosultság után a síremléket a tulajdonosa köteles a temetőből elszállíttatni.

(10) Új temetés miatt eltávolított sírjelet (sírkövet) a behantolástól számított 3 hónapon belül vissza kell állítani, vagy az eltemettetőnek el kell szállíttatni a temetőből.

(11) A temetési szolgáltató, illetve egyéb vállalkozási tevékenységet ellátó személy vagy szervezet a munkavégzést és annak időpontját legkésőbb a munka kezdetét megelőző munkanapon köteles bejelenteni az Üzemeltetőnek.

(12) Bármely munka csak úgy végezhető, hogy ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, sírhely ne sérüljön. Elhunyt búcsúztatása és temetése közben a Temetőben munka nem végezhető.

(13) Az építési hulladékokat a munkálatok befejezése után a munkát végzőnek azonnal el kell szállítani a temetőből. Az el nem szállított építési hulladékot a temető Üzemeltetője elszállíttathatja. Az elszállítás díját a Szabályzatot megszegő fél (temettető, Rendelkező) köteles megfizetni.

(14) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el.

(15) Az engedély nélkül, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető Üzemeltetője az elhelyezővel annak költségén eltávolíthatja.

(16) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(17) A temetőben tűzgyújtás, szemetelés, a növényzet károsítása, sírok és síremlékek rongálása tilos.

(18) Sírgondozás céljára a vízhasználat díjmentes.

(19) A temetési helyek gondozása során keletkező hulladék a temetési helyek között nem tárolható. A koszorú-, virág- és egyéb növényhulladékot, sírdíszekből származó hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni.

(20) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja köteles a temetési hely gondozására, annak gyomtalanítására, valamint köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temető biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

(21) E rendeletben meghatározott sírhelyméreten belüli temetési helyekre ültethető

a) egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövény,

b) olyan fás szárú növények, amelynek kifejlett magassága nem érheti el az 1,5 méter magasságot és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(22) A temetőbe járművel behajtani, közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok, akik a behajtásra az Üzemeltetőtől előzetesen írásbeli engedélyt kaptak, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

4. A temetkezési helyekre vonatkozó szabályok

4. § (1) A sírhelyeket - ahová temetkezni lehet - a temető Üzemeltetője jelöli ki, az igényeket figyelembe véve (pl. urnás, vagy koporsós temetés).

(2) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes és kettős sírhely, valamint sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör. Koporsós rátemetés lehetősége esetén a sírgödröt úgy kell elkészíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes – a talajban lebomló – anyaggal lehet burkolni.

(3) A temetési hely méretei:

a) a sírgödör mélysége: 180 cm. A sírhelyek hossza és szélessége: egyes sírhely 200 cm x 100 cm, dupla sírhely 200 cm x 200 cm. Mélyített sírgödör mélysége: 240 cm.

b) urnasír: mérete az egyes sírhely méretével azonos, maximum 4 urna elhelyezésére szolgálhat.

c) sírbolt: igény szerint magasított vagy mélyített kialakítható, előzetes tervezés és egyeztetés szükséges az Üzemeltetővel.

(4) Két sírhely között 60 cm oldal (30-30 cm) távolságot kell kialakítani.

(5) Ha egy sírhelybe már koporsós rátemetés volt (azaz két koporsó van egymáson), a továbbiakban már csak urnás temetést lehet alkalmazni.

(6) A sírhelyeket - ahová temetkezni lehet - a temető Üzemeltetője jelöli ki, az igényeket figyelembe véve (pl. urnás, vagy koporsós temetés).

(7) A temetési hely és a sírbolt felnyitása során, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 35. §-37. § paragrafusaiban foglaltak alapján kell eljárni.

5. Temetkezési szolgáltatások

5. § (1) A Temető Üzemeltetője nem végez temetési szolgáltatásokat, azokra a temettetőknek külső vállalkozót kell megbíznia.

(2) Temetkezési szolgáltatást csak a jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező vállalkozás végezhet.

(3) Üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(4) Temetéskor a ravatalozót kizárólag a búcsúztatás idejéig lehet használni.

6. A temetési hely feletti rendelkezési jog

6. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik (rendelkezési jog), aki a temetési helyet az adott időszakra, a vonatkozó díj megfizetésével megváltotta. A rendelkezési jog gyakorlója nyilatkozik másodlagos érintett félről, aki a rendelkezési jog feletti öröklés jogát gyakorolja szükség esetén.

(2) A temetőbe temetkezhet vallástól, identitástól, nemzetiségtől függetlenül mindenki.

(3) A pontos díjakat a Rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A Temetőben a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama 25 év.

7. Záró rendelkezések

7. § Hatályát veszti a temetőről és a temetkezésről szóló 7/2001.(VI.29) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelethez

Sírhely megváltási díjak a zichyújfalui temetőben

1. Egyes sírhely: 0,- Ft/25 év

2. Dupla sírhely: 0,- Ft/25 év