Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2024. 02. 20

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2024.02.20.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Vármegyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet személyi hatálya Zichyújfalu Község közigazgatási területén azon természetes személyekre és háztartásában vele együtt élő személyekre, továbbá közeli hozzátartozóira terjed ki, akik a mindennapi élethez szükséges feltételek biztosítását szolgáló saját ingatlanon végzendő kertgondozási tevékenységből fakadó avart és kerti hulladékot kezelnek.

(2) E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék a továbbhasznosításra, komposztálásra nem kerülő vagy arra alkalmatlan fű, lomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradvány.

2. Részletes rendelkezések

2. § (1) A település területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) A nem komposztált avart és kerti hulladékot a település területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval kell elszállíttatni.

3. § (1) Az avar és kerti hulladékot égetés útján minden év március 16. és május 31. napja, valamint október 1. és november 30. napja közötti időszakában, szombati napon, reggel 8.00 és 18.00 óra között lehet megsemmisíteni, saját ingatlanon belül. Ünnepnapokon az égetés tilos.

(2) 18:00 óráig az égetéshez kapcsolódó valamennyi tevékenységet be kell fejezni.

4. § (1) A hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom időtartama alatt tilos az avar és kerti hulladék égetése.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(3) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot. Az égetés folyamatosan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben történhet. Amennyiben megkezdett égetés közben olyan jelek mutatkoznak, amelyek alapján az égetés biztonságosan nem folytatható, úgy az égetést azonnal be kell fejezni, a tüzet haladéktalanul el kell oltani.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, eloltható.

(5) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

3. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

5. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére, valamint kiszabásának és megállapításának módjára a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályai vonatkoznak.

4. Záró rendelkezések

6. § Hatályát veszti az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról szóló 2/2021.(II.16.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.