Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Hatályos: 2024. 03. 15

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

2024.03.15.

Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Zichyújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a bérlő személye kiválasztásának jogát képviselő-testületi hatáskörben fenntartja.

(2) A szociálisan rászoruló személy tekintetében, valamint a lakbértámogatási kérelemre való jogosultság elbírálása ügyében a képviselő-testület dönt.

(3) A lakás nem lakás céljára történő bérbeadás tekintetében a képviselő-testület saját hatáskörben dönt. A bérleti szerződések előkészítését és megkötésének lebonyolítását a lakások és helyiségek elidegenítésével kapcsolatos feladatokat a Sukorói Közös Önkormányzati Hivatal Zichyújfalui Kirendeltsége (továbbiakban: Hivatal) végzi. A képviselő-testület által kijelölt bérlők vonatkozásában a bérleti szerződést az önkormányzat nevében a polgármester köti meg és írja alá.

(4) A lakáscseréhez történő hozzájárulás - jognyilatkozat tétel - kérdésében a képviselő-testület dönt.

(5) Üres lakás piaci alapon történő bérbeadása pályázat útján történik. A pályázati eljárás szabályait a 15–19. §-ban foglaltak szerint határozza meg.

2. A lakásbérlet szabálya

2. § (1) A Hivatal folyamatos nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő bérbeadás útján hasznosítható lakásokról. A megüresedett önkormányzati lakás amennyiben az önkormányzatnak elhelyezés, illetve cserelakás biztosítási kötelezettsége nincs, szociálisan rászoruló állampolgár részére, valamint pályázat útján piaci alapon történhet a bérbe adás.

(2) A piaci alapon bérbe adandó bérlakások bérleti jogának megszerzésére irányuló pályázatot a Hivatal hirdeti meg.

3. § A lakásbérleti szerződés megkötése a bérbeadó kötelessége.

4. § (1) Szociális rászorultság alapján adható bérbe önkormányzati lakás annak:

a) a) akinek a családjában a - vele együtt költöző családtagokat is ide számítva - az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap másfélszeresét.

b) aki lakástulajdonnal, üdülőtulajdonnal és jelentősebb földtulajdonnal nem rendelkezik.

c) aki helyi lakosként nyújtja be a lakáskérelmét.

(2) Az egy főre jutó jövedelem megállapításához szükséges jövedelmi igazolásnak havi rendszeres jövedelem esetén 3 (három) havi jövedelmet kell tartalmazni. E rendelet alkalmazásában jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettségekkel csökkentett, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett - vagyoni érték (bevétel) ide értve a jövedelemként figyelembe vett bevételt és adómentes jövedelmet is az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített köz teherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni. Nem minősül jövedelemnek a rendkívüli települési támogatás, valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a gyógyszerkiadások viseléséhez és a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, gyermekvédelmi támogatás szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása, a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás.

(3) Jelen rendelet tekintetében helyi lakosnak minősül a Zichyújfalu község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező személy.

5. § (1) Az az állampolgár, aki szociális rászorultság alapján kíván lakást bérelni, lakásigénylést nyújt be a jegyzőhöz, aki a szociális igénylést akkor fogadja el, ha az igénylő megfelel az 4. §-ban meghatározott feltételeknek. A lakásigénylőkről a Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A bérbeadó a bérbeadás feltételeként a bérlőnek meghatározza, hogy a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. Ennek megszegése a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Ltv.) 3. § (2) bekezdésben foglaltak szerint a szerződés felmondására adhat okot.

6. § A lakás bérbeadásának érvényessége a bérbeadó és bérlő között írásos szerződéskötés alapján jön létre. Önkormányzati lakás nem lakás céljára bérbe nem adható.

3. A felek jogai és kötelezettségei

7. § A bérbeadó a jelen rendelet 1. mellékletben megállapított lakbérek alapján köt szerződést. Az önkormányzati lakás bérletére vonatkozó kérelem jelen rendelet 2. melléklete.

8. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhat, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel.

(2) A szociális alapon bérbe adott lakásoknál a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról és cseréjéről a bérlő gondoskodik. A bérlő amennyiben a lakás burkolatait, nyílászáróit cseréli, úgy a nevére szóló számla ellenében a kérelme alapján lakbérfizetési mentesség illeti meg a képviselő-testület egyedi döntése alapján, lakbértámogatás céljából.

(3) A szerződés megszűnésekor a bérlő köteles a lakást a lakberendezéseket rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

9. § (1) A lakást jogcím nélkül használó személy lakáshasználati díjat (továbbiakban: használati díjat) köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a használati díj 20%-al emelhető, ha jogcím nélküli bérlőnek felróható okból szűnt meg a lakásbérleti jogviszonya.

10. § (1) A bérlő a lakásba a Ltv.-ben meghatározott eseteken kívül a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása esetén élettársát, unokáját és testvéreit is befogadja, ha

a) a bérlő egészségi állapota miatt ápolásra szorul,

b) 3 hónapot meghaladó időre külföldre utazik,

c) a befogadni kívánt személy tanulmányainak folytatása miatt indokolt.

(2) Az élettársra a fenti feltételek nem vonatkoznak.

(3) Az élettárs kivételével a befogadott személyek a feltétel megszűnéséig tartózkodhatnak a lakásban.

(4) Amennyiben a bérlő bérleti jogviszonya megszűnik, a fenti személyek a lakásbérleti jogviszony folytatására nem jogosultak, velük szemben az önkormányzatnak elhelyezési kötelezettsége nem áll fenn.

(5) Önkormányzati lakásra bérlőtársi szerződés – a Lakástörvény előírásain túl – nem köthető.

11. § A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését egy naptári éven belül egy alkalommal a bérlő szükségtelen háborítása nélkül ellenőrzi. Minden év melynek időpontjáról bérbeadó köteles a bérlőt azt megelőzően legalább kettő héttel tájékoztatni.

4. A lakásbérlet megszűnése

12. § (1) Amennyiben a lakásbérleti jogviszony a Ltv. 23. § (3) bekezdése, vagy a 26. § (1) bekezdése alapján szűnik meg, az önkormányzat megállapodás alapján cserelakást biztosít, vagy pénzbeli térítést fizet a bérlőnek. A térítés mértéke komfortos lakás esetén 50.000-ft, félkomfortos lakás esetén 25.000-ft.

(2) A pénzbeli térítést a lakásbérleti jogviszony megszűnésének napjától számított 15 napon belül az önkormányzat a bérlőnek postai úton utalványozza.

(3) A bérbeadó a határozatlan időre kötött helyiségbérleti szerződést - ha a felek másként nem állapodtak meg - cserehelység biztosítása nélkül is felmondhatja. A felmondási idő 6 hónap.

13. § (1) A bérlő írásbeli kérelmére az 1. § (2) bekezdésben megbízott a lakáscseréhez hozzájárul, ha az új bérlő vállalja a csere alapját képező lakás bérleti jogviszonnyal járó költségeket.

(2) A lakáscseréhez történő hozzájárulást meg kell tagadni, ha:

a) a cserélni szándékozó fél bérleti szerződése határozott időre, vagy feltétel bekövetkeztéig szól, és a leendő új bérlő a szerződést határozatlan időre kívánná kötni,

b) ha a leendő új bérlő a csere alapját képező lakásra érvényes lakbér megfizetését nem vállalja.

(3) Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakásra cserélhető.

14. § A bérlakást a bérlő albérletbe nem adhatja.

5. A helyiségbérlet szabályai

15. § (1) A Hivatal rendszeres nyilvántartást vezet a bérbeadás útján hasznosítható helyiségekről.

(2) Az üres helyiségek és a piaci alapú lakások bérbeadása pályázat útján történik, kivéve ha a helyiség jellege, rendeltetése, vagy valamely jogszabályi előírás mást indokol.

16. § (1) A pályázati kiírásról a jegyző gondoskodik. A pályázati hirdetményt a helyiség megüresedésétől számított 30 napon belül a Hivatal hirdetőtábláján 15 napra kifüggesztve közszemlére kell tenni. A hirdetményről a lakosságot tájékoztatni kell.

(2) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a helyiség fekvési helyét (település, utca, házszám, hrsz.) alapterületét, állapotát, a bérbeadó nevét és címét.

b) a helyiségben folytatható tevékenység megjelölését,

c) a bérbeadás időtartamát (határozott, vagy határozatlan időre),

d) használattal kapcsolatos kikötések (például: átalakítási tilalom),

e) a helyiség használatra alkalmassá tételéhez esetleg szükséges a leendő használó által a saját költségen elvégzendő építési munkákat (felújítás, helyreállítás, átalakítás, (stb),

f) a fizetendő helyiségbérleti díj alsó határát azzal a figyelmeztetéssel, hogy a helyiség használati jogát - az előírt egyéb feltételek fennállása esetén - az a pályázó szerzi meg, aki a pályázati tárgyalás során a legmagasabb összegű bérleti díj fizetésére tesz ajánlatot,

g) a pályázati ajánlatot írásban a jegyzőhöz kell benyújtani, döntéshozó a polgármester

h) a pályázati ajánlat benyújtásának határidejét és az alábbi tartalmi követelményeket: a pályázó nevét, címét, tevékenységének megnevezését, a helyiség tervezett használási célját, nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja,

i) a pályázat megtartásának helyét és időpontját.

(3) A beérkezett pályázatokat a Hivatalban kell kezelni.

17. § (1) A pályázati tárgyalás szabályai szerint a pályázati tárgyaláson az a pályázó vehet részt, aki pályázati ajánlatát a jegyzőhöz az előírt tartalommal és határidőben benyújtja és a bánatpénz befizetését igazoló szelvényt bemutatta.

(2) Ha az előírt határidőben csak egy pályázati ajánlat érkezik, a polgármester a pályázati eljárás továbbfolytatása nélkül a bérleti szerződést megköti, egyébként pályázati tárgyalást tart.

(3) A tárgyaláson jelen kell lenni a polgármesternek, jegyzőnek, a Polgármesteri Hivatal részéről a bérbeadás feladataival megbízott dolgozónak és a jegyzőkönyvvezetőnek. A tárgyalás levezető elnöke a polgármester.

(4) A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(5) A pályázati tárgyaláson résztvevők közül a pályázat nyertese az, aki a pályázati feltételeknek megfelel és a tárgyalás során a legmagasabb összegű bérleti díj fizetésére tett ajánlatot.

(6) A pályázat eredményéről a jegyző értesíti a bérlőt és felkéri a bérleti szerződés megkötésére.

18. § Amennyiben a megadott határidőn belül pályázati ajánlat nem érkezik, úgy a pályázati kiírást havonta meg kell ismételni. A pályázat nyertesének megállapításáról és a bérleti szerződés megkötéséről a polgármester dönt.

19. § A helyiségbérleti díjak alsó határát a Képviselőtestület évente külön határozatban állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal által közölt infláció mértékét figyelembe véve.

20. § Önkormányzati tulajdonú helyiség a bérlő által albérletbe nem adható.

21. § Ltv. 36. §-ban foglaltakra – a helyiség átadásával, rendeltetésszerű használatával, karbantartásával, felújításával, a bérleti jog szüneteltetésével, továbbá a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatban – a bérbeadó és a bérlő jogaira és kötelezettségeire a felek megállapodása az irányadó, továbbá a megállapodás hiányában a helyiséget tisztán, a berendezéseket használatra alkalmas állapotban kell a bérbeadónak átadni.

22. § A bérbeadó határozatlan időre kötött szerződést - ha a felek másképp nem állapodtak meg - cserehelyiség biztosítása nélkül is felmondhatja. A felmondási idő hat hónap.

6. Lakások elidegenítése

23. § Az állami tulajdonból az önkormányzati tulajdonba került lakásokra más személyt megelőző elővásárlási jog illeti meg:

a) a bérlőt,

b) bérlőtársakat egyenlő arányban,

c) társbérlőt, a kizárólagosan használt terület arányában.

24. § Annak a bérlőnek aki nyugdíjas, vagy a külön jogszabályokban meghatározott nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesül, és az elővásárlási jogával nem él, a szerződésének fennállásáig harmadik személy részére a lakást csak a bérlő írásbeli hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

25. § A vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásának értékét.

26. § (1) Az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzés jogerőssé válását követően az értékesített ingatlant, az önkormányzat által vezetett nyilvántartásból törölni kell.

(2) A lakások vételárát a vásárló részére biztosított számlán, Zichyújfalu Község Önkormányzata e célra elkülönített számlájára kell befizetni.

(3) Az adásvételi szerződésben foglalt fizetési kötelezettségek teljesítését a Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri. Mulasztás, késedelmes teljesítés esetén köteles a szükséges intézkedést megtenni.

7. Helyiségek elidegenítése

27. § (1) Ha a törvény másként nem rendelkezik, az önkormányzati tulajdonú helyiségre a bérlőt (bérlőtársát) elővásárlási jog illeti meg.

(2) Amennyiben a helyiség bérlője elővásárlási jogával nem él, a helység a rendelet 30–31. §-ában foglaltak szerint elidegeníthető.

(3) Az önkormányzat döntésétől függően értékesítésre kijelölt üresen álló helyiség értékesítésére nyilvános pályázat útján a forgalmi értékbecsléssel megállapított teljes forgalmi értéken kerülhet sor, a rendelt 31–32. §-ában foglalt eljárás szerint.

28. § A vételi ajánlat beérkezése után az eladó a helyiséget szakértő értékbecslővel felértékelteti, majd a vételárról és annak megfizetésére vonatkozó feltételekről az ajánlattevőt tájékoztatja, továbbá a szerződéses nyilatkozatot megküldi.

29. § (1) A helyiség vételára a helyiség forgalmi értékének 100%-a.

(2) A szerződéskötéskor a vételár 100%-át egy összegben kell megfizetni.

30. § (1) A rendelet hatályba lépésekor üresen álló lakást és helyiséget az önkormányzat nyilvános pályázat útján értékesíti, teljes forgalmi értéken. Az eladási ár alapja szakértő értékbecslés.

(2) A pályázati hirdetménynek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a lakás, helység fekvési helyét (település, utca, házszám) helyrajzi számát alapterületét, komfortfokozatát, szobaszámát, minőségét,

b) a lakás, helyiség forgalmi értékét,

c) a pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, melynek a következőket kell tartalmaznia: a pályázó nevét, címét, a nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja,

d) a pályázati tárgyalás megtartásának helyét és időpontját.

(3) A beérkezett pályázatokat az eladó titkosan kezeli.

8. A pályázati tárgyalás szabályai

31. § (1) A pályázati tárgyaláson az a pályázó vehet részt, aki a pályázati ajánlatát az eladóhoz az előírt tartalommal és határidőben benyújtja.

(2) A pályázati tárgyaláson az eladó képviselőjének, a jegyzőnek és a jegyzőkönyvvezetőnek kell részt venni.

(3) A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(4) A pályázók közül a pályázat nyertese az, aki a legmagasabb összegű vételárra tett ajánlatot.

(5) Ha az előírt határidőn belül csak egy pályázati ajánlat érkezik, az ajánlattevővel az eladó pályázati tárgyalás nélkül megköti az adásvételi szerződést.

9. Az elidegenítésből származó bevételek felhasználása

32. § (1) Az önkormányzat a lakások és helyiségek elidegenítéséből származó bevételét csak a tulajdonában lévő lakóépület (lakóépületrész) felújítására és az azzal együtt végzett korszerűsítésre (továbbá együtt: felújítás) továbbá új lakás építésére, valamint meghatározott szociális célra használt lakás vásárlására használhatja.

(2) A lakások és helyiségek elidegenítéséből származó bevételből az önkormányzat levonhatja:

a) az épület elidegenítésére való előkészítésével,

b) a földrészlet megosztásával,

c) társasházzá való alakítással,

d) forgalmi érték megállapításával,

e) elidegenítés lebonyolításával kapcsolatban ténylegesen felmerülő költségeket.

10. Záró rendelkezések

33. § A rendelet hatályba lépésekor nyilvántartott lakás, illetve helyiség bérbeadására vonatkozó kérelmezőket a jegyző értesíti a lakáshoz, illetve a helyiséghez jutás feltételeiről.

34. § (1) Ahhoz, hogy a bérbeadó feladatait el tudja látni, az állampolgároktól az alábbi személyes adatok bekérésére van szükség:

a) Név, szül.hely, idő, anyja neve,

b) lakcím, illetve tartózkodási hely címe,

c) szociális lakás esetén jövedelmi viszonyokra vonatkozó igazolás, nyilatkozat

(2) Ezen adatszolgáltatás az igénylővel közös háztartásban élő valamennyi személyre is vonatkozik. Ezeket az adatokat a névjegyzék készítéséig, illetve a szerződés megszűnéséig tartja nyilván a Hivatal.

35. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadásáról szóló 11/2017. (XII.18.) önkormányzati rendelet.

36. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.