Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. által ellátott feladatok önkormányzati költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság megszüntetéséről

Hatályos: 2024. 05. 01

Zichyújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. által ellátott feladatok önkormányzati költségvetési szerv általi átvételéről és a társaság megszüntetéséről
Általános indokolás
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § (4) bekezdése alapján a helyi önkormányzat járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményt kizárólag költségvetési szervként hozhat létre és működtethet.
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXIII. törvény 30. § (1a) bekezdése értelmében törvény eltérő rendelkezése hiányában a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátás nyújtására az egészségbiztosítás keretében csak költségvetési szervként működő egészségügyi intézménnyel köthető finanszírozási szerződés 2024. június 30.-napjától.
A Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Közhasznú Nonprofit Kft. valamennyi tagi önkormányzata a járóbeteg-szakellátás további biztosítása érdekében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény – továbbiakban: Áht. – alapján az önkormányzati feladatellátás költségvetési szerv által történő átvételéről - melynek legkésőbbi időpontja 2024. június 30.-napja - már korábbi határozataikban döntöttek.
Az Áht. 11/A. § (2) bekezdés értelmében a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati feladat költségvetési szerv általi átvételéről és a Társaság Áht. alapján történő megszüntetéséről önkormányzati rendelettel dönt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Áht. 11/A. § (3) bekezdés a) és b) pontja alapján rendelkezik a megszűnő társaságról cégneve, székhelye, cégjegyzékszáma, főtevékenysége, adószáma feltüntetésével és arról az alapításra kerülő költségvetési szervről, amely az önkormányzati feladatot alaptevékenységként a továbbiakban ellátja, valamint a feladat átvételének időpontjáról.
A 2. §-hoz
Az önkormányzati feladatok átadó gazdasági társaság megszüntetéséről rendelkezik az Áht. 11/A. § (3) bekezdés e) pontjában foglaltak szerinti feladat átvétel időpontjának meghatározásával.
A 3. §-hoz
Az Áht. 11/A. § (3) bekezdés c) és d) pontja alapján rendelkezik arról a személyről, aki a tagsági, részesedési viszonyok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek tekintetében az önkormányzatot képviseli, továbbá a szervezeti átalakítással, az átadás-átvétellel összefüggő feladatok végrehajtásáért felelős személyről.
A 4. §-hoz
A NEAK részéről a járóbeteg szakellátáshoz kapcsolódó finanszírozás két hónappal utófinanszírozott, a NEAK tájékoztatása szerint az Áht. 11/C. § (2) bekezdése alapján az önkormányzati rendeletben szükséges rendelkezni arról, hogy az átadó intézmény feladatátvételt megelőző 2 hónapja után járó finanszírozási díja már az átvevő költségvetési szervet illeti meg.
Az 5. §-hoz
Az Áht. 11/B. § a társaság tulajdonában álló vagyon törvény erejénél fogva ingyenesen önkormányzatra történő átszállásáról rendelkezik, mely tekintetében a több önkormányzat tulajdonába történő átszállásról a társasági vagyoni részesedés meghatározásával szükséges rendelkezni.