Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2021. (IX.27.) önkormányzati rendelete a különleges gazdasági övezetből származó adóbevételek államháztartáson belüli pénzeszköz átadásról

Hatályos: 2021. 09. 28

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 10/2021. (IX.27.) önkormányzati rendelete a különleges gazdasági övezetből származó adóbevételek államháztartáson belüli pénzeszköz átadásról

Részletes indokolás

Az 1–8. §-hoz

Tisztelt Közgyűlés!

Magyarország Kormánya a 44/2021. (II. 5.) rendeletével Mosonmagyaróvár város területén különleges gazdasági övezetet jelölt ki az érintett települési és a megyei önkormányzat korábbi kezdeményezésének megfelelően.

1. Az előzmények rövid összefoglalása:

Az alábbiakban néhány pontban összefoglalva tájékoztatom a Tisztelt Közgyűlést, hogy a hivatkozott kormányrendelet hatálybalépését követően beállt veszélyhelyzet alatt milyen feladatok kerültek elvégzésre:

A kormányrendeletben megjelölt (ld. rendelet 2. melléklete) ingatlanok tekintetében tulajdonjogot szerzett a megyei önkormányzat.

A jogszabályi előírásnak megfelelően kezdeményeztük az érintett területek (ld. mellékelt térkép) fekvéshatár változását. A fekvéshatár változás átvezetéséhez szükséges változási vázrajzok elkészítésének költségét a mosonmagyaróvári MILÜP Kft. vállalta magára, amely az iparterület menedzseléséért felelős. A fekvéshatár változások átjegyzése a földhivatal részéről folyamatosan történik.

A megyei önkormányzat tulajdonába került ingatlanok közül a mosonmagyaróvári 2825., 2826/5.,2835/3.,2839/4. hrsz-ú ingatlanokat érintően kisajátítási eljárás indult a NIF Zrt. bevonásával. A megjelölt területek érintettek a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út 1. és 86. sz. főutak közötti megvalósításában. A kisajátítás várhatóan 2021. október hónapban zárul.

A megyei önkormányzat a veszélyhelyzet alatt elnöki döntéssel határidőben elfogadta a különleges gazdasági övezetben alkalmazandó helyi adókról szóló rendeletét. A rendelet megalkotására a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 42/G. § (1) bekezdés d) pontja értelmében legfeljebb 120 nap állt rendelkezésünkre. A rendelet tervezetet - a Htv. 1. § (5) bekezdése szerint - megküldtük az érintett településnek és Magyarország Kormánynak véleményezésre. A rendelettel kapcsolatban ellenvélemény nem érkezett. A rendelet 2021. augusztus 1-jén lépett hatályba. Az egyeztetett rendelet jelen előterjesztés mellékletét képezi.

Szintén a veszélyhelyzet alatt – a különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi LIX. törvény 3. § (1) bekezdésében meghatározott 30 napos határidőn belül – 2021. március 1. napján keretmegállapodást kötöttünk a Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatával (ld. mellékelt szerződés) a különleges gazdasági övezetet érintő feladat- és hatáskörök ellátásáról. A megállapodás mellékleteinek kidolgozása még folyamatban van. Mielőtt ez megtörténik látni kell, hogy a valójában hogyan tud együtt dolgozni a két hivatal úgy, hogy a döntés felelőssége a megyei önkormányzatot terheli. Némi tapasztalatszerzést követően a megyei önkormányzat hivatala javaslatot tesz a hiányzó mellékletek pontos tartalmára.

1. Aktuális feladat: a pénzeszköz átadásának szabályozása

A kormányrendelet hatálybalépését követően, a különleges gazdasági övezet területén végzett tevékenységekből a NAV naponta átutalja megyei önkormányzat számlájára az adóbevételeket. Önkormányzatunk elkülönített számlán tartja nyilván a befolyt összeget.

Az adószámlánk 2021. augusztus 31. napján aktuális egyenlege:

Telekadó bevétel 26.819.063 Ft

Építményadó bevétel 2.115.111 Ft

Mindösszesen: 28.934.174 Ft

A Htv. 8. § (4) bekezdése értelmében a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata az adóból származó bevételt a rendeletében meghatározott módon a különleges gazdasági övezet szerinti megye területén fekvő - különös tekintettel a különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott, a beruházással közvetlenebbül érintett - települések területén megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek és települések működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3%-ának erejéig a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségeire használhatja fel.

A fenti jogszabályi rendelkezést figyelembe véve tárgyaltunk Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatával és olyan pénzeszköz átadási megoldás mellett döntöttünk, amely a települési önkormányzat számára a legkedvezőbb, a megyei önkormányzat számára pedig a legegyszerűbb.

Ennek megfelelően államháztartáson belül átadott pénzeszközként kezeljük a befolyt adóbevételek utalását.

Az átutalt összeg felhasználásáról a 6. § értelmében a települési önkormányzat saját szabályrendszere alapján szabadon határoz.

Az utalás összegének meghatározása egy 3 lépcsős prioritás eljárással történik. Ennek szabályrendszerét tartalmazza a rendelet-tervezet 3. §-a.

A tervezet 4. §-a értelmében pénzeszköz átadásra évente két alkalommal (március és szeptember hónapokban) kerül sor.

A különleges gazdasági övezet kijelölése a megyei önkormányzat számára számos új, folyamatosan jelentkező feladatot jelent, amelyhez a hivatalnak is alkalmazkodni kell, ki kell dolgozni úttörő eljárásokat, együttműködéseket, elgondolásokat, amelyeket adott esetben a szerzett tapasztalatok alapján módosítani szükséges.

A rendelet előterjesztése egyben a rendelet indoklása is.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a rendelet-tervezetet vitassa meg és fogadja el.

G y ő r, 2021. augusztus 30.

Németh Zoltán