Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlése 8/2021. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE KÖZGYŰLÉSÉNEK 8/2021.(VI.04.) RENDELETE A MOSONMAGYARÓVÁRI KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZETBEN ALKALMAZANDÓ HELYI ADÓKRÓL

Hatályos: 2021. 08. 01

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE KÖZGYŰLÉSÉNEK 8/2021.(VI.04.) RENDELETE A MOSONMAGYARÓVÁRI KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI ÖVEZETBEN ALKALMAZANDÓ HELYI ADÓKRÓL

Részletes indokolás

Az 1–11. §-hoz

Tisztelt Közgyűlés!

A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi LIX. törvény 7. § (1) bekezdés a)-c) pontjában kapott felhatalmazás alapján elfogadásra kerül a Mosonmagyaróvár város közigazgatási területén különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló 44/2021. (II.5.) Korm.rendelet, mely létrehozta Győr-Moson-Sopron megye területén belül a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetet. A kormányrendelet 2. melléklete sorolja fel a különleges gazdasági övezet által érintett ingatlanok körét.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Helyi adó tv.) 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a megyei önkormányzat közgyűlése az illetékességi területén helyi adókat vezethet be.

A Helyi adó tv. 52. § 58. pontja szerint a megyei önkormányzat illetékességi területe: a megyei önkormányzat közigazgatási határa által behatárolt - bel- és külterületet magában foglaló - térségben lévő különleges gazdasági övezet területe.

A rendelet-tervezetben az alábbi helyi adók szerepelnek: építményadó, telekadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó.

Támogatva a terület fejlesztését és innovációs pólustérséggé válását, a jelenleg hatályos mosonmagyaróvári adórendelethez képest a telekadó mértékét a rendelet-tervezet 0 Ft/m2/év összegben állapítja meg. Amennyiben a területen a fejlesztés 2021-ben nem indul meg, akkor ennek az adónak a mértékét – a rendelet módosításával – a jelenleg hatályos mosonmagyaróvári adórendeletben meghatározott mértékre tervezzük visszaállítani.

Ugyanebből az okból az iparűzési adó mértékét 2022-től 2 % helyett 1,4 %-ban állapítja meg a rendelet-tervezet. Amennyiben a fejlesztés 2021-ben nem indul meg a területen, ennek az adónak a mértéke is módosításra kerül.

A Helyi adó tv. 1. § (5) bekezdése előírja, hogy a megyei önkormányzat képviselőtestülete a bevezetendő helyi adóról szóló rendeletének tervezetét véleményezésre megküldte a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti és a különleges gazdasági övezetről szóló kormányrendelet szerint a beruházással közvetlenebbül érintett települési önkormányzatnak minősülő önkormányzatoknak, továbbá a Kormány részére.

A Helyi adó tv. 8. § (4) bekezdése alapján a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata az adóból származó bevételt a rendeletében meghatározott módon a különleges gazdasági övezet szerinti megye területén fekvő - különös tekintettel a különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletben meghatározott, a beruházással közvetlenebbül érintett - települések területén megvalósuló fejlesztések és a területen működő szervezetek és települések működésének támogatására, valamint a bevétel legfeljebb 3%-ának erejéig a megyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségeire használhatja fel.

A Helyi adó tv. 9. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy a megyei önkormányzat képviselő-testülete által megállapított adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adóhatóság látja el. Az állami adóhatóság a beszedett adót naponta átutalja a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata által megadott számlája javára.

A Helyi adó tv. 42/G. § (1) bekezdése szerint, ha a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat

a) valamely helyi adót bevezette, akkor a megyei önkormányzat év közbeni adómegállapítása során nem súlyosbíthatja az adóalanyok terheit;

b) határozott időre szóló adómértéket alkotott, akkor a 7. § h) pontjában foglalt adómérték-változtatási korlátozás a megyei önkormányzatot is köti;

c) a 39/C. § (4) bekezdése szerint adómentességet vagy adókedvezményt alkotott, akkor a 7. § j) pontja szerinti korlátozás a megyei önkormányzatot is köti;

d) valamely helyi adót bevezette, akkor a különleges gazdasági övezet fekvése szerinti települési önkormányzat helyi adóról szóló rendeletében meghatározott szabályokat kell alkalmazni mindaddig - de legfeljebb a különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendelet hatálybalépésétől számított 120 napig -, amíg a megyei önkormányzat rendeletében nem állapít meg helyi adóra vonatkozó szabályokat.

A fenti rendelkezések alapján a megyei önkormányzat elfogadja a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetben alkalmazandó adókról szóló rendeletét.

Az előterjesztés mellékletét képezi a jogalkotásról szóló CXXX. törvény 17. §-a által előírt előzetes hatásvizsgálat.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a rendelet-tervezetet vitassa meg és fogadja el.

G y ő r, 2021.06.04.

Németh Zoltán