Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 5/2024. (IV. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata 2023. évi költségvetési beszámolójáról és a költségvetési maradvány megállapításáról

Hatályos: 2024. 04. 24

Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 5/2024. (IV. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.24.
Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata 2023. évi költségvetési beszámolójáról és a költségvetési maradvány megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 87. §. értelmében a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót, az éves beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (zárszámadást) kell készíteni.
Az Áht. 91. §. (1) és (2) bekezdése tartalmazza az önkormányzat zárszámadásának elkészítésére és előterjesztésére vonatkozó rendelkezéseket. Az (1) bekezdés szerint a közgyűlés elnöke a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet úgy terjeszti a közgyűlés elé, hogy az az előterjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A közgyűlés a zárszámadásról rendeletet alkot.
Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet (Áhsz.) tartalmaz további előírásokat a zárszámadás összeállítására vonatkozóan. A rendelet 30. §-a értelmében az önkormányzat a zárszámadáshoz vagyonkimutatást köteles csatolni, melyben az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv eszközeinek és kötelezettségeinek adatait mutatja be.
Az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31) Kormányrendelet (Ávr.) 155. § - ában foglaltak szerint az államháztartás önkormányzati alrendszerébe tartozó költségvetési szervek költségvetési maradványát az irányító szerv a zárszámadási rendeletével egy időben állapítja meg, és – szükség esetén – módosítja költségvetési rendeletét.
A fenti jogszabályi rendelkezések értelmében a 2023. évi gazdálkodásról készült költségvetési beszámoló rendelet-tervezetének szöveges indokolását és a költségvetési maradvány elszámolást együttesen az alábbiak szerint terjesztem a Győr-Moson-Sopron Vármegye Közgyűlése elé.
E L S Ő R É S Z
Az önkormányzati feladatellátás általános értékelése
A Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata (a továbbiakban: vármegye önkormányzata) 2023. évi költségvetését a közgyűlés 1/2023. (III.6.) önkormányzati rendelete szabályozza, amely a költségvetés végrehajtásának időszakában többször módosításra került. Módosítás négy alkalommal történt az alábbi módosító tényezők figyelembevételével:
központi támogatások változása
működési célú támogatások bevétele,
saját bevételek változása,
céltartalékból történő felhasználás,
átruházott hatáskörben hozott döntések,
előirányzat átcsoportosítások,
2022. évi költségvetési maradvány elszámolása miatt.
A vármegye önkormányzata kötelező feladat- és hatásköri rendszerében, valamint finanszírozásában 2023. évre vonatkozóan nem tartalmazott jelentősebb változást a Magyarország 2023. évi központi költségvetését szabályozó 2022. évi XXV. törvény (költségvetési törvény), az előző évi rendelkezésekhez viszonyítottan.
A vármegye önkormányzata 2023. évi feladatellátásában továbbra is az alapfeladatot jelentő területfejlesztési tervezés volt a legmeghatározóbb elem, de folytatódott az uniós projektek menedzselése is.
Az önkormányzat pénzügyi lehetőségei függvényében megtartotta a legfontosabb vármegyei programjait is, melyekben megőrizte a korábbi években kialakult hagyományokat. Ilyen volt az alapított vármegyei kitüntető díjak és a vármegye szolgálatáért díjak átadása, nemzetközi kapcsolataink fenntartása és ápolása, hagyományos vármegyei rendezvények megtartása.
Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – az Európai Bizottsággal közösen – működtettük az Europe Direct tájékoztatási központot.
Tovább folytatódott a vármegyei értéktárral és a hungarikumokkal kapcsolatos munka.
Az önkormányzat ATHU126 – border(hi)stories című projekt keretében sikeres támogatásban részesült.
Az önkormányzat a Terület és Területfejlesztési Operatív Program keretén belül több címen támogatásban részesült, ezekből kiemelendő a „Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” és „A 2021-27 tervezési időszak stratégiai és projektszintű előkészítése Győr-Moson-Sopron megyében”, valamint „TOP_Plusz -3.1.1.-21 Győr-Moson-Sopron Megyei Foglalkoztatási-Gazdaságfejlesztési Együttműködések (Paktum)” projektek támogatása.
A vármegye önkormányzata működésének támogatására a beszámolási időszakban – a költségvetési törvényben meghatározottak szerint - önkormányzatonként megállapított, konkrét támogatási összeg szolgált központi finanszírozásként.
A vármegye önkormányzata 2023. évi támogatása (a költségvetési törvény 3. sz. melléklet 7. pontja alapján 295 600 000 Ft volt. Ez az összeg alapvetően meghatározta a 2023. évi önkormányzati gazdálkodás lehetőségeit, mert a vármegye önkormányzatainak feladatellátását túlnyomó többségében központi forrás biztosítja.
A vármegye önkormányzata 2023. évi költségvetésének végrehajtását a stabilitás jellemezte. A központi költségvetésből kapott támogatás mellett felhasználható forrásainkat bővíteni tudtuk, részben különböző - az előzőekben felsorolt - pályázatokból elnyert támogatásokkal, csekély összegű saját bevételeinkkel, illetve az előző évi költségvetési maradvány felhasználásával.
A rendelkezésre álló erőforrások együttesen biztosították a fedezetet a feladatok biztonságos megvalósításához mind az önkormányzat, mind pedig a hivatal feladatellátása során felmerülő kiadásokra.
A vármegyében három területi nemzetiségi önkormányzat (horvát, német, roma) működött az elmúlt évben. A nemzetiségekről szóló törvényben foglalt rendelkezésnek megfelelően a vármegye önkormányzata a területi nemzetiségi önkormányzatokkal feladat ellátási szerződést kötött, melyben rögzítettük, hogy a vármegyei önkormányzati hivatal biztosítja a nemzetiségi testületek üléseihez a hivatali helyiséget, valamint a hivatali munkatársak segítik működésük jogszerűségét. A nemzetiségi önkormányzatok testületi előterjesztéseit, valamint jegyzőkönyveik elkészítését, költségvetési gazdálkodási, számviteli feladataik ellátását szintén a hivatal munkatársai végzik.
A Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságban üzletrésze van 4.000.000.- Ft összegben.
A 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet 30. §-ában előírt vagyonkimutatás az előterjesztés mellékletét képezi (13-14. sz. melléklet).
Az Áht. rendelkezései szerint, a bevételeket és kiadásokat meg kell bontani kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerint is. Az önkormányzatnál államigazgatási feladatok ellátására nem került sor. Az önként vállalt és kötelező feladatok szerinti megbontást a 11. számú melléklet tartalmazza. Az önként vállalt feladatok kiadási szükségletét saját bevételek képezik, tehát kötelező feladatokra kapott központi források nem kerültek felhasználásra önként vállalt feladatok ellátására.
MÁSODIK RÉSZ
I.
Bevételek
A vármegye önkormányzata összevont adattartalmú beszámolója bevételi főösszegének teljesítése – a hivatalnak nyújtott intézmény finanszírozás és az előző évi elszámolás miatti halmozódás kiszűrését követően - a beszámolási időszakban 2 595 981 797 Ft (108 %) volt az 1.sz. mellékletben foglalt részletezés szerint.
A vármegye önkormányzata bevételeinek 2023. évi teljesítését címenként és kiemelt előirányzatonként az 2. sz. melléklet részletezi, a hivatal bevételeinek felsorolását pedig az 3. sz. melléklet tartalmazza.
Működési bevételek
A működési bevételek - a módosított előirányzathoz viszonyítva – 139.95 %-ra teljesültek. Ezen belül:
Központi költségvetési támogatás
A vármegyei önkormányzat működésének általános támogatása a tervezett mértéknek megfelelően alakult 295 600 000 Ft (100,0%) összeggel.
A központi költségvetésből származó támogatás 13 részletben érkezett a számlánkra az Ávr. 4. sz. melléklete szerinti ütemezésben; a havi utalások ennek megfelelően történtek.
2023-ban a megemelkedett rezsi költségek támogatására a vármegye önkormányzata 14 000 000 Ft állami támogatást kapott.
Működési célú támogatások belülről
Önkormányzat:
A működési célú támogatások államháztartáson belülről bevételei 6 202 712 Ft-ra teljesültek. Ezen belül az alábbi feladatokra érkezett céljellegű támogatás:
Border (hi)stories támogatás elszámolása megtörtént a projekt befejeződött.
Az Agrárminisztérium által kiírt „Nemzeti értékek és Hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatás” című pályázatra 2 000 000 Ft támogatást,
A „Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok működési feltételeinek biztosítására” címmel kiírt pályázaton 2 500 000 Ft támogatást kapott az önkormányzat.
Hivatal:
Működési célú támogatások államháztartáson belülről 240 641 564 Ft-ra teljesültek. A hivatal a különböző TOP és TOP_PLUSZ projektek projektmenedzsment személyi jellegű ráfordításaira kapott 240 206 177 Ft támogatást, valamint a 2023. évi időközi választás lebonyolításához 254 676 Ft támogatást.
Közhatalmi bevételek
Mosonmagyaróvár város közigazgatási területén különleges gazdasági övezetben bevezetett helyi adó miatt az önkormányzatnak 52 306 400 Ft közhatalmi bevétel teljesült.
Működési bevételek
Az önkormányzat működési bevételei 24 130 652 Ft-ot kapott működési bevételként ebből 1 713 000 Ft sérült autó értékesítése, 5 432 000 Ft a falugondnok képzés díja, 7 119 441 Ft bérleti díj, 996 614 Ft közvetített szolgáltatások díja, 5 470 669 Ft kiszámlázott általános forgalmi adó, 2 610 900 Ft biztosító kártérítése, 788 028 Ft egyéb működési bevétel.
A hivatal 3 223 382 Ft működési bevétel teljesült, ebből 3 191 303 Ft bérleti díj és 32 079 Ft egyéb működési bevétel.
Működési célú átvett pénzeszközök államháztartáson kívülről
Az önkormányzatnak 27 164 717 Ft bevétele lett működési pénzeszköz átvételből. A bevételből 15 215 367 Ft a Dunamenti élő értékeink megóvása és fejlesztése című interreg támogatás, 50 000 Ft a Vendégváró Kulturális és Hagyományőrző Egyesület 2022. évi támogatás visszafizetése, illetve a fennmaradó rész Europe Direct és pályázat támogatásából származik.
A hivatalnak nem volt államháztartáson kívülről származó működési támogatása.
Fejlesztési bevételek
Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése
Az önkormányzatnak 20 261 735 Ft felhalmozási bevétele lett a mosonmagyaróvári különleges gazdasági övezetben a 2825/2 hrsz kivett közterület egy részének kisajátításából.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
A beszámolási időszakban nem terveztünk és nem is realizáltunk ilyen jogcímen bevételt.
Finanszírozási bevételek
Előző év költségvetési maradványának igénybevétele
Az előző évi maradványt az Áhsz. előírásának megfelelően a 2022. évi beszámoló elkészültét követően nyilvántartásba vettük az önkormányzatnál 1 839 735 329 Ft, a hivatalnál 60 891 306 Ft összegben.
2023-ban az önkormányzat 11 824 000 Ft államháztartáson belüli megelőlegezést kapott, ez majd 2024. januárban kerül visszafizetésre.
II.
Kiadások
A vármegye önkormányzata összevont adattartalmú beszámolója alapján a 2023. évben teljesített kiadások összege a hivatalnak nyújtott intézményfinanszírozás és az előző évi elszámolásból származó halmozódás levonását követően 1 538 098 768 Ft.
Az önkormányzati szintű kiadásokat együttes összegben az 1. számú melléklet, a vármegye önkormányzatáét a 2 számú melléklet, a hivatalét az 3. számú melléklet mutatja be.
Működési kiadások
Személyi juttatások
A személyi juttatások összege tartalmazza a közgyűlés választott tisztségviselőinek (önkormányzat), valamint a hivatal köztisztviselőinek valamennyi bér- és személyi jellegű kiadásait, továbbá a reprezentációs kiadásokat is, a módosított előirányzathoz viszonyítva 100 %-os teljesítést mutat.
Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó
A kiadásai a személyi juttatások vonzataként jelentkeznek, így a teljesítésük is ennek megfelelően alakult (100 %).
Dologi kiadások
2023. évben dologi kiadásokra 197 839 900 Ft-ot fordítottunk. A legjelentősebb összegek az épület-üzemeltetési, fenntartási (szolgáltatások) kiadások tételei, valamint a projektekkel kapcsolatos szolgáltatások kiadásait tartalmazza. A kiadások a módosított előirányzatnak megfelelően alakultak.
Működési célú támogatások államháztartáson belülre
Az egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre 98 142 744 Ft teljesített kiadást tartalmaz. Az önkormányzat államháztartáson belülre 94 828 755 Ft működési támogatást adott. Ez tartalmazza a közgyűlés és az átruházott elnöki hatáskörben hozott döntéseknek megfelelően a megyében működő települési önkormányzatoknak– megkötött szerződések alapján átutalt összegeket.
Itt kerül kimutatásra a Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatát megillető adóbevétel 97 %-ának tovább utalása Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának, ez 2023-ban 91 081 416 Ft volt.
Ez az összeg tartalmazza a pályázatok elszámolásából, módosításból, előleg visszafizetéséből eredő kötelezettségünket az alábbi részletezés szerint.
Az önkormányzatnak ezen a címen 3 297 339 Ft teljesített kiadása volt, amiből 3 000 000 Ft értéktár támogatás 2022. évi támogatás, 42116 Ft a roma koordinátor pályázati támogatás, 255 223 Ft TOP-1.2.1-15 GM1-2016 pályázati támogatás visszafizetése.
A hivatal ezen a címen 3 313 989 Ft kiadást teljesített, ami a különböző TOP és TOP_PLUSZ támogatások elszámolásából adódó visszafizetési kötelezettség.
Működési célú támogatások államháztartáson kívülre és egyéb működési kiadások
Ezen a címen a önkormányzat teljesített 16 590 712 Ft kiadást, egyéb civil és nonprofit szervezeteknek 14 152 352 Ft.
A társadalmi és civil szervezetek – a közgyűlés és az elnöki hatáskörben jóváhagyott – támogatására nyújtottuk ezen összeget.
Itt került elszámolásra a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének tagdíja (986 050 Ft), a Rába-Duna-Vág Egyesület tagdíja (1 402 310 Ft), Határon Átnyúló kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata tagdíja (50 000 Ft).
Fejlesztési kiadások
Beruházás
A beruházási kiadásokra 69635646 Ft módosított előirányzatot terveztünk. A beszámolási időszakban beruházás címén 51 474 646 Ft kifizetés történt, ebből az önkormányzat 23 562 328 Ft, a hivatalnál 27 912 318 Ft került elköltésre.
A hivatal irodai eszközöket, számítástechnikai eszközöket szerzett be, valamint a hivatalnál kerültek elszámolásra a rendezvényközpontban levő videotechnikai eszközök is.
Az önkormányzat a működés feltételeinek biztosítását szolgáló technikai eszközöket vett.
Felújítás
Felújítási kiadásokcímen 865 351 726 Ft kiadás teljesült, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése miatt.
Egyéb felhalmozási célú támogatás 20 392 865 Ft kiadás teljesült TOP-1.2.1-1-15-GM1-2016-00015 Dunaszeg támogatás visszafizetése miatt.
Tartalékok
1. Általános tartalék
A gazdálkodás biztonságosabbá tételére, váratlan, halaszthatatlan és egyszeri kiadások fedezetére 819 514 488 Ft általános tartalékot képeztünk. Az általános tartalékból december 31-ig nem történt felhasználás.
III.
Kiegészítő információk
Az Áht. 91. §. (2) bekezdése alapján a zárszámadás előterjesztésekor a testület részére a rendeletben foglaltakon túlmenően tájékoztatásul be kell mutatni:
a pénzeszközök változását,
a több éves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban,
a közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást,
az önkormányzat adósságállományát lejárat szerinti bontásban,
a vagyonkimutatást,
az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
Pénzeszközök változása
Az önkormányzat és a hivatal Áhsz. 17 melléklet 4. c) pont szerinti pénzkészlet egyeztetést az előterjesztéshez kapcsolódó 12. számú melléklet tartalmazza.
Az önkormányzat induló pénzkészlete 1 841 248 439 Ft, a záró pénzkészlete 972 506 656 Ft.
A hivatal kezdő pénzkészlete 60 833 478 Ft, a záró pénzkészlete 93 830 509 Ft volt,
Többéves kötelezettségek
Az Öttevény Község Önkormányzata szervezésében megvalósításra kerülő TOP-1.2.1-16-GM1-2019-00002 számú Öttevény-Abda kerékpárút fejlesztése elnevezésű projekt megvalósult, az elszámolás megtörtént.
Az Egyházasfalu Községi Önkormányzat szervezésében megvalósult Ebergényi-kastély helyreállítása és turisztikai fejlesztése Egyházasfalun című, TOP-1.2.1-16-GM1-2019-00001 azonosító számú projekt megvalósult, a támogatás felhasználásra került.
A TOP projektek PM díjainak elszámolhatósága is több évet érintett, ezek felhasználása és elszámolása 2023. december 31-ig megvalósult.
A TOP-PLUSZ projektek PM díjainak elszámolhatósága is több évet érint. A támogatások utalása a jelenleg ismert projekt megvalósulási határidők függvényében folyamatos a készültségi foknak megfelelően
Nemzeti értékek és Hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása című pályázatra 2022. évben 6 000 000 Ft-ot kaptunk, mely összegből 3 000 000 Ft került felhasználásra 2022. évben. A HF/471/2022 számú, „Megyerikumra fel! Nemzeti értékeink népszerűsítése a fiatalok körében” című pályázat nem került megvalósításra, a támogatási összeg visszafizetése megtörtént.
Az Agrárminisztérium által meghirdetett, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2023 kódjelű pályázaton az önkormányzat „Megyerikum Ünnep és Nemzetiségi Találkozó Győr-Moson-Sopron Vármegyében” című pályázata 2 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatási összeg 2023. évben nem került felhasználásra, a 2 000 000 Ft 2024. május 31-ig a pályázati cél megvalósításra kerül.
A TOP-3.2.1-16-GM2-2020-00002 azonosítószámú Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című pályázat keretében 2021-ben 730 191 956 Ft támogatás elfogadásra került. 2022. évben további támogatást kaptunk, így a kapott támogatás összesen 1 009 387 909 Ft. 2022-ben 219 824 310 Ft kiadás teljesült. 2023. évben a felújítás megvalósult, a támogatás felhasználásra került, az elszámolás megtörtént.
Az ATHU126 – Border(hi)stories című pályázat keretén 49 300 euro uniós támogatásban, valamint 5 800 euro hazai társfinanszírozásban részesült az önkormányzat. A hazai társfinanszírozás támogatása 2020. évben realizálódott. Az uniós támogatás megelőlegezése 15 776 000 Ft összegben leutalásra került, visszafizetése az időközi elszámolások elfogadása alapján történt. A 2022-ben felhasznált összeg utáni támogatások utalása és a fennmaradó megelőlegezés visszafizetése 2023. évben realizálódott. Az utolsó elszámolás elfogadásra és utalásra került. A megelőlegezés visszafizetése megtörtént. A pályázat lezárult.
A Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében című, TOP-5.1.1-15-GM-2016-00001 azonosító számú pályázat támogatási összege felhasználásra került, az elszámolás megtörtént.
Az önkormányzat a Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Győr-Moson-Sopron megyében című, TOP-PLUSZ-3.1.1-21-GM1-2022-00001 azonosító számú projekt keretében 629 400 000 Ft támogatást nyert. A projekt megvalósításának kezdő időpontja 2022.07.01., fizikai befejezésének tervezett napja 2028.07.01. 2022. évben 909 300 Ft, míg 2023. évben 6 237.600 Ft került elköltésre, valamint a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jellegű ráfordítás folyamatos 2023. január hónaptól kezdődően.
A Belügyminisztérium az önkormányzatot a „Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF-ek) működési feltételeinek biztosítására” benyújtott pályázatát 2 500 000 Ft támogatásban részesítette. A támogatott tevékenységet 2024. június 30-ig kell megvalósítani.
Közvetett támogatások
Az Áht. rendelkezése értelmében a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor a közgyűlés részére tájékoztatásul be kell mutatni a közvetett támogatásokat (pl: kedvezmény, mentesség, kölcsön elengedése). A vármegye önkormányzata és az önkormányzati hivatal 2023. évben ilyen kedvezményeket nem nyújtott.
Adósság állomány alakulása
A vármegyei önkormányzatnak hitelintézetek felé fennálló adósságállománya és egyéb tartós kötelezettsége 2023. évben nem volt.
Az önkormányzat vagyonkimutatását az előterjesztés 13-14. számú melléklete tartalmazza.
Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági szervezetek
2017. évben 4.000.000 Ft értékű üzletrész vásárlásra került sor a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-ben.
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek 2023. évi bevételeit és kiadásait a 15. számú melléklet mutatja be.
HARMADIK RÉSZ
A vármegye önkormányzatának 2023. évi költségvetési maradványának elszámolása
Az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII.31) Kormányrendelet 155. §-ában foglaltak alapján a költségvetési szervek költségvetési maradványát az irányító szerv a zárszámadási rendeletével egy időben állapítja meg.
Az Áht. 86. § (5) bekezdése szabályozása szerint az önkormányzati költségvetési szerv esetében az irányító szerv jogosult dönteni a költségvetési szerv maradványának elvonandó és felhasználható összegéről.
A vármegye önkormányzatának 2023. évi költségvetési maradványa együttesen: 1 057 883 029 Ft, amelyből az önkormányzat maradványa 962 921 365 Ft, a hivatalé 94 961 664 Ft.
Vállalkozási tevékenységet a vármegye önkormányzata és az önkormányzati hivatal nem folytat.
A költségvetési maradvány alakulását az 8. és 9 számú mellékletek tartalmazzák.
A Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzata jóváhagyásra javasolt költségvetési maradványa 962 921 365 Ft
A fenti maradványt a következő tényezők alakították:
Az önkormányzatnál kezelt költségvetési előirányzatok
2023. évi maradványa 962 921 365 Ft
ebből:
2024. évi támogatás terhére leutalt előleg 11 824 000 Ft
közhatalmi bevételek tovább utalása 15 057 198 Ft
pályázatok miatti kötelezettség 806 565 024 Ft
jólteljesítési biztosíték 16 519 359 Ft
LED megjelenítő 9 080 500 Ft
Rezsi költségre kapott támogatás 2 790 320 Ft
ténylegesen felhasználható költségvetési maradvány 101 084 964 Ft
Az Ávr. ben meghatározott ütemezés szerint a tárgyévre megállapított költségvetési támogatás 4%-ának folyósítása január hónap első munkanapján történik.
A támogatási összeget azonban 2024. évi támogatási előlegként 2023. decemberben a számlánkra utalták. A számviteli jogszabályok alapján ezt a tételt maradványt növelő tételként kell elszámolni a beszámolási időszakban, a következő évben pedig (a maradvány terhére), befizetési kötelezettségként; így ezzel az összeggel ténylegesen nem emelkedik az igénybe vehető költségvetési maradvány.
A keletkezett maradvány a 2023. évről áthúzódó feladatok, kötelezettségvállalások fedezetét és a szabad pénzmaradványt képezi.
A 2024. évi költségvetésben tervezett maradvány 972 506 656 Ft. A költségvetési maradvány végleges összege 962 921 365 Ft, ezért a 2024. évi költségvetésben előirányzat módosításra lesz szükség.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzati Hivatal költségvetési maradványának meghatározása
Az önkormányzati hivatal 2021. évi költségvetési maradványa 94 961 664 Ft
ebből:
pályázatok miatti kötelezettség 94 961 664 Ft
felhasználható költségvetési maradvány 0 Ft
A 2024. évi költségvetésben tervezett maradvány 93 830 509 Ft. A költségvetési maradvány végleges összege 94 961 664 Ft, ezért a 2024. évi költségvetésben előirányzat módosításra lesz szükség.