Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Bőny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92.§(1) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18§ (2) bekezdésében és a 29.§ (1)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
A rendelet célja
1.§ (1) E rendelet célja, hogy a törvény által meghatározott pénzbeli és természetbeni juttatások igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátások igénybevételének feltételeiről, azok mértékéről és módjáról.
(2) E rendelet alkalmazása során mindenkor figyelembe kell venni az egyes szociális, gyermekvédelmi ellátásokra vonatkozó jogszabályokat.
Hatásköri és eljárási rendelkezések
.
2.§ (1) A Képviselő-testület szociális és gyermekvédelmi feladat- és hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre ruházza át.
(2) A szociális és gyermekjóléti ellátásokról a Szociális Tanácsadó Testület véleményét figyelembe véve dönt a polgármester.
I. Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások
Önkormányzati segély
3.§ (1) Önkormányzati segélyben az a személy részesíthető, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.
(2) Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy háztartás két alkalommal, közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részesülhet. Az átmeneti segély éves összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél nem lehet magasabb.
(3) A (2) bekezdésben foglalt két alkalomra meghatározott korlátozás nem vonatkozik a tartósan nehéz helyzetben lévő, jövedelemmel nem rendelkező személyre, valamint a halál esetén nyújtható önkormányzati segély megállapítására.
(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, elemi kár, baleset esetén a képviselő-testület megállapíthat a (2) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű önkormányzati segélyt.
(5) A támogatást indokolt esetben természetbeni ellátás formájában kell biztosítani (tankönyv- és tanszer ellátás, étkezési díj).
(6) A megállapító határozatban az igénylő számla, vagy a befizetésről szóló igazolás utólagos bemutatására kötelezhető.
(7) Kivételesen indokolt esetben kötelezhető a támogatást igénylő arra, hogy a segély összegét a határozatban kijelölt családgondozóval együttműködve használja fel.
4.§ (1) A temetési költségek mérséklése nyújtandó önkormányzati segélyre az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.
(2) Az e címen nyújtott önkormányzati segély összege legfeljebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének összege, de legalább 10 000 Ft. Az önkormányzati segélyt a temetés napját követő 30 napon belül lehet igényelni.
(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 100. 000 Ft.
Közgyógyellátás
5.§ Méltányosságból közgyógyellátásra való jogosultság állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150, egyedül élő esetében annak 200 %-át nem haladja meg, valamint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át meghaladó összegű havi rendszeres gyógyító ellátás költsége van.
A köztemetési költség (utólagos) megfizetésével kapcsolatos méltányosság
6. § (1) Bőny Község költségvetésének terhére biztosított köztemetés költségeinek megfizetésére az Szt. alapján az eltemettetésre köteles személy utólagosan kötelezhető.
(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesíthető az eltemettetésre köteles személy, amennyiben a mentesítésre vonatkozóan kérelmet terjeszt elő, továbbá családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %- át nem haladja meg.
Aktív korúak ellátása
7. § (1) Az Sztv. 37. § (1) bekezdés b)-c) pontjai szerinti aktív korúak ellátására jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy a Bakony-ér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézménnyel (továbbiakban: családsegítő szolgálat) köteles együttműködni. A rendszeres szociális segélyt megállapító határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles a családsegítő szolgálattal felvenni a kapcsolatot együttműködés céljából.
(2)A családsegítő szolgálat a segélyezett személy részére szociális és mentális állapotához igazodó beilleszkedést segítő programot szervez.
(3)A beilleszkedést segítő programok típusai:
- egyéni képességeket fejlesztő program
- életmódot formáló foglalkozás
- mentálhigiénés tanácsadás
- munkavégzésre történő felkészítő program
- csoportos készségfejlesztő tréningek
(4) A családsegítő szolgálat az együttműködésre köteles személlyel a beilleszkedést segítő programban való részvételről megállapodást köt.
(5) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha az együttműködésre kötelezett személy
- a megállapító határozatban megjelölt időn belül nem jelenik meg a családsegítő szolgálatnál,
- a családsegítő szolgálat által megjelölt időpontban nem jelenik meg és távol-maradását nem igazolja,
- a számára előírt foglalkozáson, tanácsadáson nem vesz részt,
- a beilleszkedést segítő programban meghatározottakat nem hajtja végre.
(6) A családsegítő szolgálat az együttműködési kötelezettség megszegéséről 8 munkanapon belül értesíti a jegyzőt.
Az Szt. szerinti foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság egyéb feltételei
8.§ Az Szt. szerinti foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja gondoskodik:
- az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartásáról,
- az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosításáról.
II. Természetbeni ellátások
Szociális étkeztetés
9.§. (1) Az önkormányzat a Sztv. 62.§ (1) bekezdésében meghatározott személyeknek napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik.
(2) A szociális étkeztetést az önkormányzat saját konyhájáról biztosítja.
(3) A térítési díjat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
Házi segítségnyújtás
10.§. (1) Az Önkormányzat házi segítségnyújtást biztosít a Sztv. 63.§ (4) bekezdése szerinti rászorultnak.
(2) A hivatásos gondozó óradíja 300 Ft/óra, társadalmi gondozó esetében 150.- Ft/óra.
(3) A jogosult személy térítési díjat köteles fizetni, a 9.§ /3/ bekezdés szerint, mely összeg a gondozott havi jövedelmének 20 %-át nem haladhatja meg. Amennyiben étkezést is igényel, ezek együttes összege nem haladhatja meg a havi jövedelme 30 %-át.
(4) Amennyiben a segítségnyújtásra szorulónak jövedelme, készpénz vagyona, vagy tartásra köteles hozzátartozója nincs, a költségeket az önkormányzat viseli.
(5) A házi gondozás iránti kérelemhez csatolni kell a háziorvos javaslatát is.
(6) Házi segítségnyújtás biztosítható a rászoruló kérésén kívül, lakossági bejelentés alapján vagy hivatalból.
Gyermekjóléti szolgálat
11. § A képviselő-testület a Gyvt. 39.§-ban meghatározott szolgáltatást, mint alapellátást, a Bakony-ér Többcélú Társulás keretében fenntartott Bakony-ér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézmény keretében biztosítja.
Családsegítés
12. § (1) A Bakony-ér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézmény az Szt. 64.§ (1)-(5) kezdésében meghatározott feladatokon túl
a) a krízishelyzetbe került családoknak, mélyeknek természetbeni segítséget nyújthat
b) biztosítja az állami foglalkoztatási szerv által – az aktív korúak ellátására jogosult részére – előírt együttműködési kötelezettség keretében az egyéni képességeket fejlesztő vagy az egyéni életmódot formáló foglalkozás, tanácsadás, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülési program megszervezését.
(2) A szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.
Szociálpolitikai kerekasztal
13. § (1) Az önkormányzat a szolgáltatásszervezési koncepcióban meghatározott, illetve egyéb szociálpolitikai feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.
(2) A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:
- helyi egészségügyi szolgáltatók képviselője
- Bakony-ér Gyermekjóléti és Családsegítő megbízottja,
- vöröskereszt helyi megbízottja,
- helyi védőnő,
- nyugdíjas egyesület képviselője,
- roma kisebbségi önkormányzat képviselője,
- szociális ügyekkel foglalkozó köztisztviselő
Gyermekek napközbeni ellátása
14. § (1) A képviselő-testület a gyermekek napközbeni ellátását a Szivárvány Egységes Óvoda-bölcsődében és a Bőnyi Szent István Király Általános Iskolával együttműködve biztosítja.
(2) Az intézményi térítési díjakat az 1. számú melléklet tartalmazza.
Szociális ellátások folyósításának szabályai
15.§ (1) A pénzbeli szociális juttatások folyósítása házipénztáron keresztül vagy utalással történik.
(2) Az egyes ellátások igényléséhez felhasználható bizonyítékok tekintetében a hatályos jogszabályok előírásait kell alkalmazni.
Záró rendelkezések
16. §. (1) E rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.
(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 2/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelet.

Mellékletek