Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 02

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről

2023.02.02.

Bőny Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [Általános rendelkezések]

(1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének és házszámozásának egységes rendjét biztosítsa, ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési és nyelvhelyességi szempontokat.

(2)1 Jelen rendelet hatálya Bőny község közigazgatási területén lévő közterületekre, ingatlanokra az érintett ingatlanok tulajdonosaira (kezelőire, használóira) terjed ki.

2. §2

3. § [A közterület elnevezésének általános szabályai]

(1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve az erdőterületeken lévő közterületeket illetve a mezőgazdasági célú dűlőutakat.

(2) Az új közterület nevét a közterület létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Új közterület elnevezésénél már meglévő közterület nevét felhasználni nem lehet, kivéve, ha a közterület korábbi nevének visszaállítása történik.

(4) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként kialakított új közterületrész külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel, kivéve, ha az új közterületrész a meglévő közterület azon részéhez csatlakozik, amelynél a házszámozás kezdődik. Ilyen esetekben, amennyiben a házszámok változása aránytalan hátrányt okozna az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultaknak, lehetőség van az új közterületrész külön eljárásban történő elnevezésére.

(5) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(6) Közterületet személyről elnevezni halála után lehet. Az elnevezésre kerülő közterület előtagjának a személy családi, illetve utónevét is tartalmaznia kell. Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása, vagy egyéb ismertetőjegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez a közterület nevében is feltüntethető.

(7) Közterületet olyan személyről lehet elnevezni:

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport, valamelyik művészeti ág vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Bőny Község életében, történelmében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Bőny község fejlődéséhez, jó hírének öregbítéséhez

(8) Fogalomról, vagy tárgyról való elnevezésnél törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető legyen, utaljon a község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi környezetére.

4. § [Hatásköri és eljárási szabályok]

(1) Közterület elnevezésére, illetve nevének megváltoztatására az érintett közterülettel kapcsolatban lévő ingatlanokkal rendelkezni jogosultak és Bőny Község Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) tagjai a Polgármesterhez benyújtott írásbeli kérelemben tehetnek javaslatot.

(2) Közterület elnevezése, elnevezésének megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(3) A közterületek elnevezés szerinti nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik. A nyilvántartás tartalmazza a közterület nevét és jellegét.

(4) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell az illetékes földhivatalt, a rendőrkapitányságot, postahivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, a közmű-szolgáltatókat.

(5) Az utca megszűnésével külön államigazgatási döntés nélkül az utca /tér neve is megszűnik. A megszűnt utca/tér nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

(6) Az új elnevezést igénylő közterületekről az építésügyi hatósági engedély kiadásával egyidejűleg értesíteni kell a Polgármesteri Hivatal népesség-nyilvántartással foglalkozó ügyintézőjét.

5. § [Közterületek névtábláinak az elhelyezése]

(1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni. Az elhelyezés határidejéről és a költségekről az elnevező szerv a közterület nevének megállapításával és megváltoztatásával egyidejűleg határozatban rendelkezik.

(2) A közterületi névtábla kihelyezésének, karbantartásának és pótlásának elrendelése a Polgármester feladata.

(3) A közterületi névtáblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten, jól látható helyen kell elhelyezni és fel kell szerelni az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál mindkét oldalon, továbbá az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon is.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az elhelyezéssel az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős köteles megtéríteni.

(5) A kihelyezésről értesíteni kell az érintett ingatlanokkal rendelkezni jogosultakat.

(6) Megváltozott közterületnevek esetében a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

6. §3 [Házszámozás általános szabályai]

(1) A házszám a belterületi ingatlanoknak, épületeknek és a beépítetlen teleknek, a vele érintkező közterület(ek)re megállapított sorszáma. Ha egy ingatlanra több közterülettel való érintkezés miatt több házszám is megállapítható, akkor azt a közterületnevet és hozzá tartozó házszámot kell használni, ahol a főbejárat található.

(2) Egy önálló helyrajzi számhoz egy, az utcában nem ismétlődő házszám tartozik.

(3) A házszámtábla az ingatlan sorszámán kívül tartalmazhatja a közterület elnevezését, illetve a helyrajzi számot is a házszám előtt vagy fölött kiírva.

(4) A lakó-, az igazgatási és egyéb épületeket (a továbbiakban: épület) a beépítetlen telkeket házszámmal kell ellátni.

(5) A házszám arab szám, továbbá megkülönböztető jelzésként, amennyiben ez szükséges, alátöréssel betűjelzés és számjelzés is alkalmazható, illetve az előbbiekhez még további, lépcsőházra, épületre utalás tehető.

(6) Ha egy telken belül több épület házszámozása szükséges, valamennyi épület azonos alapszámot kaphat, a megkülönböztetésére a (2) bekezdés figyelembe vételével az épületmegjelölés-kiegészítés szolgálhat.

(7) A sorszámozást az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a község központjától kifelé haladva növekedjenek és az utca bal oldalán a páratlan, jobb oldalán a páros számok legyenek. Amennyiben ez a megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozása a magasabb rendű közút irányából kell, hogy kezdődjön.

b) egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik (pl.: 1,2,3,4 stb.);

c) kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti, áttörés nélküli sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában az a,b,c, stb. áttörést kap (pl.: 12/a,12/b, 12/c, stb.);

d) kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják (pl.: 13-17.);

e) terek házszámozása a tér közepén állva az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki.

7. § [Házszámváltozás]

(1) A házszámokat és azok változásait hivatalból, illetve annak a személynek a kérelmére, akinek ehhez jogos érdeke fűződik a jegyző állapítja meg. A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, illetve az ingatlan nyilvántartásba bejegyeztetni.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

a) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban

b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található

c) ingatlan megosztására

d) ingatlanok egyesítésére kerül sor.

(3)4

(4)5

(5)6

(6) A rendelet hatálybalépésekor már meglévő házszámok csak annak a személynek a kérelmére változtathatóak meg, akinek ehhez jogos érdeke fűződik.

8. § [Házszámtábla kihelyezésének szabályai]

(1) A házszámtáblát az ingatlanon lévő kerítésre, vagy házfalra, az utcáról jól látható módon kell elhelyezni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A nem valóságos állapotnak megfelelő, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a polgármester a tulajdonos terhére elrendelheti.

(4)7 A házszámozásra vonatkozó eljárási rendre az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

9. § [Záró rendelkezések]

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok – azok megváltoztatásának szükségességéig - továbbra is érvényben maradnak.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. §-t a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 6. § a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (3) bekezdését a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 7. § (4) bekezdését a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 7. § (5) bekezdését a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 8. § (4) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.