Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015 (II.10.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 11. 27- 2016. 05. 25

Bőny Község Önkormányzata képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Hatály


1. § E rendelet hatálya kiterjed Bőny Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) intézményei, a Bőnyi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), a Szivárvány Egységes Óvoda-bölcsőde és az Önkormányzat költségvetésére, valamint annak végrehajtására (a továbbiakban együtt: 2015. évi költségvetés).

A gazdálkodás általános alapelvei


2. § A 2015. évi költségvetés végrehajtása

a) a költségvetési szerv alapító okiratában előírt, a költségvetési szerv és az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában részletezett feladatkörben, az ezzel összefüggésben vállalt kötelezettségre figyelemmel,

b) a hatékonyság, az olcsóbb és átlátható közszolgáltatás jegyében, a szigorú létszám - és bértakarékosság és a vagyon rendeltetésszerű használatára irányadó követelmény érvényesítésével,

c) jogszabályban és belső szabályzatban meghatározott közzétételi kötelezettségre figyelemmel,

d) a gazdálkodási, valamint a számviteli előírások betartásával és

e) ellenőrizhető módon biztosítandó.

Mellékletek

3. § (1) A költségvetési rendelet 1. melléklete helyébe az 1. és 1.1. melléklet lép.

(2) A költségvetési rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A költségvetési rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A költségvetési rendelet 4. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A költségvetési rendelet 5. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) A költségvetési rendelet 6. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

(7) A költségvetési rendelet 7. melléklete helyébe a 7. melléklet lép.

(8) A költségvetési rendelet 8. melléklete helyébe a 8. melléklet lép.

(9) A költségvetési rendelet 9. melléklete helyébe a 9. melléklet lép.

(10) A költségvetési rendelet 10. melléklete helyébe a 10. melléklet lép

(11) A költségvetési rendelet 10. melléklete helyébe a 11. melléklet lép.


4. § (1)A 2015. évi költségvetés

a) kiadási főösszege: 378 081e Ft

b) bevételi főösszege: 378 081 e Ft


(2) A 2015. évi költségvetés egyenlege   0 eFt.


(3) A 2015. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az Önkormányzat költségvetésében a 2014. és az azt megelőző évek pénzmaradványa terhére maradvány igénybevételeként összesen   81.437       eFt-ot vesz számba.


A 2015. évi költségvetésben tervezett tartalék előirányzat igénybevétele


5. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében a gazdálkodás biztonsága, különösen az előre nem tervezhető kiadások fedezetének biztosítása és a kieső bevételek kompenzálása, valamint a pályázatok önerejének biztosítása érdekében tervezett általános tartalék kizárólag a képviselő-testület döntésével kerülhet felhasználására.

Átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosítása


6. § (1) Az Önkormányzat számláján lévő, átmenetileg szabad pénzeszközeinek

a)határozott időre lekötött betétként történő elhelyezéséről,

b) határozott időre lekötött betét, annak lejárata előtti feltöréséről,

c) államilag garantált értékpapírban történő elhelyezéséről, valamint

d) államilag garantált értékpapírban történő elhelyezés esetén, annak lejárata előtti eladásáról a jegyző javaslatára, a polgármester dönt.

(2) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a polgármester a Képviselő-testületet a féléves gazdálkodásról szóló írásbeli tájékoztató és az éves beszámoló keretében tájékoztatja.

A 2015. évi költségvetés végrehajtásával kapcsolatos hatáskörök


7. § (1)Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2)Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

8. § (1)A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(2)Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(3)A költségvetési szerv vezetője az e rendelet 10. számú mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében –nemleges adat esetén is –havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(4)Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

9. §(1) A Képviselő-testület az év közben engedélyezett központi támogatások (pótelőirányzatok) felhasználásáról, a jegyző által történő előkészítés után, a polgármester előterjesztése alapján,–az első negyedév kivételével–negyedévente, de legkésőbb a költségvetési évet követő évfebruár 28-áig-december 31-i hatállyal- módosítja a költségvetési rendeletét.

(2) Amennyiben év közben az Országgyűlés az Önkormányzatot érintő hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően, a jegyző haladéktalanul a Képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendeletmódosítását.

(3) A polgármester az állampolgárok élet-és vagyon biztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) az Önkormányzat költségvetése terhére intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén köteles beszámolni.

(4) A Képviselő-testület a nem költségvetési szervei útján végeztetett lakossági és közösségi szolgáltatások vonatkozásában támogatást nem nyújt.

10. §(1)Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2)A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3)A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A Képviselő-testület a költségvetési rendelet 9. §(3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként-az első negyedév kivételével-negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha évközben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5)A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(6)Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(7)A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

A gazdálkodás szabályai


11. §(1)A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2)A költségvetési szervek az alapfeladataik ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkeznek.

(3)Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani.

(4) A költségvetési szervek az évközi előirányzat - módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

12. §(1) Az Önkormányzati Hivatal vezeti az önkormányzati szintű összesített , valamint a Szivárvány Egységes Óvoda-bölcsőde nevű intézményre vonatkozóan-a jegyző által meghatározott formában – az évközi előirányzat - módosítás nyilvántartást.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


13. §(1)Az Önkormányzat a költségvetés végrehajtását belső ellenőrzés keretében ellenőrzi.  A belső ellenőrzési feladatokat a Győri Többcélú Kistérségi Társulás keretében működő ellenőrzési társulás végzi az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(2) A jegyző köteles olyan kontrolltevékenységeket kialakítani, melyek biztosítják a kockázatok kezelését, hozzájárulnak a célok eléréséhez. Minden tevékenységre vonatkozóan biztosítani kell a folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzést (FEUVE). A költségvetési szervek vezetői kötelesek a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet szerinti nyilatkozatban értékelni a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét.

Átmeneti gazdálkodás


14. §(1) Az Áht.25.§ (3) alapján – mivel az Önkormányzat 2016. január 1-jéig a költségvetési rendeletét nem alkotta meg –a polgármester jogosult az Önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére, és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.

 (2) A polgármester a 2015. évi költségvetés elfogadásakor–az (1) bekezdésben foglaltak alapján–a Képviselő-testületnek beszámol, a Képviselő-testület a beszedett bevételeket és a teljesített kiadásokat e rendeletbe beépítve fogadja el.

Mellékletek