Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (IV.25.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 28- 2022. 07. 31

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (IV.25.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárás helyi szabályairól

2021.01.28.

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Bőny Község területén történő házasságkötésekkel kapcsolatos többletszolgáltatásokra, az azokat igénybevevőkre és az anyakönyvvezetőre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Hivatali helyiség: Bőny Község Önkormányzata által biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas helyiség (9073 Bőny Rákóczi u. 10.)

b) Hivatali munkaidő: a Bőnyi Polgármesteri Hivatal hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.​

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell az ügyfelek nyilatkozatát arról, hogy a házasságkötés külső helyszínen való lebonyolításához jogszabályban előírt feltételeket biztosítják és jelen rendeletben megállapított díjat megfizetik.

(3) A házasságkötés feltételeit az anyakönyvvezető az engedély megadása előtt a helyszínen ellenőrizheti.

(4) Hivatali helyiségen kívül házasságkötés – munkaszüneti napok kivételével – szombati napokon 10.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető.

(5) A házasságkötő teremben, de a hivatali munkaidőn túl, házasságkötés – munkaszüneti napok kivételével – szombati napokon 10.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető.

4. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint munkaidőn kívüli megkötése estén a többletszolgáltatás ellentételezéseként jelen rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni szertartásonként az alábbiak szerint:

a) hivatali időben és hivatali helyiségben a szolgáltatás térítésmentes.

b) hivatali időn belül és hivatali helyiségen kívül: 6.000 Ft

c) hivatali időn kívül és hivatali helyiségben: 6.000 Ft

d) hivatali időn kívül és hivatali helyiségen kívül: 12.000 Ft

(2) A díjat a szertartás megrendezése előtt legalább 5 nappal, a Bőnyi Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlája javára, vagy a házipénztárba kell megfizetni.

Az anyakönyvvezető díjazása

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, de hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri, eseményenként bruttó 10.000,- Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt, amennyiben a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri – eseményenként bruttó 20.000,- Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napján lép hatályba, azzal, hogy a rendelet szabályait a már bejelentett, de a hatálybalépés napját követően sorra kerülő anyakönyvi események tekintetében nem kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól szóló 1/2011. (II.17.) önkormányzati rendelet.