Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020 (VII.30.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2020. 07. 30

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásokról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (Kult.tv. ) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiak szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenységet:

1.      §

A rendelet célja

 

A rendelet célja, hogy Bőny polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.


2.      §

Megkülönböztetés tilalma

 

A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.  A Kult. tv.-ben és jelen rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.


3.      §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya a közművelődési tevékenységben résztvevőkre a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira terjed ki.

 


4. §

Közművelődési feladatok


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatainak tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését,

b) a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

c) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

d) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

e) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

f) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

g) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását,

h) a kulturális alapú gazdaságfejlesztést,

i) nemzetiségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzetiségek kultúrájára,

j) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(2) Az önkormányzat (1) bekezdésében részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik helyi közművelődési tevékenységet folytató önszerveződő közösségekkel és a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

(3) Az önkormányzat az egyetemes kultúra részeként elismeri a sport (testi kultúra, testi nevelés) kiemelkedő jelentőségét.

5.      §

Közösségi szintér

 

(1) Az önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladatokat az alábbi közösségi színtér fenntartása útján biztosítja: Faluház, 9073, Bőny, Szabadság u. 33.

(2) Az önkormányzat közművelődési szintér működtetésére közművelődési megállapodást köthet közművelődési feladatokat ellátó természetes vagy jogi személyekkel.

6.      §

Feladat finanszírozása

 

(1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adandó önrész mértékét a mindenkori költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

7.§

Használati díjak

 

A közösségi szintér bérleti és használati díját a képviselő-testület határozza meg, melyet minden év augusztus 31. napjáig felülvizsgál.

8. §

Hatálybalépés

 

Jelen rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.