Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2020. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2020. 08. 29- 2022. 11. 04

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2020. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2020.08.29.

Bőny Község Önkormányzata Képviselő - testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatásról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [ A rendelet hatálya]

(1) E rendelet hatálya Bőny község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(4d) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. § [ A támogatás mértéke, feltételei]

(1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra jogosult a kérelmező akkor, ha az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 250%-át egyedülálló esetén a 350%-át.

(2) A támogatás elbírálásánál előnyt élvez az Szt. szerinti

a) aktív korúak ellátására jogosult,

b) időskorúak járadékára jogosult,

c) települési támogatására – különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő- jogosult, valamint

d) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) Egy háztartás részére legfeljebb 5 erdei m3tűzifa támogatás adható.

(4) A támogatás megállapítása esetén a tűzifát az önkormányzat a kérelmező lakóhelyére szállítja.

(5) Bőny Község Önkormányzata a szociális tűzifa támogatásban részesülő lakostól ellenszolgáltatást nem kér.

3. § [ Eljárási szabályok]

(1) Az e rendeletben meghatározott feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben első fokon a polgármester gyakorolja.

(2) Kérelmező a kérelméhez köteles csatolni a saját, és a vele közös háztartásban élők, valamint a tartásra köteles, illetve szoruló hozzátartozói személyi adatairól, jövedelmi helyzetéről szóló nyilatkozatot, igazolásokat.

(3) A kérelmet a rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatvány kitöltésével lehet benyújtani november 5. napjától december 5. napjáig.

(4) Amennyiben a kérelmező hiányosan nyújtja be kérelmét, úgy hiánypótlásra 8 nap áll rendelkezésre, melyre a Polgármesteri Hivatal ügyintézője felhívja a kérelmezőt. A határidő elmulasztása jogvesztő.

4. § [ Vegyes és átmeneti rendelkezések]

(1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról szóló 9/2016 (X.18.) önkormányzati rendelete, valamint Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról szóló 9/2016 (X.18.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 9/2019 (XI.14.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet