Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021 (I.6.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2021. 03. 06- 2021. 03. 24

Bőny Község Önkormányzatának Polgármestere, tekintettel arra, hogy a Kormány veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelete 1. §-a alapján az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére 2020. november 4. napjától veszélyhelyzetet hirdetett ki, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása keretében, a képviselő-testület tagjainak véleményezési jogot biztosítva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 17. § (1) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében és a 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1.§

Rendelet hatálya


(1) E rendelet területi hatálya Bőny község közigazgatási területéhez tartozó termőföldterületekre – ide nem értve erdőt, halastavakat- terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed minden termőföldtulajdonosra, illetve termőföldet használó természetes személyre, jogi személyre, és jogi személyiség nélküli társaságra.


2. §


(1) Bőny Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a közigazgatási területén található termőföldek őrzésére és védelmére mezei őrszolgálatot létesít.

(2) A mezei őrszolgálati feladatokat 1 fő mezőőr közalkalmazotti jogviszonyban látja el, akivel kapcsolatban a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr feladatát az önkormányzat utasítási szerint végzi, a szakmai felügyeletet a mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.

(4) A mezőőr megkülönböztető zöld formaruhát, valamint jelvényt visel, feladatát rugalmas munkaidőben látja el.

(5) A mezőőr feladata ellátása során szolgálati igazolványt tart magánál, melyet a rendőrhatóság és az ellenőrzésére jogosult személy felszólítására, valamint az intézkedése alá vont személy kérésére fel kell mutatnia.

3. §

Mezei őrszolgálat költségei


A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból, valamint a Bőny Község Önkormányzata saját költségvetéséből kell biztosítani.

6. §

Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2)

(3)

(4)

(5) E rendelet alkalmazásában földhasználó:

  a) a földtulajdonos, a saját maga hasznosítja földterületét,

  b) a haszonbérlő,

  c) az ingyenes szívességi használó,

  d) a haszonélvező,

  e) a feles bérlő, 

  f) a részesművelő.

(6)