Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021 (III.5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 06- 2021. 09. 13

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021 (III.5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben, tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletáltal meghatározott veszélyhelyzetre, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Hatály

1. § E rendelet hatálya kiterjed Bőny Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület), annak bizottságaira és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre, a Bőnyi Polgármesteri Hivatalra (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal), valamint a Bőnyi Szivárvány Óvoda és Mini Bölcsődére (a továbbiakban Óvoda).

II. FEJEZET A költségvetés főösszegének megállapítása

2. § (1) Az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének

  • a) kiadási főösszege:547.323.633 Ft,
  • b) bevételi főösszege: 547.323.633 Ft.

(2) A Polgármesteri Hivatal 2021. évi kiadási és bevételi főösszege 44.048.933 Ft.

(3) Az Óvoda 2021. évi kiadási és bevételi főösszege 105.174.783 Ft.

(4) A 2021. évi költségvetés egyenlege: 0 Ft.

(5) A 2021. évi költségvetés belső finanszírozása érdekében az Önkormányzat költségvetésében a 2020.évi pénzmaradványa terhére igénybevételeként összesen 172.447.297 Ft-ot vesz számba.

(6) Az Önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei nincsenek.

III. FEJEZET A költségvetés mérlegei és kimutatásai

3. § (1) A 2021. évi költségvetés kiadási és a bevételi főösszeg előirányzat-csoportok és kiemelt előirányzatok szerint került meghatározásra az 1.és az 1.1 melléklet szerint.

(2) A 2021. évi költségvetés összevont működési pénzügyi mérlegét, bevételeit, kiadásait és ezek egyenlegét a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A 2021. évi költségvetés összevont felhalmozási pénzügyi mérlegét, bevételeit, kiadásait és ezek egyenlegét a 3. melléklet tartalmazza

(4) A 2021. évi költségvetés felhalmozási kiadásait a 4. melléklet tartalmazza.

(5) A 2021. évi költségvetés felújítási kiadásait az 5. melléklet tartalmazza

(6) A 2021. évi előirányzat-felhasználási ütemtervet a 6. melléklet számszerűsíti.

(7) Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 7. sz. melléklet tartalmazza.

(8) A 2021. évi céljelleggel nyújtott támogatásokat a 8. melléklet számszerűsíti.

(9) A 2021. évi költségvetés bevételeit és kiadásait az Önkormányzat vonatkozásában, kötelező, önként vállalt, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet tartalmazza

(10) A 2021. évi költségvetés bevételeit és kiadásait a Polgármesteri Hivatal vonatkozásában, kötelező, önként vállalt, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.1. melléklet tartalmazza

(11) A 2021. évi költségvetés bevételeit és kiadásait az Óvoda vonatkozásában, kötelező, önként vállalt, valamint államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 9.2. melléklet tartalmazza

(12) 2021. évre engedélyezett létszámot a 10. melléklet tartalmazza.

(13) A több éves kihatással járó döntések részletezését 11. melléklet tartalmazza.

(14) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket az Önkormányzat a 12. melléklet szerint tervez.

(15) Az Önkormányzat a kiadások között 37.491.481 Ft általános tartalékot állapít meg.

IV. FEJEZET A tartalék előirányzat igénybevétele, költségvetési hiány finanszírozásának módja

4. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében a gazdálkodás biztonsága, különösen az előre nem tervezhető kiadások fedezetének biztosítás, valamint a pályázatok önerejének biztosítása érdekében tervezett általános tartalék kizárólag a képviselő-testület döntésével kerülhet felhasználására.

(2) A 2021. évi költségvetésben működési hiány nem kerül tervezésre.

V. FEJEZET Átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosítása

5. § (1) Az Önkormányzat számláján lévő, átmenetileg szabad pénzeszközeinek

  • a) határozott időre lekötött betétként történő elhelyezéséről,
  • b) határozott időre lekötött betét, annak lejárata előtti feltöréséről,
  • c) államilag garantált értékpapírban történő elhelyezéséről, valamint
  • d) államilag garantált értékpapírban történő elhelyezés esetén, annak lejárata előtti eladásáról a jegyző javaslatára, a polgármester dönt.

(2) Az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek az (1) bekezdés szerinti hasznosításáról a polgármester a Képviselő-testületet a féléves és az éves beszámoló keretében tájékoztatja.

VI. FEJEZET A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

6. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési egyensúly megtartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) A költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(6) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(7) A polgármester az állampolgárok élet-és vagyon biztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) az Önkormányzat költségvetése terhére intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testületlegközelebbi ülésén köteles beszámolni.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

VII. FEJEZET Előirányzatok módosítása

7. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, valamint a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 5.000 e Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza

(3) A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott átcsoportosításokról negyedévente köteles beszámolni, s költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átcsoportosítási jogkör 2021. év december 31. napjáig gyakorolható.

(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(5) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(6) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

VIII. FEJEZET A gazdálkodás szabályai

8. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(3) A költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(4) A Polgármesteri Hivatal vezeti az önkormányzati szintű összesített, valamint az Óvoda intézményre vonatkozóan - a jegyző által meghatározott formában –az évközi előirányzat-módosítás nyilvántartást.

IX. FEJEZET A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

9. § (1) Az Önkormányzat a költségvetés végrehajtását belső ellenőrzés keretében ellenőrzi. A belső ellenőrzési feladatokat a Győri Többcélú Kistérségi Társulás keretében működő ellenőrzési társulás végzi az éves ellenőrzési munkatervében foglaltak szerint. Az ellenőrzés tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(2) A jegyző köteles olyan kontrolltevékenységeket kialakítani, melyek biztosítják a kockázatok kezelését, hozzájárulnak a célok eléréséhez. Minden tevékenységre vonatkozóan biztosítani kell a folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzést (FEUVE). A költségvetési szervek vezetői kötelesek a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet1.melléklete szerinti nyilatkozatban értékelni a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét.

X. FEJEZET Záró rendelkezések

10. § Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.