Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2020. (XI. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bőnyi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2021. évi illetménykiegészítéséről és a köztisztviselői illetményalap megállapításáról

Hatályos: 2021. 01. 01
a Bőnyi Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2021. évi illetménykiegészítéséről és a köztisztviselői illetményalap megállapításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők a szolgálati jogviszonyuk alapján havonta illetményre jogosultak. Az illetmény megállapítása a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban: Kttv.) foglaltaknak megfelelően az alábbiak szerint történik: Az illetmény a Kttv. 133. § (1) bekezdése szerint megállapított alapilletményből, valamint – a törvényben meghatározott feltételek esetén – illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. Alapilletmény: a köztisztviselők a közszolgálati jogviszonyban eltöltött idő alapján besorolási osztályokba, illetve fizetési fokozatokba kerülnek besorolásra. Az egyes osztályok emelkedő számú fizetési fokozataihoz növekvő szorzószámok tartoznak. A szorzószám és az illetményalap szorzata határozza meg a köztisztviselői alapilletményt. A besorolási osztályokat és a fizetési fokozatokat a Kttv. melléklete tartalmazza. Az illetményalap összegét évente a Magyarország központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap.
Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 61. § (6) bekezdése lehetőséget biztosít a helyi önkormányzat képviselő-testülete számára, hogy rendeletben szabályozza - az önkormányzat saját forrásai terhére - 2021. évben a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot, mint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 132. §-a szerinti illetményalap (2021. évben 38 650 forint.) A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
A Kttv. 234. § szerint a helyi önkormányzat rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapíthat meg, amelynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének
b) községi önkormányzatnál legfeljebb 20%-a,
A helyi önkormányzat rendeletben illetménykiegészítést állapíthat meg egységesen valamennyi érettségi végzettségű köztisztviselőnek, amelynek mértéke legfeljebb 20%.
A felsőfokú és középfokú végzettségű köztisztviselők számára az illetménykiegészítések egymástól függetlenül is megállapíthatóak.
Az idei évben két rendelettel került sor a Bőnyi Polgármesteri Hivatalban foglakoztatott köztisztviselők bérének rendezésére: a 4/2020. (III.5.) önkormányzati rendeletben az illetményalap, az 1/2020 (II.13.) önkormányzati rendeletben az illetménykiegészítésről rendelkezett a képviselő-testület. A 2020. évi illetményalap 55.000 Ft-ban került meghatározásra. 20%-os illetménykiegészítésben csak a felsőfokú végzettségű köztisztviselők részesültek, holott a törvény erre lehetőséget ad a középfokúak esetében is. Mivel két köztisztviselő esetében ez nem került megállapításra, az ő illetménykiesésüket jutalom adásával pótolták.
A környező önkormányzatok közül Gönyű esetében 70.000 Ft, Nagyszentjános esetében 75.000 Ft volt 2020. évben az önkormányzati illetményalap.
Kulcsfontosságú az illetmény kérdése, a közigazgatásban már a Kormányhivatalokban, Magyar Államkincstárban rendezték a béreket, jóval az önkormányzati szint felett. Az önkormányzati hivatalok esetében ezt meghagyták a hivatalokat létrehozó képviselő-testület feladatának. A gazdálkodási szakterületen dolgozók körében általánosságban elmondható, hogy az ezen a területen dolgozó korosztály nyugdíjba vonult. A fiatalok számára nem vonzó az az alacsonyan fizető önkormányzati szféra, hisz közgazdász diplomával a magánszférában a többszörösét kereshetik meg. A pályázati felhívásokban nem ritkán lehet olvasni tájékoztatóként az önkormányzati illetményalap mértékét és a cafetéria juttatást, hogy egyáltalán legyen pályázó. Gyakori, hogy önkormányzati hivatal egymás után többször is (akár 3-4 alkalommal is) meghirdeti a pénzügyi pozíciót, mivel nem találja meg a megfelelő szakembert. Pedig ez a terület kiemelt jelentőséggel bír az önkormányzati működés területén. Fontos lenne, hogy a magas elvárásokhoz megfelelő szintű bér társuljon. Az előterjesztésben szereplő emeléssel biztosítottá válhatna a Bőnyi Polgármesteri Hivatal hatékony működése és a személyi állomány hosszú távú megtartása. Ami elengedhetetlen a biztos alapokon nyugvó hivatali működéshez.