Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019. (XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 02

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2019. (XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. tv. 8. § alapján az önkormányzat a településkép védelme érdekében építésügyi hatósági engedélykérelemhez településképi bejelentési eljárást folytathat le, településképi kötelezést adhat ki és bírságot szabhat ki, valamint az önkormányzat kötelezést tartalmazó döntés végrehajtását foganatosítja. Ezen hatásköröket az önkormányzat településképi rendeletben ruházhatja át. A hatáskör módosításról képviselő-testület 2021. október 31. napjáig köteles gondoskodni.

Bőny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 3/2018. (V.2.) önkormányzati rendelet 22. § szerint a polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le. Ezen gyakorlaton az önkormányzat képviselő-testülete nem kíván változtatni, a polgármester a jogszabályváltozás okán átruházott hatáskörben folytatja le ezek után a településképi bejelentési eljárást.

A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítása a fentiek alapján nem szükséges, viszont az átruházott hatáskörök listája bővült. Ez teszi szükségessé az SZMSZ 2. sz. mellékletének módosítását.

A képviselő-testület névsorában nem került meghatározásra az alpolgármester személye. Továbbá a Pénzügyi Bizottságban és a Bőny Község Roma Kisebbségi Önkormányzat körében történt személyi változások kerültek átvezetésre.