Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd és folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2010. 12. 22- 2014. 12. 31

Győrszemere községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 23. §-ában és 24. §-ban, továbbá a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Hgt. 24. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet területi hatálya Győrszemere község közigazgatási  
területére terjed ki.


(2)  A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdés szerinti területen tartózkodó személyekre és szervezetekre, az ingatlan tulajdonosára, birtokosára valamint használójára (a továbbiakban: ingatlantulajdonos), a települési önkormányzatra és a hulladékbegyűjtést ellátó közszolgáltatóra terjed ki.


(3)       A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a település közigazgatási területén keletkező, illetve ott bármilyen okból elhelyezett, a települési szilárd hulladékokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendelet 3. § a) pontja szerinti települési szilárd hulladékra, c) pontja szerinti inert hulladékra, d) pontja szerinti biológiailag lebomló hulladékra (továbbiakban együtt: települési szilárd hulladék) és a települési folyékony hulladék kezelésére valamint a közterületek tisztántartására.


(4) A települési köztisztaságának megőrzése érdekében mindenki köteles tartózkodni minden olyan tevékenységtől, magatartástól, amellyel a település környezetét szennyezné, fertőzné. 

2. Értelmező rendelkezések


2. §   (1)     E rendelet alkalmazásában:

a)         Biológiailag lebontható hulladék (biohulladék): minden szervesanyag-tartalmú hulladék, ami anaerob vagy aerob módon (mikroorganizmusok, talajélőlények vagy enzimek segítségével) lebontható.

b)   Fogyasztó: a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos, akinek települési szilárd hulladéka keletkezik.

c)     Járda: gyalogos közlekedésre szolgáló útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjed. Ha a járda területén a szilárd burkolattal ellátott területrész mellett a járdaszegélyig változó szélességű és minőségű ( még üres, füves vagy virágos rész ) sáv is van, az egész területet a járdához tartozónak kell tekinteni.

d)   Közterület: az ingatlan- nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet ( közút, járda, tér, közpark ), továbbá az építmények közhasználatra átadott része ( épületárkád alatti járda ).

e)         Maradék hulladék: a biológiailag lebontható hulladék elkülönített gyűjtése után visszamaradó, a szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezhető csomagolóanyagokat, illetve a hulladékudvarokban leadható hulladékot nem tartalmazó települési szilárd hulladék.

f)      Önálló ingatlan: az ingatlan-nyilvántartás szerint külön helyrajzi számmal rendelkező, más ingatlanoktól függetlenül átruházható ingatlan.

g)        Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó-és síkosság mentesítése illetőleg pormentesítése.

h)         Tömegforgalom: a területet illetve a létesítményt óránként legalább 10 fő látogatja. 

i)          Vegyes hulladék: a biológiailag lebontható hulladékot és maradék hulladékot egyaránt tartalmazó hulladék.


(2)  A rendeletben használt egyéb fogalmakon a hulladékgazdálkodásról szóló
2000. évi XLIII. tv. 3. §-ában, valamint a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI.14.) Korm. rendelet
3. §-ában meghatározott fogalmakat kell érteni.


II. Fejezet

A települési szilárd hulladékokkal kapcsolatos jogok és kötelezettségek


4. §  (1) Győrszemere Önkormányzata a rendelet hatálya alá tartozó települési szilárd hulladékok kezelését helyi közszolgáltatás útján biztosítja.


(2)       Győrszemere Önkormányzata a kötelező közszolgáltatás ellátásával a rendelet hatálya alá tartozó területen a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által közbeszerzési eljárásban kiválasztott vállalkozóval kötött közszolgáltatási szerződés útján a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: közszolgáltató) jogosítja fel. 

5. §  (1)    A közszolgáltató köteles a begyűjtéshez szükséges gyűjtőedényt a fogyasztó részére biztosítani.


(2) A közszolgáltató köteles a település közigazgatási területének a közszolgáltató által biztosított hulladékszállítási technológiában használt gépjárművek által igénybe vehető közúthálózattal rendelkező részén a fogyasztó által kihelyezett, a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített edényekben lévő települési szilárd hulladékot az előre közölt járatnapon begyűjteni, elszállítani.


(3)  A közszolgáltató köteles a begyűjtött hulladékok további kezeléséről gondoskodni.


(4)       A közszolgáltató a tevékenysége ellátásához szükséges személyes adatokat (fogyasztó neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) csak a közszolgáltatási jogviszony fennállása alatt, azt követően pedig a közszolgáltatási jogviszonyból eredő jogok érvényesítése, vagy kötelezettségek teljesítése érdekében kezelheti.

6. §   (1)    Az ingatlantulajdonos köteles részt venni a hulladékok mennyiségi csökkentését és elkülönített gyűjtését célzó kezdeményezésekben.


(2)              Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni, a közszolgáltatási jogviszony létrehozásában és fenntartásában a közszolgáltatóval együttműködni, és az önkormányzat által meghatározott mindenkori közszolgáltatási díjat a közszolgáltatónak megfizetni.


(3)              A települési szilárd hulladékot a fogyasztó köteles olyan körülmények között gyűjteni, amely megakadályozza a szóródást, illetve a rovarok és rágcsálók elszaporodását.


(4)       A fogyasztó köteles az ürítésre szánt, hulladék begyűjtésére szolgáló edényt a járatnapon a közterületen a járat útvonala mellett – a közút forgalmát nem akadályozó módon - úgy elhelyezni, hogy azt a közszolgáltató a begyűjtő járattal  kiüríthesse.

(5)       A fogyasztó köteles a gyűjtőedény rendeltetésszerű használata során biztosítani, hogy a hulladék a szállítójármű szerkezete által kiüríthető tömörségű legyen, továbbá az edénybe veszélyes anyag, illetve az edényt károsító vagy emberi egészségre káros hulladék, valamint inert hulladék ne kerülhessen.

III. fejezet

A közszolgáltatás rendszere


7. §  (1) A közszolgáltató a lakosság körébe tartozó, a közszolgáltatási területen lévő, háromlakásos vagy annál kevesebb lakóegységű ingatlan tulajdonosai részére lakásonként térítésmentesen, haszonkölcsön szerződés alapján, szállítóeszközéhez rendszeresített, két gyűjtőedényt biztosít: egy 120 literes, barna fedelű edényt a komposztálható hulladékok és egy 120 literes, szürke fedelű edényt a maradék hulladék elhelyezésére.


(2)       A közszolgáltató a lakosság körébe tartozó, a közszolgáltatási területen lévő, négylakásos vagy annál több lakóegységű ingatlan tulajdonosai részére a hulladékok vegyesen történő gyűjtéséhez térítésmentesen, haszonkölcsön szerződés alapján, szállítóeszközéhez rendszeresített 120 literes, 240 literes vagy 1100 literes szabványos gyűjtőedényt biztosít.


(3)       Több lakásos ingatlan esetén a gyűjtőedények méretét úgy kell meghatározni, hogy lakásonként legalább a heti 60-120 liter térfogat használata biztosítva legyen.


(4)       Az (1) - (3) bekezdésben megjelölt edényeken felül a közszolgáltató egyedi igény esetén ugyancsak térítésmentesen, haszonkölcsön szerződés alapján további edényt biztosít a fogyasztó részére.


(5)       A közszolgáltató köteles a komposztálható hulladékok heti egy alkalommal, a maradék hulladékok kéthetente történő elszállítási lehetőségét, továbbá a barna tetejű és vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló edények mosását évente négy alkalommal biztosítani.


(6)       A fogyasztó köteles gondoskodni arról, hogy a barna tetejű edénybe maradék hulladék, a szürke tetejű edénybe biohulladék ne kerüljön.


(7)       A biohulladék kezeléséről és a komposztálás műszaki követelményeiről szóló 23/2003. (XII. 29.)KvVM rendelet szerinti házi komposztálás esetén az ingatlanon belüli komposztálás helyszínét úgy kell meghatározni, hogy az közterülettől, lakóépülettől és telekhatártól legalább 5 méterre helyezkedjen el.


(8)       A komposztálási tevékenységet az illetékes jegyzőnek be kell jelenteni, feltüntetve az azt végző személy nevét, lakcímét, a komposztálással érintett ingatlan helyrajzi számát, illetve a (7) bekezdésben felsorolt objektumoktól való távolságát, továbbá csatolni kell a szomszédok beleegyező nyilatkozatát.


(9)       A közszolgáltató a jegyző értesítése alapján a házi komposztálást végző fogyasztótól a barna tetejű hulladékgyűjtő edényt – a fogyasztó igénye esetén – a haszonkölcsön szerződés módosítása mellett elszállítja.

8. § (1) A közszolgáltató a fogyasztó részére a település közterületén lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget igénybevételét térítésmentesen biztosítja.


(2)       A hulladékgyűjtő szigeten elkülönítve helyezhetők el a műanyag, papír, üveg és fém - elsősorban csomagolási - hulladékok az egyes edényeken elhelyezett feliratnak megfelelően.


(3)       A közszolgáltató a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetéseinek részletes műszaki szabályairól szóló 5/2002. (X.29.) KvVM rendelet (R.) 5-7. §-a szerint működtetett hulladékgyűjtő szigeten lévő edényeket járatterve szerint, az edények telítettségének megfelelő gyakorisággal üríti.


(4)       A hulladékgyűjtő szigeteken vállalkozási tevékenységből származó hulladékot elhelyezni tilos.


(5)1      A közszolgáltató a hulladékgyűjtő sziget területén az edényeken kívül elhelyezett hulladékok közül a 8.§ (2) bekezdésben felsorolt fajtájú hulladékokat és nem csomagolási hulladékokat szállítja el.

9. §  (1)   A közszolgáltató Győrszemere, „Régi temető” ( 0192/7-es hrsz ) elnevezésű helyen lévő, a R. 8-17. §-a szerint üzemeltetett hulladékudvarban – nyitvatartási időben – egyes hulladékok térítésmentes elhelyezését biztosítja, azon fogyasztó számára, aki a vele kapcsolatos közszolgáltatási jogviszony fennállását a közszolgáltató által rendelkezésére bocsátott azonosító dokumentummal igazolja.


(2)  A hulladékudvarban az inert hulladék havonta 1 m3, de évente legfeljebb 3 m3 mennyiségben helyezhető el.


(3)  Mennyiségi korlátozás nélkül helyezhető el a hulladékudvarban a lomtalanítási hulladék, a műanyag, a papír, az üveg, a fém hulladék, a textil hulladék és a fás szárú kerti nyesedék.


(4)       A veszélyes hulladékok közül alkalmanként összesen 50 kg mennyiségben, de évente legfeljebb összesen 150 kg mennyiségben helyezhetők el az elemek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok, festékes és vegyszeres göngyölegek.


(5)       Használt étolaj- és zsír hulladék a hulladékudvarban alkalmanként 5 liter, de évente legfeljebb összesen 60 liter mennyiségben helyezhető el.


(6)       A veszélyes hulladéknak minősülő fáradtolaj hulladék alkalmanként 4 liter, de évente legfeljebb 8 liter mennyiségben adható át a hulladékudvarban.


1 Módosította a 2/2011. (I.26.) Önkormányzati rendelet

(7)       Inert hulladéknak tekintendő az ingatlanokon keletkező – hibaelhárításból vagy javításból származó – építési, bontási tevékenység során keletkező, veszélyes hulladékot nem tartalmazó, elsősorban beton, tégla cserép, kerámia hulladék.


(8)       Nem számít lomtalanítási hulladéknak a teljes háztartás, illetve ingatlan felszámolásánál és kiürítésénél keletkező hulladék.


(9)       A hulladékudvarban vállalkozási tevékenységből származó hulladékot befogadni tilos.

IV. fejezet

Közszolgáltatási díj


10.§ (1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett fogyasztó a szolgáltatásért közszolgáltatási díjat fizet.


(2)5


(3)       A hulladékkezelési közszolgáltatás egységnyi díjait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(4)       A közszolgáltatási díj rendelkezésre állási díjból és ürítési díjból áll.


(5)       A rendelkezésre állási díj

                        - a számlázási, díjbeszedési költségek,

                        - a környezetvédelmi kiadások és ráfordítások, különösen a környezetvédelmi
            hatóság eljárásáért fizetett illeték, vagy igazgatási szolgáltatási díj, a
            jogszabályon alapuló környezetvédelmi kötelezettségek teljesítése érdekében
            végzett beruházások, illetve mérések és vizsgálatok költségei,

-a közszolgáltatás teljesítéséhez használt létesítmények, eszközök elhasználódásából eredő, azok felújítását, pótlását, korszerűsítését, bővítését, rekonstrukcióját szolgáló kiadások és ráfordítások ellenértékéből áll.


(6)       A rendelkezésre állási díj éves díj, amelyet a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett fogyasztó önálló ingatlanonként, a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függetlenül köteles megfizetni.


(7)       Az ürítési díj a hulladékkezelés és hulladékszállítás teljes folyamatának a rendelkezési állási díjban nem fedezett minden egyéb költsége és indokolt ráfordítása ellenértékéből áll.


(8)       Az ürítési díj a díjfizetési időszak ürítési száma és az adott tárolóedényhez tartozó egységnyi díjtétel szorzata.


(9)       A közszolgáltatási díjat a közszolgáltató által a fogyasztó részére a 12. §-ban meghatározott számlázási időszakonként kiállított számla alapján 15 napon belül kell megfizetni.


(10) A több önálló ingatlant kiszolgáló tárolóedények közszolgáltatási díját az épület tulajdonosa, kezelője, társasház esetén a társasházi tulajdonostársak közössége köteles megtéríteni. Igény esetén a közszolgáltató az igénybe vevők (tulajdonostársak, használók) részére egyedi számlát bocsát ki a társasház képviseletére jogosult, illetve a kezelő a közös-


5 Hatályon kívül helyezte a 13/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet

séget terhelő közszolgáltatási díj tulajdonostársak közötti felosztására vonatkozó nyilatkozata és adatszolgáltatása alapján. Az egyedi számla önálló ingatlanonként tartalmazza a rendelkezésre állási díjat és a felosztásra vonatkozó nyilatkozat szerint felosztott ürítési díjat.

112. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás díját 2 havi számlázási időszakonként utólag számlázza a fogyasztók részére. A rendelkezésre állási díjat annak a fogyasztónak kell egész hónapra megfizetni, akit a változással érintett hónap első napján fogyasztónak kell tekinteni.


(2)       A fogyasztó személyében bekövetkezett változást a régi és az új fogyasztó a változás bekövetkezését követő 15 napon belül köteles a közszolgáltató által rendszeresített módon és formában bejelenteni. Ekkor a közszolgáltató a fogyasztó változását, a változás napjának megfelelően rögzíti nyilvántartásaiban. Amennyiben a fogyasztó változás bejelentés ideje a tényleges változás idejét 15 nappal meghaladja, akkor a közszolgáltató a bejelentés napját tekinti a változás napjának. A fogyasztói változás bejelentésének elmulasztása esetén a közszolgáltatás díjainak megfizetése a régi fogyasztót terheli.


(3)       A társasházi, lakásszövetkezeti kiszámlázási arányszámok változását a közös képviselő az ürítési díjak kiszámlázása előtt 30 nappal jelentheti be, az alábbiak szerint:

- Vidéken: I. 31-ig, IV. 30-ig, VII. 30-ig, X. 31-ig,


(4)       Amennyiben a közszolgáltatásba bekapcsolt ingatlannak több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosoknak kell közölni, hogy közülük kinek a nevére és címére kerüljön kiállításra a szolgáltatási számla. Ha a tulajdonosok a közszolgáltatóval ezt nem közlik, akkor a közszolgáltató vagy a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos, vagy az azonos tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosok közül az ingatlan-nyilvántartásban első helyen bejegyzett tulajdonos nevére és címére állítja ki a szolgáltatási számlát.


(5)       A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.


(6)       A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.


(7)6


(8)7


(9)8







2 Módosította a 10/2011. (IX.7.) önkormányzati rendelet

6 Hatályon kívül helyezte a 13/2013. (XII.18.) önkormányzat rendelet

7 Hatályon kívül helyezte a 13/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet

8 Hatályon kívül helyezte a 13/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet

V. Fejezet

A települési folyékony hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése és ártalmatlanítása


12. § (1) Az ingatlantulajdonosok kötelesek az ingatlanon keletkező települési folyékony hulladékot az 1997.évi LXXVIII. tv. illetőleg a 253/1997. (XII.20. ) Korm. Rend-ben meghatározott módon megépített közműpotló létesítménybe gyűjteni és a begyűjtés illetőleg elszállítás céljából azt a szolgáltatás végzőnek átadni.


(2) A község területén az önkormányzat közszolgáltatás keretein belül gondoskodik a települési folyékony hulladék igények szerinti rendszeres begyűjtetéséről és az ártalmatlanító műbe történő elszállíttatásáról.


(3) A települési folyékony hulladék rendszeres kezelésébe (gyűjtés, szállítás) bekapcsolt területen a szolgáltatás igénybevétele, a szolgáltatóval egyeztetett időpontban, a szolgáltató által biztosított a megfelelő hatósági engedélyekkel rendelkező szállítóeszköz használatával kötelező.


(4) A települési folyékony hulladék kezelését (gyűjtés, szállítás, ) a vállalkozási közszolgáltatási szerződés alapján a Hartl -Trans Kft. (9121 Győrszemere, Fő u. 2.) látja el.


(5)  A közszolgáltatási kötelezettség és jogosultság az ingatlantulajdonosokkal külön szerződéskötés nélkül e rendelet alapján jön létre.


(6) A települési folyékony hulladékot a szolgáltatónak - a Pannon-Víz Rt-vel megkötött szerződés szerint - téti illetőleg győri szenyvíztisztóba kell szállítania ártalmatlanítás céljából.

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


13. § (1) A települési folyékony hulladék elszállítása a szolgáltatóhoz benyújtott igény alapján, vele egyeztetett időben és rendszerességgel történik.


(2)Az ingatlantulajdonos a szolgáltatás elvégzése érdekében köteles lehetővé tenni hogy a szolgáltató  - a vele előre egyeztetett időpontban - bejusson a tulajdonos ingatlanára és annak munkavégzéséhez köteles a szükséges tájékoztatást megadni.


(3)A szolgáltató köteles a jogszabályokban előírt engedélyekkel rendelkező technikai eszközzel és szállító járművel a szolgáltatást a környezet szennyezése nélkül elvégezni és ártalmatlanító műbe szállítani. A szolgáltatás végzése során esetlegesen okozott szennyezést köteles az ilyen irányú tevékenységre vonatkozó előírásoknak megfelelően elhárítani, összetakarítani.


(4) A szolgáltató az általa elvégzett munkáról számlát ad a megrendelőnek


(5)     A szolgáltató az e rendeletben meghatározott szolgáltatásokat igénybevevő pontos beazonosításához szükséges ( név, lakcím, ) illetőleg a díjtartozás behajtásához szükséges egyéb azonosító adatokat ( szül. idő, szül. hely, anyja neve ) kaphat csak meg a Polgármesteri Hivatal részére küldött írásos megkeresés után, melyben a szolgáltató köteles igazolni a felhasználás célját és jogalapját. Az adatszolgáltatás a szolgáltató felé papíralapon, írásban történik 1 példányban. A szolgáltató a részére átadott adatokat csak a felhasználás céljának megvalósulásáig kezelheti, és arról más személynek, szervnek adatot nem bocsáthatnak a rendelkezésére.

A települési folyékony hulladék gyűjtési, szállítási, kezelési és ártalmatlanítási díj


14. § (1) A rendszeres hulladékgyűjtésbe bevont területen a települési folyékony hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése és ártalmatlanítása kötelező díjfizetés mellett történik (a továbbiakban: szolgáltatási díj).


(2)Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, tényleges használója köteles a szolgáltatást igénybe venni, amelyért e rendelet szerinti szolgáltatási díjfizetési kötelezettség terheli.

Szolgáltatási díjtételek


15. § (1) A szolgáltatási díjtételek megállapítása

a) A települési folyékony hulladék szolgáltatási díjat az önkormányzat képviselő-testülete - a szolgáltatást végzővel történő előzetes egyeztetés alapján – rendeletben állapítja meg.

b) A települési folyékony hulladék kezelésének díját a következő díjfizetési időszakra – de legalább egy évre – a díjfizetési időszak kezdetének megjelölésével kell önkormányzati rendeletben meghatározni.

c)    A szolgáltatási díj változását a szolgáltató a díjfizetési időszak kezdetét megelőzően 30 nappal köteles közölni a fogyasztókkal. Visszamenőleges díjfelszámítást a szolgáltató nem alkalmazhat.

d) A szolgáltatás díját jelen rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

VI.

A közterületek tisztántartása, takarítása, a téli hóeltakarítási és síktalanítási

feladatok ellátása


16. § (1) A község közigazgatási területén a köztisztasági szolgáltatás és ellenőrzés megszervezéséért Győrszemere Község Polgármesteri Hivatala felelős.


(2) A közterületek tisztántartását részben az önkormányzat biztosítja az általa foglalkoztatott személyek, a téli hóeltakarítási és síktalanítási feladatokat az önkormányzat által ezen tevékenységgel szerződésileg megbízott Szakonyi Károly vállalkozó ( 9121. Győrszemere, Felpéci u. 47. ) által, részben az érintett ingatlantulajdonosok, használók kötelezésével.

A közterületek szennyezésének megelőzése


17. § (1) Tilos a közterületen történő minden olyan tevékenység, ami a közterület szennyezésével jár.


(2) Tilos a közterületeken elhelyezett berendezési tárgyakat, felszereléseket, műtárgyakat, műalkotásokat beszennyezni, megrongálni.


(3) Tilos dugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot, - tárgyat (törmeléket, homokot, hulladékot, papírt, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, stb.) a közcsatorna víznyelőjébe, csapadékvíz-elvezető árkába szórni, önteni, vagy bevezetni.


(4) Állati tetemet, valamint olyan szerves, vagy szervetlen anyagot, mely a környék levegőjét szennyezheti, a szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.


(5) A közterületen elhullott állatok eltávolításáról az önkormányzat a gyepmesteri szolgálat útján haladéktalanul gondoskodik.


(6) Minden olyan területen, illetőleg létesítményben, ahol tömegforgalom bonyolódik le az önkormányzat gondoskodik a várható forgalomnak megfelelő mennyiségű közhasználatú hulladékgyűjtő tartály elhelyezéséről, javításáról, pótlásáról, továbbá a rendszeres kiürítéséről és tisztán tartásáról.


(7) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál a munkálatokat úgy kell végezni, az építési, bontási anyagot, földet tárolni, hogy más ingatlanon por és szennyeződés indokolatlanul ne keletkezzen.


(8) Közterületen építésből, bontásból, felújításból származó törmeléket, hulladékot szabadon tárolni tilos! Az ilyen jellegű hulladékot kizárólag konténerbe szabad elhelyezni és hatósági engedéllyel rendelkező szolgáltató által fenntartott lerakóhelyre kell elszállítatni.


(9) Közterületen építési anyagot csak a polgármester által kiadott közterület- használati ( közterület-foglalási ) szerződésben meghatározott helyen, módon és időpontig szabad tárolni.


(10) Az építést, felújítást, tatarozást végző tulajdonos, kivitelező az építési területen és közvetlen környékén ( az építés körüli közterületen ) a közterület tisztaságát és a biztonságos közlekedés lehetőségét köteles biztosítani.

A közterületen különböző tevékenységet végzők kötelezettségei


18.§ (1) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet és annak közvetlen környezetét tisztántartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és elszállításáról – elszállítatásáról – gondoskodni.


(2) Az alkalmi vásárok, kirakodások, búcsúk és egyéb közterületet igénybevevő rendezvények ideje alatt és után a közterület rendbetartását, takarítását az engedélyező köteles előírni és a végrehajtást ellenőriztetni.

A közterületek tisztántartása


19.§ (1) A közterületek rendszeres tisztítását a polgármester által meghatározott helyeken és fontossági sorrendben az önkormányzat látja el.


(2) A tulajdonos köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az ingatlan határától az úttestig terjedő teljes terület;

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá

c) tömbtelkeken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésre és körüljárásra szolgáló terület tisztán tartásáról, kaszálásáról, hulladék- és gyommentesítéséről (különös tekintettel a pollen allergiát okozó növényekre), a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.


(3) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közterületre – különös tekintettel az úttest és a gyalogjárda terébe – benyúló ágak, bokrok, cserjék és egyéb növényzet nyeséséről, vágásáról gondoskodni. szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt – ettől eltérő megállapodás kivételével – a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.


(4) A szórakoztató, vendéglátó és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt – ettől eltérő megállapodás kivételével – a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.


(5) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan előtt, mellett elhelyezkedő nyílt csapadékvíz-elvezető árok és annak műtárgyai tisztántartásáról.


(6) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb.) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.


(7) Bűzös anyagokat csak légmentesen lezárt tartállyal felszerelt vagy zárt rakterű járművel szabad szállítani. Szóródó jellegű anyagok belterületen csak letakarva szállíthatók. Ha a közterületen szállított anyaggal a közterület szennyeződik (olajfolyás, sárfelhordás, anyagszóródás, stb.), a szennyeződést előidéző köteles azonnal gondoskodni annak eltávolításáról. Amennyiben a szennyeződést előidéző személy kiléte ismeretlen, úgy a szennyeződés megszüntetése a közterület kezelőjének feladata.

Hóeltakarítás - síktalanítás


20.§ (1) Az ingatlantulajdonosok kötelesek ónos esőtől, hótól vagy jégtől síkossá vált járdát reggel 8,oo óráig közegészségügyileg veszélytelen környezetkímélő anyaggal (homok, zuzalék, salak, stb.) csúszásmentessé tenni, a járdáról a havat letakarítani, ezt az időjárástól függően napközben is megismételni.


(2) A 19. § (4) bekezdésben meghatározottak kötelesek a nyitva tartási idő első órájában az ónos esőtől, hótól vagy jégtől síkossá vált járdát közegészségügyileg veszélytelen környezetkímélő anyaggal (homok, zuzalék, salak, stb.) csúszásmentessé tenni, a járdáról a havat letakarítani, ezt az időjárástól függően a nyitva tartási időben megismételni.


(3) A járdáról letakarított havat a 8 m-nél szélesebb közút esetén az úttest két szélén - a folyóka és víznyelő szabadon hagyásával -, a 8 m-nél keskenyebb közút esetén a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy  a gyalogos közlekedés számára megfelelő terület szabadon maradjon.


(4) A gyalogos és közúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében hórakást tilos elhelyezni:

  • útkereszteződésben,
  • - úttorkolatban ( 8 m-en belül),

- kijelölt gyalogosátkelő helyen,

- kapubejáró elé - annak teljes szélességében,

- tömegközlekedési jármű megállójában (autóbuszmegálló), ott az úttest és járda közé,

- közszolgáltatási felszerelési tárgyak (vízelzáró, víznyelő, közvilágítási lámpaoszlop, tűzcsap, hirdetőoszlop, stb.) mellé - köré.

A közterületek tisztántartására, a hóeltakarításra és síktalanításra vonatkozó

rendelkezések ellenőrzése


21. § (1) A rendeletben meghatározott szolgáltatói tevékenységek:

-a szilárd hulladékgyűjtéssel, hulladékszállítással, kezeléssel, ártalmatlanítással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

-a köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzéséről az érdekelt szakhatóságok közreműködésével a jegyző gondoskodik.


(2)A közcélú – közterületi – zöldterületek, parkok gondozásáról, karbantartásáról és azok útjainak tisztántartásáról, síktalanításáról és hóeltakarításáról az önkormányzat gondoskodik a rendelet 3. számú mellékletében meghatározott területeken.

VII.

Szabálysértések


223. § 

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések


23. §  (1)   Ez a rendelet 2011. január 1-én lép hatályba és rendelkezéseit a hatályos közszolgáltatási szerződés időtartama alatt, 2020. december 31-ig kell alkalmazni.


(2)       E rendelet 11. § (1) bekezdésében rögzített negyedéves elszámolásra történő átállás az alábbiak szerint történik:

- a település fogyasztói részére az első kiszámlázás 2011. március hónapban történik, amikor a januári és a februári rendelkezésre állási és ürítési díj kerül kiszámlázásra, majd ezt követően háromhavonta a megelőző három hónap közszolgáltatási díja kerül kiszámlázásra.


24. § Hatályát veszti a települési szilárd és folyékony hulladékkal összefüggő tevékenységről és a közterületek tisztántartásáról szóló 11/2004. (IX.16.) önkormányzati rendelet.






3 Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (IV.25.) önkormányzati rendelet



Győrszemere, 2010. 12.21.



………………………………………..                            ……………………………………

                 Horváth Gyula                                                              Horváth Sándor

                   polgármester                                                                      jegyző



Kihirdetve:

Győrszemere, 2010.12.22.


Horváth Sándor

Jegyző