Győrszemere Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 4/2008. (IV. 30. ) önkormányzati rendelete módosításáról.

Hatályos: 2014. 01. 01- 2013. 12. 31

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, a 32.§.(1) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1.§


(1) A Szociális ellátásokról szóló 4/2008. (IV. 30.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban: Rendelet) 3.§ a) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„   3.§ a) Pénzbeli ellátásként:

  • Ápolási díjat,
  • Önkormányzati segélyt”

2. §


(1) A Rendelet 3.§ b) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


      „3. b) Személyes gondoskodást nyújtó ellátásként:

  • Étkeztetést,
  • Házi segítségnyújtást,
  • Családsegítést,
  • Nappali ellátást nyújtó intézményi ( idősek klubja ) gondozást biztosít.”

3.§


(1)A Rendelet 5. §-a az alábbiak szerint módosul:


„ 5.§ E rendeletben meghatározott alábbi ellátási formák megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át:


Pénzbeli ellátások közül:

  • Önkormányzati segély,
  • Lakásfenntartási támogatás,
  • Ápolási díj (méltányosságból megállapítható formája).

Természetben nyújtott ellátások közül:

  • Közgyógyellátás ( méltányosságból megállapítható formája ) tekintetében.

4.§


(1) A Rendelet 9. §-a az alábbiak szerint módosul:

„9.§

Önkormányzati segély



(1) A Polgármester önkormányzati segélyben részesíti azt a személyt, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.


(2) Önkormányzati segély különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a.természeti csapás, elemi kár esetén,

b.ellátatlan személy részére,

c.tartós, rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség esetén,

d.haláleset miatt,

e.válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

f.gyermek iskoláztatásához,

g.nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,

h.gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz,

i.gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul

j.egyéb rendkívüli ok bekövetkezése esetén.


(3) Önkormányzati segély abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegnek 130 %-át, egyedül élő esetén 150 %-át.


(4) A (2) c. pontjában foglaltak esetén – háziorvosi, szakorvosi igazolás, kórházi zárójelentés, ambuláns lap, stb. alapján – a Polgármester akkor is megállapíthatja az önkormányzati segélyt, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.


(5) A Polgármester a (2) e-i pontjai esetében önkormányzati segélyt állapíthat meg, ha kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


(6) Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy család legfeljebb kettő alkalommal részesülhet. A segély legmagasabb összege alkalmanként a mindenkori öregségi nyugdíj 50 %-ánál nem lehet magasabb.


(7) Az önkormányzati segély iránti kérelmet a jelen rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott nyomtatványon a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és amennyiben lehetséges, az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást (pl. elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás, tartós betegséget igazoló orvosi-, vagy kórházi igazolás, válsághelyzetben lévő várandós anya esetén a terhesgondozásról szóló igazolás, gyermekek hátrányos helyzetéről szóló igazolás, stb).


(8) Ha az önkormányzati segély iránti kérelem elbírálása során a Polgármester megítélése szerint egy adott időszakon belül több alkalommal is indokolt önkormányzati segély folyósítása, akkor a határozatban – a konkrét időpontok és összegek megjelölésével – az adott év folyamán többszöri kifizetésről rendelkezhet.


(9) Amennyiben a Polgármester az önkormányzati segély rendeltetésszerű felhasználását úgy látja biztosítottnak, a pénzbeli támogatás helyett természetbeni juttatást (élelmiszer, tüzelősegély, közüzemi díj, gyermekintézmények térítési díjának kifizetése) állapít meg.


(10) A Polgármester vis-maior esetben (természeti csapás, vagy a települést érintő károk: földrengés, árvíz, belvíz, robbanás, tűzeset, tűzvész) megállapíthat a (3) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű - maximum az öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszoros mértékű - önkormányzati segélyt.


(12) Az önkormányzat polgármestere temetési költségekhez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a család egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200, egyedül élő esetén 250%-át.


(13) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb, mint a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a. A megállapított segély összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


(14) A temetési költségekhez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.


(15) Temetési költségekhez önkormányzati segély nem állapítható meg annak, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.”

5.§


(1)A Rendelet 10. §-át hatályon kívül helyezi.

6.§


(1)A Rendelet 12.§ (2) a) pontja az alábbiak szerint módosul:

„ a) Alapellátás keretében:

  • Étkeztetés,
  • Házi segítségnyújtás,
  • Családsegítés,
  • Nappali ellátás.”

7.§


(1)A Rendelet 18.§-át hatályon kívül helyezi.

8.§


(1)E rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.


Győrszemere, 2013. december 17.



                           Horváth Gyula                                               Horváth Sándor

                             polgármester                                                         jegyző


Kihirdetve:

Győrszemere, 2013. december 18.


Horváth Sándor

jegyző


Mellékletek