Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015(II.13..) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról.

Hatályos: 2016. 01. 03- 2016. 07. 11

Győrszemere Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szociális ellátásokat az alábbiak szerint szabályozza:

I.Fejezet

Általános rendelkezések

1.§


(1)       E rendelet hatálya a – szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv. 3.§.-ában (továbbiakban Sztv.) meghatározott – Győrszemere község területén élő lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre terjed ki.


(2)       A hajléktalan személyekre a Sztv. 6.§-át kell alkalmazni.


2.§


(1)       A képviselő-testület e rendeletében, a rászorultságtól függően azok részére állapítja meg az ellátásokat, akiknek:

a)Átmenetileg veszélyeztetett a megélhetésük, vagy

b)Hátrányos helyzetük miatt tartósan létfenntartási gondokkal küzdenek és hátrányos helyzetüket nem életvitelükkel idézték elő.

3.§


A képviselő-testület szociális rászorultság esetén:


a) Pénzbeli ellátásként:

  • Települési támogatást,
  • Rendkívüli települési támogatást,


      b) Természetben nyújtott szociális ellátásként:

  • Köztemetést,


a)Szociális szolgáltatásként, alapszolgáltatásként:

  • Étkeztetést
  • Házi segítségnyújtást
  • Családsegítést
  • Nappali ellátást nyújtó intézményi (idősek klubja) gondozást biztosít.

4.§


E rendelet alkalmazásánál figyelembe kell venni a mindenkori szociális ellátásra vonatkozó jogszabályokat.

5.§


E rendelet meghatározott alábbi ellátási formák megállapításának hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át:


Pénzbeli ellátások:

  • Települési támogatás,
  • Rendkívüli települési támogatás.

Természetben nyújtott szociális ellátás:

  • Köztemetés megállapítása tekintetében.

(15) Az Önkormányzat azon győrszemerei lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozó (Ptk. 8:1. § (1) bek. 2. pont) részéreaki a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy állandó ápolását, gondozását végzi és ezért munkahelyet hagyott ott, illetve az ápolás időtartamára – igazolt – fizetés nélküli szabadságot vett ki települési támogatást állapít meg, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.


(16) A támogatási feltételek egészségügyi részét a háziorvos igazolja.


(17) Az önkormányzat az ápolás körülményeit kétévente március 30-ig felülvizsgálja és ehhez:

a.Bekérheti a háziorvos (14) bek-ben meghatározott igazolását, szakvéleményét;

b.Megvizsgálja – környezettanulmány során – az ápolási kötelezettség teljesítését;

c.Kétség esetén szakorvosi felülvizsgálatot kér;

d.Az ápolási díjat megszünteti;

e.Intézkedhet az ápolási díj visszafizetéséről.


(18)A települési támogatás havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 80%-a.


(19) A települési támogatás havi összege a más rendszeres pénzellátásban - ide nem értve a Sztv. 42. § (4) bekezdés a)pontja szerinti rendszeres pénzellátásokat, ha a Sztv. 42. § (4) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak - részesülő jogosult esetén a (18) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.


(20) A gyógyszer kiadások viseléséhez az önkormányzat települési támogatás nyújt annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át és a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.

Rendkívüli települési támogatás

7.§


(1) A Polgármester rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a személyt, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.


(2) A rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a) tartós, rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség esetén,

b) létfenntartást befolyásoló hirtelen haláleset ( családfenntartó halála),

c) természeti csapás, elemi kár esetén,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) gyermek iskoláztatásához,

f) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,

g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz,

h) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul,

i) ellátatlan személy részére,

j) egyéb rendkívüli ok bekövetkezése esetén.


(3) A rendkívüli települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegnek 130 %-át, egyedül élő esetén 150 %-át.


(4) A (2) a) pontjában foglaltak esetén – háziorvosi, szakorvosi igazolás, kórházi zárójelentés, ambuláns lap, stb. alapján – a Polgármester akkor is megállapíthatja a rendkívüli települési támogatást, ha kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.


(5) A polgármester a (2) c) pontja esetében maximum az öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszoros mértékéig állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.


A Polgármester a (2) d-h pontjai esetében települési támogatást állapíthat meg, ha kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


(6) Rendkívüli települési támogatásban egy naptári évben egy család legfeljebb kettő alkalommal részesülhet. A segély legmagasabb összege alkalmanként a mindenkori öregségi nyugdíj 50 %-ánál nem lehet magasabb.


(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott nyomtatványon a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, és amennyiben lehetséges, az önkormányzati segély indokoltságáról szóló igazolást (pl. elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről készített kimutatás, tartós betegséget igazoló orvosi-, vagy kórházi igazolás, válsághelyzetben lévő várandós anya esetén a terhesgondozásról szóló igazolás, gyermekek hátrányos helyzetéről szóló igazolás, stb).


(8) Ha a rendkívüli települési támogatás iránti kérelem elbírálása során a Polgármester megítélése szerint egy adott időszakon belül több alkalommal is indokolt települési támogatás folyósítása, akkor a határozatban – a konkrét időpontok és összegek megjelölésével – az adott év folyamán többszöri kifizetésről rendelkezhet.


(9) Amennyiben a Polgármester a rendkívüli települési támogatás rendeltetésszerű felhasználását úgy látja biztosítottnak, a pénzbeli támogatás helyett természetbeni juttatást (élelmiszer, tüzelősegély, közüzemi díj, gyermekintézmények térítési díjának kifizetése) állapít meg.


(10) Az önkormányzat polgármestere temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást állapíthat meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a család egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200, egyedül élő esetén 250%-át.


(13) A temetési költségekhez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb, mint a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a. A megállapított támogatás összegét, vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.


(14) A temetési költségekhez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást a halálesetet követő 2 hónapon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelemigazolását, valamint az elhalt halotti anyakönyvi kivonatának és a temetési számlának a másolatát.


(15) Temetési költségekhez rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg annak, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.

III. Fejezet

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁS


                                              Köztemetés

8.§


(1) A polgármester a Sztv. 48. §-ában meghatározottak szerint biztosítja a szolgáltatást.


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK


9.§


(1)A képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre a polgármester, a kisebbségi önkormányzat elnöke, az önkormányzati intézményvezetők, a családgondozó, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke részvételével. Ezen fórum évente egy alkalommal megrendezett tanácskozás alkalmával megtárgyalja a szociálpolitikai feladatok helyzetét és ajánlásokat fogalmazhat meg a különböző szociális szolgáltatások színvonalának emelésére, illetőleg szükség szerinti bővítésére.


(2)A képviselő-testület személyes gondoskodás keretében a szociálisan rászorultak részére az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  • Étkeztetés
  • Házi segítségnyújtás
  • Családsegítés
  • Nappali ellátás

SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSOK


Étkeztetés

10.§


(1)A képviselő-testület az Sztv. 62.§ (1)-(2) bekezdésében meghatározott feltételek szerint biztosítja az étkeztetést.


(2)Az étkezési igényre vonatkozó kérelmeket a nappali ellátást nyújtó intézmény (Idősek Klubja) intézményvezetőjéhez kell benyújtani.


(3)A kérelmeket az intézményvezető bírálja el.

Házi segítségnyújtás

11.§


(1)A házi segítségnyújtás igénybevételére a Sztv. 63.§-át kell alkalmazni.


(2)A házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés szervezését főállású gondozónő szervezi és biztosítja.

12.§


(1)Mind a szociális étkeztetés, mind a házi segítségnyújtás térítésköteles.


(2)A térítés mértékét az intézményi térítési díjakról szóló, míg a jövedelmi viszonyoktól függő szociális rászorultság alapján nyújtandó kedvezmény mértékét jelen rendelet 2 és 4. sz. melléklete tartalmazza.


(3)A szociális ellátások térítés mértékének változtatását miden igénybevevővel közölni kell. 

Családsegítés

13.§


A képviselő-testület családsegítést az Sztv. 64.§-ában foglaltak szerint a képesítési előírásoknak megfelelő személy foglalkoztatásával biztosítja. 

Nappali ellátást nyújtó intézmény

14.§


(1)A nappali ellátást nyújtó intézmény az Sztv.65/F.§.(1) a. pontjában meghatározott személyek gondozását végzi.


(2)A gondozás igénybevételére irányuló kérelmet az intézményvezetőjéhez kell benyújtani, aki azt elbírálja.


(3)Döntéséről a kérelmezőt írásban értesíti.


(4) A napközbeni étkeztetésért térítési díjat kell fizetni, melyet jelen rendelet 3. sz.mellékletében meghatározott kedvezmények figyelembevételével az intézményi térítési díjakról szóló rendeletbe foglaltak alapján kell megállapítani. 

IV. Fejezet

Eljárási rendelkezések a szociális ellátások folyósítására

15.§


(1)Az e rendeletben szereplő ellátásokra vonatkozóan a kérelmet vagy javaslatot – jelen rendeletben meghatározott két eset kivételével – a polgármesteri hivatalhoz kell benyújtani.

(2)A kérelemhez a törvényekben, illetőleg a végrehajtási jogszabályokban meghatározott okirati bizonyítékokat kell csatolni. A bizonyítékok csatolásáról az ügyfeleket írásban tájékoztatni kell.


(3)A jogosultság megállapítása érdekében a kérelmező köteles családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni illetőleg a nyilatkozatában foglaltakat igazolni.


(4)A jövedelemigazolást:

a)Bérből és fizetésből élőknél a kérelem benyújtását megelőző hónapra;

b)Egyéb (vállalkozó stb.) jövedelemnél a megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem 1 havi átlaga;

c)Minden kiegészítő jövedelemnél kell nyilatkozni.


(5)A polgármesteri hivatal a szociális ellátások megállapítása előtt – szükség szerint – környezettanulmányt végez.


A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Sztv. 17.§ (1)-(3) és (5) bekezdésében meghatározott szabályokat kell alkalmazni

16.§


Amennyiben a kérelmező az eljáráshoz szükséges bizonylatokat felszólítás ellenére sem bocsátja rendelkezésre, kérelmét el kell utasítani.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

17.§


(1)E rendelet 2015. március 1-én lép hatályba.


(2)E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális ellátásokról szóló 4/2008. (IV.30.) sz., az 5/2009. (IV.1.) sz., és a 11/2013. (XII.18.) önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik.



Győrszemere, 2015. február 12.



                           Horváth Gyula                                               Horváth Sándor

                             polgármester                                                         jegyző



Kihirdetve:

Győrszemere, 2015. február 13.


Horváth Sándor

Jegyző