Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015(IV.1.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről

Hatályos: 2015. 04. 01

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Győrszemere Községi Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez a településen.


(2) A közszolgáltató megnevezése: PANNON-VÍZ Zrt. (a továbbiakban: közszolgáltató), székhelye: 9025 Győr, Országút u. 4. ) aki az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatást folyamatosan biztosítja a település teljes közigazgatási területén. A háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: PANNON-VÍZ Zrt. ( Tét 088/7 hrsz.), szennyvíztelepe.


(3) A település területén az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz közszolgáltatónak történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

2. Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

2. § Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező az 1.§ (3) bekezdésben meghatározott módon keletkező háztartási szennyvizet az 1. § (2) bekezdés szerinti közszolgáltatónak az 5. § (2) bekezdésben megadott szállítási napon átadni, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni.

3.  A közszolgáltatás ellátásának rendje,

a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

3. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.


 (2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

4. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés

egyes tartalmi elemei

4. § (1) A közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között létrejövő szerződés határozza meg.


(2) A szerződésben meg kell jelölni:


a) a közszolgáltatót és az ingatlantulajdonos nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, anyja nevét amennyiben az ingatlant a tulajdonoson kívül más személy használja, a használó nevét, lakcímét és a használat időtartamát,

b) a szolgáltatással érintett ingatlan címét,

c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

f) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeit,

g) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját, határidejét,

h) a szerződésmódosításának, felmondásának feltételeit, és

i) az irányadó jogszabályok meghatározását.

5.  A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A közszolgáltató az ingatlantulajdonossal kötött, a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben foglalt háztartási szennyvízmennyiséget köteles csak elszállítani.

(2) A település területén a háztartási szennyvíz elszállítása a közszolgáltató részére megtett igénybejelentés után 5 munkanapon belül történik meg. 

6.  A háztartási szennyvíz begyűjtésének rendje

6. § (1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a közszolgáltató ügyfélszolgálatán rendelhető meg. A megrendeléseket a közszolgáltató azok sorrendjében köteles teljesíteni.


(2) A közszolgáltató a megrendelésekről szállítólevelet állít ki, melyet a munka elvégzését követően megrendelővel igazoltat.


(3) A számlázást a közszolgáltató havonta – a vízfelhasználást követően – végzi, a havi ingatlantulajdonos által leigazolt szállítólevelek alapján.


(4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.


(5) A szállítólevélen fel kell tüntetni:

a) megrendelő nevét, lakcímét,

b) az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét,

c) a szállítás dátumát,

d) a szállítást végző gépjármű rendszámát,

e) a gépjármű vezetőjének aláírását, és

f) a megrendelő aláírását.

7.  A közszolgáltatás díja

a)  7. § (1) A közszolgáltatási díj megfizetésére az ingatlantulajdonos köteles, aki a díjat közvetlenül a közszolgáltató felé fizeti meg. A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését követően haladéktalanul, a helyszínen számlát köteles kiállítani, melynek alapján az ingatlantulajdonos, a számla kézhezvételével egyidejűleg köteles a díjat megfizetni.

(2) A közszolgáltatási díj mértéke:

- lakossági fogyasztók részére: nettó 2.970,- Ft/m3+ÁFA,

- közületi fogyasztók részre:     nettó 3.307,- Ft/m3 +ÁFA+Útdíj

8. Adatkezelés

8. § A közszolgáltató írásbeli kérése alapján az önkormányzat – a kéréstől számított 30 napon belül - átadja az ingatlantulajdonos

a) családi és utónevét,

b) születési családi és utónevét,

c) születési helyét,

d) születési idejét, és

e) anyja születési családi és utónevét.

9. Üdülőingatlanok

9. § (1) Az üdülőingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-8. §-iban foglalt szabályokat kell alkalmazni, a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel.

(2) A közszolgáltatónál köteles bejelenteni, hogy az év melyik hónapjában tartózkodik az ingatlanán. Ezen időszak alatt köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

(3) E rendelet alkalmazásában üdülőingatlan az ingatlan-nyilvántartásban üdülőként (üdülőépület, hétvégi ház, apartman, nyaraló, csónakház) feltüntetett vagy ilyenként feltüntetésre váró épület.

10. Időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó szabályok

10. § (1) Az ingatlantulajdonos kérheti írásban a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését a használaton kívüli, illetve használt lakott ingatlan esetében (a továbbiakban: üres ingatlan), ha ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak bejelentette.

(2) Az üres ingatlanok tulajdonosaira az e rendelet 1-8. §-aiban foglalt szabályokat kell alkalmazni, az (1) bekezdésben foglaltak kivételével.

11. Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.


Győrszemere, 2015. 03. 31.



       Horváth Gyula                                                                Horváth Sándor

        polgármester                                                                     jegyző




Kihirdetve:

Győrszemere, 2015. 04.01.


Horváth Sándor

jegyző