Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016(X.26..) önkormányzati rendelete

a parkolókról, a járművek elhelyezéséről, parkolóhelyek biztosításáról

Hatályos: 2016. 10. 26

Győrszemere községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 16/A. §-ában foglalat feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1.§.


A rendelet célja a községben a parkolni szándékozók számára megfelelő parkolók kialakításával az intézmények és üzletek elérhetőségének javítása a közúti forgalom megzavarása nélkül.


2.§.


A rendelet területi hatálya kiterjed Győrszemere Önkormányzat közigazgatási területén, az önkormányzati utak mellette létesített parkolókra, de nem terjed ki az állami közúti területekre.


3.§.


A rendelet hatálya nem terjed ki:

-megkülönböztetett jelzéssel ellátott járművek,

-figyelmeztető (sárga villogó) jelzést használó kommunális járművek,

-segédmotoros kerékpárok, kerékpárok és

-külön engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottak gépjárműveinek parkolására.


4.§.


A közforgalom számára nyitott közlekedési létesítmények (utak, járdák, parkolók, kiszolgáló területek) építése csak hatósági engedély birtokában valósíthatók meg. [1]

A parkolókat táblákkal előjelezni kell.


A várakozó helyek működtetése

5.§.


/1/ A várakozó helyeket használó gépjárművek üzembe tartója, tulajdonosa az önkormányzat által működtetett várakozó helyeket térítésmentesen használhatják.


/2/ Parkoló kialakítása, működtetése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


/3/ A magasabb rendű jogszabályban előírt számú parkolóhelyet[2] a hatályos útügyi műszaki előírásokban[3] foglaltaknak megfelelően szükséges kialakítani.


/4/ A várakozóhelyek építtetője köteles a KRESZ-nek és az útügyi előírásoknak megfelelő parkolást jelző tábla elhelyezésére saját költségén.


6.§.


/1/ A parkolás céljára kijelölt várakozóhelyet a képviselő-testület bérbe adhatja. A bérbe adott parkoló megjelöléséről, őrzéséről, tisztántartásáról a bérbe vevő köteles gondoskodni a bérleti szerződésben meghatározott módon.


/2/ Parkoló bérletére a helyi vállalkozók jogosultak, akik közszükségletet látnak el, és működési engedélyük feltétele meghatározott számú parkoló biztosítása.


7.§.


/1/ A parkolók a közlekedésben résztvevő várakozó járművek elhelyezésére szolgálnak.


/2/ A parkolók területét egyéb tevékenység folytatására igénybe venni nem lehet. Így tilos az idegenforgalmi és kereskedelmi tevékenység folytatása (szálláshelyek, szobakiadás reklámozása, gépkocsiból történő árusítás…) gépjárművek tárolása, mosása stb.


/3/ A parkoló tisztaságára minden igénybevevő köteles ügyelni, szemetet elszórni nem lehet. A gépkocsiból származó esetleges olajszennyeződést a gépjármű tulajdonosa köteles szakszerűen eltakarítani.


8.§.


/1/ Amennyiben új létesítmény, vagy új funkció létrehozása következtében meglévő parkolóhely vagy gépkocsi tároló szűnik meg, úgy annak pótlásáról gondoskodni kell.


/2/ Új létesítményre, annak bővítésére, a létesítmény rendeltetésének megváltoztatására engedély csak abban az esetben adható, ha a jármű elhelyezési igény:

  1. nem növekszik,
  2. növekedésének mértéke szerinti többletigény a létesítményhez tartozó ingatlanon megoldott, vagy
  3. ha a többlet parkoló igény elhelyezése teljes egészében saját telken nem oldott meg, a hiányzó mértékű többletigényt legfeljebb 500 m-en belüli magánterületen, vagy parkolóházban, vagy a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával biztosított.


9.§.


/1/ Ha a többletjármű igény a 8.§. (2) bekezdés c., pontjában foglaltak szerint valósul meg, a hatósági engedélyek kiadása iránti kérelemhez a kérelmező köteles csatolni:

  1. a terület igénybevételére vonatkozó, az önkormányzattal, a közút kezelőjével, a magánút (magánterület) tulajdonosával kötött szerződést vagy hozzájárulást (továbbiakban: szerződést). A szerződésnek tartalmazni kell a várakozóhely(ek) megépítésére és fenntartására vonatkozó kötelezettségvállalást, a parkoló helyének meghatározását, a kérelmező által parkolóhelyként fizetendő igénybevételi díj összegét vagy a térítésmentes használhatóság tényét, a parkoló használatára vonatkozó szabályokat.
  2. A szerződésben előírt, az igénybevevőt terhelő egyéb feltételek teljesítését igazoló dokumentumokat.


/2/ Az önkormányzati terület igénybevételére vonatkozó feltételeket az önkormányzat külön határozatban rögzíti.


/3/ Az önkormányzati terület igénybevétele esetén az önkormányzat nevében a szerződés megkötésére a polgármester jogosult.


/4/ Az országos közút területén vagy mellett parkolót elhelyezni csak a vagyonkezelő és közútkezelői jóváhagyásával lehet.


10.§.


/1/ A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


/2/ A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


/3/ A rendelet előírásait a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.





Győrszemere, 2016. október 25.



         …………………………………..                         …………………………………..

            Horváth Gyula polgármester                                     Horváth Sándor jegyző



Kihirdetve: Győrszemere, 2016. október 26-án


…………………………

                                                           Horváth Sándor

jegyző

[1]

Az engedély megadása az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 93/2012.(V.10.) Korm. rendelet értelmében a Nemzeti Közlekedési Hatóság hatásköre.

[2]

az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 42. §.

[3]

Parkolási létesítmények tervezéséről szóló ÚT 2-1.210:2005) útügyi műszaki előírás