Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016(II.16..) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek támogatásáról

Hatályos: 2016. 02. 17- 2020. 03. 01

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1) Győrszemere Községi Önkormányzat pénzügyi támogatást nyújt a civil szervezetek részére, ezzel is elismerve a település közéletében betöltött szerepüket, az önkormányzati feladatok megvalósításában való részvételüket. A rendelet célja, hogy a Győrszemere Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) szabályozza az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközökre vonatkozó eljárást.


(2) Az Önkormányzat elismeri és támogatja a civil szervezetek, a helyi önszerveződő közösségek, egyházak, valamint magánszemélyek helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természet és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése, a sport, a tűzvédelem és a közbiztonság terén végzett tevékenységet. A támogatás célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, az önkormányzat és a civil társadalom közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása érdekében


(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni minden, az Önkormányzat által nyújtott támogatásra, függetlenül attól, hogy pályázat vagy pályázati rendszeren kívül, kérelemre, egyedi döntés alapján kerül megállapításra.


2. § (1) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet a támogatásra irányuló kérelmének, illetve pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel jogerősen bírósági nyilvántartásba vett civil szervezet (Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével; civil társaság; a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével az alapítvány):


a) amely az Önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkezik és az Önkormányzat illetékességi területén működik,

b)amelynek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén működik,

feltéve, hogy az alapító okiratának (alapszabályának) megfelelő tevékenységet folytat.



(2) Azok az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek, amelyeknek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén nem működik csak kivételes esetben, külön kérelemre, elsősorban nemzeti vagy humanitárius érdekből támogathatók.


(3) Az Önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően a civil szervezetek számára jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, pályázati úton, illetve kérelemre, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosít a működéshez, valamint rendezvényeikhez, pályázaton való részvételhez. Az Önkormányzat ezen túlmenően jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, kérelemre, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosíthat az egyházak részére működésükhöz.


(4) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a Képviselő-testület évente, a költségvetési rendeletében keretösszegben állapítja meg.

2. A költségvetési támogatás nyújtásának feltételei


3. § (1) Csak olyan szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30. § szerint letétbe helyezte beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét.


(2) A költségvetési támogatásokról a költségvetési rendeletben évente meghatározott keretösszeg terhére kérelem vagy pályázat kiírása útján dönt a Képviselő-testület.

(3) A támogatás folyósítása alapvetően egy összegben, utólagos elszámolás feltételével, előfinanszírozással a támogatásban részesülő fizetési számlájára történik. Szükség szerint a támogatás több részletben is folyósítható. 

3. Pályázati felhívás, a pályázatok benyújtása, a pályázat elbírálása


4. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletének elfogadását követően írja ki a pályázatot, legkésőbb tárgyév február 28-ig.

Egy pályázó egy naptári éven belül csak egy pályázatot nyújthat be.


(2) A pályázati felhívás tartalmazza az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet 66. §-ában, a benyújtott pályázat pedig a 69. §-ában meghatározottakat (a továbbiakban: Ávr.).


(3) A pályázónak pályázati díjat nem kell fizetni.


(4) Költségvetési támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be és valamennyi szükséges mellékletet csatolta a pályázatához.

Ha a pályázó a befogadott pályázatot hibásan, hiányosan nyújtotta be, és a hibák, hiányosságok olyan jellegűek, hogy azok a hiánypótlás során pótolhatók, akkor hiánypótlásra lehetőség van. A benyújtott pályázatok hiánypótlására az erről szóló értesítést követő 3 napon belül van lehetőség! Ha a pályázó a hiánypótlást is hibásan, hiányosan teljesíti, a hiányosságokat nem pótolja a megadott határidőn belül, a hibás, hiányos pályázat további vizsgálat nélkül elutasítható.


5. § (1) Pályázat kiírására évente egy alkalommal kerül sor.


(2) A benyújtott pályázatoknak minden év március 3. hetének szerdai napjáig be kell érkeznie a pályázati kiírásban megjelölt címre.


(3) A pályázatokat a megadott feltételeknek megfelelően egy eredeti példányban papíralapon kell benyújtani.


(4) A pályázati felhívást az Önkormányzat honlapján kell közzétenni.



6. § (1) A pályázatokról a Képviselő-testület a soron következő ülésén dönt.


(2) A támogatásról szóló döntésben meg kell határozni:

a) a támogatott szervezet pontos megjelölését,

b) a támogatás pontos célját, a támogatott tevékenység, program megnevezését, megvalósításának befejezési határidejét,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatással történő elszámolás határidejét

4. Egyedi kérelem


7. § (1) Egyedi kérelem alapján támogatás nyújtható egyesületeknek, alapítványoknak és egyházaknak, valamint helyi önszerveződő közösségeknek.


(2) Egyedi kérelem írásban nyújtható be, melyben meg kell jelölni a felhasználás célját, illetve az igényelt támogatás összegét.


(3) Az egyedi kérelemről a Képviselő-testület dönt. A támogatási összeget a tárgyévi költségvetés működési tartaléka határozza meg. 

5. A költségvetési támogatás felhasználása


8. § (1) A támogatásban részesülővel az Önkormányzat támogatási szerződést köt. Ha a támogatásban részesülő mulasztásából adódóan a döntés meghozatalát követő 30 napon belül nem kerül sor a támogatási szerződés megkötésére, akkor a támogatási döntés hatályát veszti. Ha a pályázó mulasztása az Önkormányzat megítélése szerint méltányolható okból származik, a szerződéskötésre az elmulasztott határnapot követő 20 napon belül van lehetőség.


(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az Ávr. 76. §-ában meghatározottakat.


(3) A támogatás csak a döntésben és a döntés alapján kötött támogatási szerződésben megjelölt célra használható fel.


(4) A támogatási szerződést az Önkormányzat képviseletében a polgármester és a támogatásban részesülő szerv képviselője írja alá.

6. A költségvetési támogatással történő elszámolás


9. § (1) A támogatásban részesülők a támogatás felhasználásáról az Önkormányzattal kötött támogatási szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint kötelesek számot adni.

Az elszámolás határideje a tárgyévet követő év március 15.


(2) A szerződés teljesítését, a pénzügyi elszámolást a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi.


(3) Pályázat útján nyújtott támogatás esetén a támogatás felhasználásáról szakmai és pénzügyi beszámolót kell benyújtani. Az egyedi kérelem alapján nyújtott támogatás esetén a támogatás jogcímének megfelelő számla hiteles másolatának vagy egyéb számviteli bizonylat benyújtásával kell elszámolni.


(4) A beszámolási kötelezettség elmulasztása esetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény 53. §-a, a jogosulatlan vagy nem rendeltetésszerű felhasználás esetén az 53/A. §-a az irányadó.


 (5) A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök teljesüléséről.

7. A költségvetési támogatás nyilvánossága


10. § Az Önkormányzat által nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek neve, valamint a támogatási összeg a település internetes honlapján közzétételre kerül.

8. Záró rendelkezések


11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba

Győrszemere, 2016. 02. 15.


Horváth Gyula         Horváth Sándor

polgármester                   jegyző