Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017(X.18..) önkormányzati rendelete

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (X.17.) önkormányzati rendelete díszpolgári cím, elismerő díj adományozásáról

Hatályos: 2017. 10. 18- 2023. 08. 10

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017(X.18..) önkormányzati rendelete

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (X.17.) önkormányzati rendelete díszpolgári cím, elismerő díj adományozásáról1

2017.10.18.

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A díszpolgári cím és elismerő díj adományozásának és visszavonásának közös szabályai

1. § (1) A díszpolgári cím és elismerő díjra ( a továbbiakban együttesen: elismerések ) javasolt jelöltet vagy jelölteket tartalmazó javaslatot – jelen rendelet hatályba lépése évének kivételével - minden év március 31. napjáig kell a Polgármesterhez benyújtani. A javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(2) Az elismerések odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(3) Az elismerések átadása általában Győrszemere község életében kiemelkedő ünnep, Falunap alkalmából történik, de szükség szerint, indokolt esetben a Képviselő-testület ettől eltérő átadási időpontról is dönthet. Az elismeréseket a polgármester adja át.

(4) Az elismerések költségeit és a jutalom összegének fedezetét a Képviselő-testület éves költségvetésében biztosítja.

(5) Az elismerések adományozottjairól a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(6) Az elismerés visszavonására az adományozásra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

2. „Győrszemere Díszpolgára” cím adományozása

2. § (1) „Győrszemere Díszpolgára” cím adományozható annak a személynek, aki társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti és sport területen maradandó alkotásával, alkotásaival vagy életművével az emberiség egyetemes értékeit szolgálva – közvetlenül vagy közvetve – hozzájárult Győrszemere község tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez.

(2) „Győrszemere Díszpolgára” címmel díszoklevél, emlékérem és nettó 200.000. Ft. összegű pénzjutalom jár.

(3) A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, melyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(4) A község díszpolgára az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és ezeken megkülönböztetett hely illeti meg. Az önkormányzat rendezvényeit díjtalanul látogathatja. Elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti.

(5) Önkormányzati választási ciklusonként legfeljebb 5 díszpolgári cím adományozható.

(6) A díszoklevél tartalmazza:

1. Győrszemere címerét,

2. az adományozó megjelölését,

3. a díszpolgári cím adományozásáról szóló határozat számát, keltét,

4. a kitüntetett nevét,

5. az adományozás okát,

6. az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását.

(7) Az emlékérem 100 mm átmérőjű, kör alakú bronzérem. Az érme egyik oldalán Győrszemere község címere látható, a címer körül „Győrszemere Díszpolgára” felirat olvasható. Az érme másik oldalán található a díjazott neve és az adományozás évszáma. Az emlékérem hozzáillő nagyságú, kék színű bársony díszdobozban kerül átadásra.

(8) A díszpolgári cím adományozását az adományozott életrajzának, érdemeinek rövid leírásával, díszes kivitelű albumban kell megörökíteni és nyilvántartani.

(9) A képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet is adományozhat. Ez esetben a díszpolgári cím a jogosult hozzátartozójának kerül átadásra.

(10) A díszpolgári címet vissza kell vonni, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik. Érdemtelen különösen az, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztés büntetéssel sújtottak.

(11) A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet:

1. a képviselő-testület tagja, bizottsága,

2. önkormányzati intézmény vezetője,

3. civil szervezet.

3. „Győrszemeréért” érdemérem adományozása

3. § (1) „Győrszemeréért” érdemérem adományozható azoknak a polgároknak, közösségeknek, gazdasági társaságoknak, akik hosszabb időn keresztül munkájukkal, tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a község fejlődéséhez, szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

(2) Az érdemérem 100 mm átmérőjű, kör alakú bronzérem. Egyik oldalán Győrszemere község címere látható, a címer alatt félkörívben „Győrszemeréért” felirat olvasható. Az érdemérem másik oldalán a díjazott neve és az adományozás évszáma olvasható.

(3) Győrszemeréért érdemérem elismeréssel díszoklevél, és nettó 100.000. Ft. összegű pénzjutalom jár.

(4) Az érdemérem kék színű bőr díszdobozban kerül átadásra, díszoklevél kíséretében.

(5) A díszoklevél tartalmazza:

1. Győrszemere címerét,

2. az adományozó megjelölését,

3. az emlékérem adományozásáról szóló határozat számát, keltét,

4. a kitüntetett nevét,

5. az adományozás okát,

6. az adományozás keltét, a polgármester és jegyző aláírását.

(6) Évente legfeljebb három érdemérem adományozható.

(7) Az érem adományozására javaslatot tehet:

1. a képviselő-testület tagja, bizottsága,

2. a jegyző,

3. önkormányzati intézmény vezetője,

4. civil szervezet.

(8) Attól a személytől vagy szervezettől, aki, vagy amely a neki adományozott elismerésre méltatlanná válik, az elismerés visszavonható.

4. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet 2017. október 18. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a díszpolgári cím adományozásáról szóló 10/1996. (VII.23.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 11. napjával.