Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017(V.26..) önkormányzati rendelete

A HIVATALI HELYISÉGEN KIVÜLI, VALAMINT A HIVATALI MUNKAIDŐN KÍVÜL TÖRTÉNŐ HÁZASSÁGKÖTÉS ENGEDÉLYEZÉSÉNEK SZABÁLYAIRÓL, ÉS A TÖBBLETSZOLGÁLTATÁS ELLENTÉTELEZÉSEKÉNT FIZETENDŐ DÍJAK MÉRTÉKÉRŐL

Hatályos: 2017. 05. 27

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


  1. §


A rendelet hatálya Győrszemere Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések létesítésére terjed ki.



  1. §


E rendelet alkalmazásában:


  1. hivatali helyiség: az Önkormányzat által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására kijelölt helyiség (Győrszemere Községi Önkormányzati Hivatal Tanácsterme, 9121 Győrszemere, Fő utca 20.)
  2. hivatali munkaidő: a Győrszemere Községi Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal)

Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.




   3.  §


(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben, ügyfélfogadási időn kívül, valamint – a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően – hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.


(2) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötéseket munkaszüneti napok kivételével az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:


  1. Hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 16.00 és 18.00 óra,
  2. Péntek: 13.00 és 18.00 óra
  3. Szombat: 10.00 és 18.00 óra között



Az engedélyezés szabályai


4. §


  1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésre irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg, írásban kell benyújtani – az anyakönyvvezető útján – a Hivatal jegyzőjéhez, az elektronikus anyakönyvi rendszerből előállított nyomtatványon.


  1. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi. I. törvény (a továbbiakban: Anyakönyvi tv.) 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételek teljesítésén túl – csak akkor engedélyezhető, ha az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és a házassági lap megfelelő védelme biztosított.


  1. Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között (pld. víz alatt, föld alatt, levegőben, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények  között), illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.



Díjfizetési kötelezettség


5. §


  1. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés hivatali helyiségben történő lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 16.000,- Ft.+ÁFA.


  1. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 32.000,- Ft.+ÁFA.


  1. A házasulandó felek valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá az érintettek valamelyikének lakásán lebonyolított házasságkötés térítésmentes.



6. §


  1. A díjfizetési kötelezettség az Önkormányzat házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy a költségvetési számlára történő átutalási megbízással teljesíthető.

    

  1. A díjnak készpénzben történő befizetését, illetve átutalási megbízással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjat legkésőbb a házasságkötés létesítését megelőzően egy héttel kell teljesíteni.


  1. Kétség esetén az ügyfél a díjfizetést igazoló bizonylat eredeti példányának bemutatására kötelezhető.
  2. A befizetett díjat vissza kell utalni az ügyfél részére, ha a házasságkötés lebonyolítása az Önkormányzat hibájából meghiúsul.



7. §


      (1)  Az 5. § (1) bekezdése szerinti házasságkötés lebonyolításában közreműködő

            anyakönyvvezető választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó 12.000,- Ft díjazás illeti meg.

      

      (2) Az 5. § (2) bekezdése szerinti házasságkötés hivatali munkaidőn kívül történő

           lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó 18.000,- Ft díjazás illeti meg.



Záró rendelkezések


8. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Anyakönyvi tv. rendelkezései irányadóak.
  3. Hatályát veszti Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 1/2011. (I.26.) önkormányzati rendelete.



Győrszemere, 2017. május 25.



Horváth Gyula                                                                           Horváth Sándor

Polgármester                                                                                Jegyző




                                    A rendelet kihirdetésének napja:

                                              2017. május 26.


                                                 Horváth Sándor

                                                    Jegyző