Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020(III.2.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2020. 03. 03

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Jelen rendelet hatálya kiterjed a települési önkormányzati képviselőkre, állandó bizottságok elnökére és tagjaira, valamint a tanácsnokokra.


2. § (1) Az önkormányzati képviselőt megválasztásától a megbízatása megszűnéséig a testületi és bizottsági munkában végzett tevékenységéért bruttó 10.000 Ft/hó tiszteletdíj illeti meg.


(2) Az alábbi tisztségek ellátásáért tiszteletdíj nem kerül megállapításra:

  1. a bizottság tagja,
  2. a bizottság elnöke,
  3. a tanácsnok.


3. § (1) Az önkormányzati képviselő, a bizottság nem képviselő tagja köteles részt venni a képviselő-testület, bizottság munkájában. A képviselő, a bizottság nem képviselő tagja a testületi munkában való felkészült részvétel mellett rendszeresen ellát önkormányzati megbízatásokat, részt vesz késő délutáni és esti órákban tartandó üléseken, rendezvényeken, egyéb önkormányzati elfoglaltságokon.


(2) A tiszteletdíj csökkentésének szabályait a Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet rögzíti.


4. § (1) A rendeletben felsorolt tiszteletdíjat Győrszemerei Polgármesteri Hivatal havonként utólag számolja el és a tárgyhónapot követő 10. napig gondoskodik a kifizetésről a jogosult által kért módon.


(2) A tiszteletdíj elszámolását a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság ellenőrzi és szabálytalanság esetén a polgármesternél intézkedést kezdeményez.


5. § (1) A tiszteletdíjra jogosult a részére megállapított tiszteletdíj egy részéről, illetve teljes összegéről lemondhat határozott, vagy határozatlan időre.


(2) A tiszteletdíjra jogosult a tiszteletdíj lemondásával egyidejűleg megnevezheti azt a közérdekű célt, aminek érdekében a tiszteletdíjról lemondott.


(3) A (2) bekezdésben foglalt jog gyakorolható egyénileg, vagy kollektív módon más tiszteletdíjra jogosulttal együtt.


(4) A (2) bekezdés szerint megnevezett közérdekű célt a Képviselő-testületnek el kell fogadnia, ellenkező esetben új közérdekű célt kell megnevezni. Amennyiben a tiszteletdíjra jogosult nem tud olyan közérdekű célt megnevezni, amit a Képviselő-testület jóváhagy, a tiszteletdíjról nem lehet lemondani.


(5) Amennyiben minden egyes tiszteletdíjra jogosult személy a tiszteletdíjának teljes összegéről lemond, akkor a Képviselő-testület jogosult meghatározni azt a közérdekű célt, amire a tiszteletdíj felhasználható.


6. § (1) A települési önkormányzat költségvetését köti az 5. § szerinti rendelkezések.


7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Győrszemere, 2020. február 25.




Horváth Gyula

polgármester

Szalay Péter

jegyző



ZÁRADÉK:

A rendelet 2020. március 2-án kihirdetésre került.


Győrszemere, 2020. március 2.



                                                                                              Szalay Péter

                                                                                                   jegyző