Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020(IX.30.) önkormányzati rendelete

a telekadóról

Hatályos: 2020. 11. 01- 2021. 07. 30

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020(IX.30.) önkormányzati rendelete

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában kapott felhatalmazása alapján és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva a telekadó bevezetéséről a következő a rendeletet alkotja

Az adókötelezettség

1. § (1) Adóköteles a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 17. §-a szerinti telek, mely

Az adó alanya

2. § (1) Az adó alanya az, aki az év első napján a telek tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodással a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket átruházhatják más, külső személy részére. A megállapodást minden esetben írásba kell foglalni és az adóhatósághoz be kell nyújtani.

Az adó alapja és mértéke

3. § (1) Az adó alapja a teleknek az 1. §-ban meghatározott cél szerinti hasznosításra kijelölt területének m2-ben számított mérete.

(2) Az adó mértéke:

(3) A jegyző az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adótárgy vonatkozásában méltányosságból az adó mértékét lecsökkentheti. A lecsökkentett adó mértéke 3 éves időintervallumon belül nem lehet kisebb, mint egy teljes naptári évre számítandó adó összege.

Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

4. § (1) Az adó beszedésére, megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a tartozások behajtására, az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló törvény, az adózás rendjéről szóló törvény, az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény, valamint az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

(2) A bevallást a polgármesteri hivatal adóhatóságánál, illetve ügyfélszolgálati irodájában rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani. A rendszeresített nyomtatványon történő teljesítéssel azonos értékű, ha az iratot az adózó e-ügyintézés segítségével az adóhatósághoz benyújtja.

(3) Az adó megfizetése a bevallást nem pótolja.

5. § (1) E rendelet 2020. november 1-én lép hatályba.