Győrszemere Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 06. 29

Győrszemere Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Győrszemere Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva – tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Kormányrendelettel elrendelt veszélyhelyzetre- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (1)-(2) bekezdéseiben, valamint a 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megállapítsa azokat az alapvető szabályokat és támogatási formákat, amelyek szerint Győrszemere Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) segítséget nyújt a gyermekek és a fiatal felnőttek jogszabályokban foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, valamint gondoskodik a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséről és megszüntetéséről.

Hatásköri rendelkezések

2. § (1) E rendeletben meghatározott gyermekjóléti ellátásokról – amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a Képviselő-testületet írásban tájékoztatja.

(3) A polgármester átruházott hatáskörben hozott döntései ellen a Képviselő-testülethez lehet a határozat közlésétől számított 15 napon belül jogorvoslati kérelemmel fordulni.

Az Önkormányzat által nyújtott gyermekvédelmi ellátások

3. § (1) A gyermek védelmét szolgáló természetben nyújtott ellátások a települési gyermeknevelési támogatás.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározott települési támogatás igénylésére és elbírálására Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 7/2020. (VII. 31.) sz. önkormányzati rendeletében foglaltak az irányadóak.

(3) A gyermek védelmét szolgáló személyes gondoskodást nyújtó ellátások:

  • a) Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálat
  • b) bölcsődei ellátás biztosítása.

Általános rendelkezések

4. § Jelen rendelet hatálya kiterjed a Győrszemere község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó személyekre, valamint az önkormányzati támogatással érintett fiatal felnőttekre.

Családsegítő- és gyermekjóléti szolgáltatás

5. § (1) A családsegítő- és gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatos feladatokat az önkormányzat a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásával (székhely: 9100 Tét, Fő u. 88. a továbbiakban: Társulás) kötött feladatellátási megállapodás keretében látja el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatellátási megállapodás szerint a Társulás a Családsegítő és Gyermekjóléti szolgáltatást a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása által fenntartott Gyermekjóléti és Szociális Intézményének (székhelye: 9100 Tét, Fő u. 94.) keresztül biztosítja.

(3) A család- és gyermekjóléti szolgáltatás igénybevételéhez kérelmet előterjeszteni, valamint jelzést tenni az intézményvezetőnél vagy közvetlenül a családsegítőnél lehet.

Gyermekek bölcsődei ellátása

6. § (1) A gyermekek bölcsődei ellátását az önkormányzat Bölcsődei intézmény biztosítása révén látja el.

(2) A bölcsőde integrált óvoda-bölcsőde intézményként üzemel, melynek fenntartója az önkormányzat. Intézmény megnevezése: Győrszemerei Óvoda-Bölcsőde (OM azonosító: 203252)

(3) Az igénybevételre irányuló kérelmet írásban, az Intézmény által rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon kell benyújtani az intézmény vezetőjénél.

(4) A Bölcsődébe történő felvétel iránti kérelem elbírálási feltételeit, valamint a kérelemhez csatolandó mellékleteket, az ellátás megszűnésének eseteit és módját az ellátást biztosító Intézmény mindenkor érvényes Szervezeti és Működési Szabályzata, Szakmai Programja és Házirendje részletesen szabályozza.

Térítési díj

7. § (1) A családsegítő- és gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatban, valamint az óvoda és a bölcsőde esetében a gondozásért térítési díjat nem kell fizetni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében a bölcsődei gyermekétkeztetésért díjat kell fizetni.

(3) A gyermekétkeztetés térítési díjának mértékét az önkormányzat intézményeiben fizetendő térítési díjakról szóló rendelet szabályozza.

(4) Az önkormányzat a gyermekétkeztetés normatív kedvezményén kívül más, a személyi térítési díjakat érintő kedvezményeket nem állapít meg.

(5) A gyermekétkeztetést az önkormányzat vállalkozás bevonásával biztosítja.

Szünidei gyermekétkeztetés

8. § (1) Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés tekintetében a kötelezően alkalmazandó jogszabályi előírásokhoz képest eltérést nem határoz meg, a jogosultak körét nem bővíti, további díjkedvezményt nem alkalmaz.

(2) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevétele az igény bejelentését követően, az önkormányzat által meghatározott módon, helyben fogyasztással vagy az étel elvitelével történik.

(3) Az igényelt szünidei gyermekétkeztetést akadályoztatás esetén az igénybevétel napját megelőző nap 9:00 óráig a jogosult gyermek törvényes képviselője köteles lemondani.

(4) Amennyiben a gyermek törvényes képviselője a (3) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget és ezáltal az étel megrendelésre kerül, az önkormányzat jogosult a gyermek vonatkozásában az ételt a továbbiakban visszamondani. Az ismételt étkeztetés biztosítása külön kérelem alapján állapítható meg.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

9. § (1) A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítása iránti kérelem benyújtására, az igazolás és nyilatkozat tartalmára, valamint a jövedelemszámításnál alkalmazandó időszakra a Gyvt. és az annak végrehajtására kiadott 149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Gyer.) szabályait kell alkalmazni.

(2) Amennyiben a kérelem elbírálásához további igazolások, nyilatkozatok benyújtása szükséges, azok az egyes ellátásokra vonatkozó rendelkezések keretében kerülnek szabályozásra.

(3) A kérelemben valamint a nyilatkozatban szereplő adatok valódisága környezettanulmány keretében vizsgálható.

(4) Az évente két alkalommal juttatott rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény a tárgyhónap 15. napjáig, kerül kifizetésre a jogosult részére a Polgármesteri Hivatal Házipénztárából.

(5) Az elszámolási kötelezettséggel nyújtott ellátásokról a Polgármesteri Hivatal felé a kifizetéstől számított 30 napon belül köteles a jogosult elszámolni. Az elszámolási kötelezettség elmulasztása az ellátás megszüntetését vonja maga után.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2021. június 29-én lép hatályba.