Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a településrendezési szerződések megkötésének szabályairól szóló 10/2021. (X. 06.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 29- 2022. 06. 30

Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a településrendezési szerződések megkötésének szabályairól szóló 10/2021. (X. 06.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.29.

Győrszemere Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 28. § (1) bekezdésében és 30/A. §-ban foglaltak alapján a következőket rendeli el:

1. § A településrendezési szerződések megkötésének szabályairól szóló 10/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő 6. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„6. településfejlesztési hozzájárulás: a településfejlesztési cél megvalósulása előtt a szükséges kiszolgáló intézmények (humán infrastruktúra: oktatás, egészségügy stb.) és műszaki infrastruktúra-fejlesztések (közmű, út, járda stb.), illetve ezen már meglévő intézmények/infrastruktúrák fenntartásának/üzemeltetésének finanszírozásához történő pénzbeni hozzájárulás.”

2. § A településrendezési szerződések megkötésének szabályairól szóló 10/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A TRSZ-ben rögzített és a fejlesztő által létrehozott közterületeket, közműveket, valamint egyéb műtárgyakat a fejlesztő külön megállapodás alapján térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába adja. A felmerülő közteher-fizetési kötelezettség minden esetben a fejlesztőt terheli.

(7) A TRSZ és TRESZ megkötésének kötelezettsége alól a Képviselő-testület felmentést adhat különösen akkor, ha a fejlesztési területen lévő műszaki infrastruktúra alkalmas arra, hogy biztosítsa az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságát.”

3. § (1) A településrendezési szerződések megkötésének szabályairól szóló 10/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelet 7. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A fejlesztőnek településfejlesztési hozzájárulást kell fizetnie a településfejlesztési cél megvalósítása előtt

a) a rendezési tervben szereplő újonnan beépítésre szánt területeken vagy jelentős mértékben átépítésre kerülő bármilyen területeken a telekalakítási eljárás előtt, vagy

b) külterületi/zártkerti ingatlan belterületbe vonása előtt, vagy

c) a településrendezési eszközök kérelemre történő módosítása esetén a módosítási eljárás megindítása előtt.

(2) A településfejlesztési hozzájárulás alapösszege:

a) A 7. § (1) bekezdés a) pont esetében az övezeti jelben előírt paraméterekkel kialakítható telkenként - függetlenül attól, hogy ténylegesen hány telek kerül kialakításra - 750.000 Ft.

b) A 7. § (1) bekezdés b) pont esetében az övezeti jelben előírt paraméterekkel kialakítható telkenként - függetlenül attól, hogy ténylegesen hány telek kerül kialakításra - 750.000 Ft.

c) A 7. § (1) bekezdés c) pont esetében, ha a kiszabályozott terület „intézményi vegyes terület”, „kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület”, „ipari gazdasági terület”, „egyéb ipari gazdasági terület”, „általános gazdasági terület”, „különleges terület” övezetként kerül kijelölésre, egyedi Képviselő-testületi döntés alapján kerül meghatározásra. Irányadó mérték: Az érintett területnek a módosítás következtében bekövetkezett értéknövekedésének a 40%-a. A Képviselő-testület az irányadó mértéktől eltérhet.

d) A 7. § (1) bekezdés c) pont esetében, ha a kiszabályozott terület az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) 6. § (2) bekezdésben foglalt beépítésre szánt, a c) pontban nem szabályozott egyéb övezetként kerül kijelölésre, akkor az a) pont szerinti alapösszeggel kell számolni.”

(2) A településrendezési szerződések megkötésének szabályairól szóló 10/2021. (X. 6.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (3)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A 7. § (2) bekezdés c)-d) pont szerinti megfizetett településfejlesztési hozzájárulás összegét a fejlesztőnek az önkormányzat visszatéríti abban az esetben, ha a tervezett módosítás az eljárás során meghiúsul. Különösen ideértendő a hatósági vétó, vagy más fejlesztőtől független elháríthatatlan akadály. Amennyiben a módosítás a fejlesztőnek felróható okból hiúsul meg, az összeg visszatérítésére nem jogosult.

(4) A településfejlesztési hozzájárulás összege a 7. § (1) bekezdés a)-b) pont szerinti lakóövezeti területek esetében az alapösszeg korrigálva az alábbi tényezőkkel:

a) Amennyiben az övezeti jelben előírt paraméterekkel kialakítható telken egy lakóegység létesíthető, a településfejlesztési hozzájárulás összege az alapösszeg 1-szerese.

b) Amennyiben az övezeti jelben előírt paraméterekkel kialakítható telken kettő lakóegység létesíthető, a településfejlesztési hozzájárulás összege az alapösszeg duplája.

c) Az adott övezeti jelben létrehozható minden további lakóegység után a b) pontban foglaltakon túl településfejlesztési hozzájárulás összege 450.000 Ft.

(5) A területfejlesztési hozzájárulás konkrét összegét és annak megfizetésének feltételeit TRSZ-ben kell rögzíteni jelen rendeletben foglaltakkal összhangban.

(6) Az újonnan beépítésre szánt területeken vagy jelentős mértékben átépítésre kerülő bármilyen területen, vagy belterületbevonás, illetve településrendezési eszközök módosításával beépíthetővé váló területeken a közművesítés és a szilárd burkolatú útépítés költségei a fejlesztőt terhelik, melynek mértékét és a megvalósítás módját, annak részleteivel együtt a TRSZ-ben kell rögzíteni.

(7) Ha a fejlesztő - a fejlesztési céltól független - a településen egyéb közcélú fejlesztést vállal a TRSZ-ben, a településfejlesztési hozzájárulás mértékétől a Képviselő-testület döntése alapján el lehet térni, amit a TRSZ-ben kell rögzíteni.”

4. § Ez a rendelet 2022. június 29-én lép hatályba.