Győrzámoly Községi Önkormányzat 9/2002. (IX. 25.) számú rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2002. 09. 25- 2021. 10. 31

Győrzámoly Községi Önkormányzat 9/2002. (IX. 25.) számú rendelete

A közművelődésről1

2002.09.25.

Győrzámoly Önkormányzatának képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban : törvény) 77. §-a alapján az alábbi rendelet szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység támogatásával kapcsolatos feladatait.

I.rész

Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja.

A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.
(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében eltérő intézmények megfelelő szintű műkötését.
Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek, intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.
(3) Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.
A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés.

A közművelődési rendelet célja

2. § A rendelet megalkotásával az önkormányzat célja, hogy a helyi művelődési és kulturális igények figyelembe vételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az önkormányzat által támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket;

továbbá az, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a közösségi hagyományok ápolásához.

A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed:

- a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában részvevő település lakó állampolgárokra,
- az önkormányzat közművelődési intézményeire, közösségi színtereire, alkalmazottaira, illetve működtetőire,
-a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire,
-a képiviselő-testületre és szerveire.

II. rész

Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során feladatának tekinti:

a.) Az iskolarendszeren kivüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok segítségét.
b.) Hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését
c.) A gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését.
d.) A helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását.
e.) A környezeti kultura javítást.
f.) Az ismeretszerző, amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatását, kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi tevékenységek támogatását.
g.) Az ünnepek kultúrájának gondozását
h.) Különböző kultúrák - különösen testvérvárosi - közötti kapcsolatok kiépitésének és fenntartásának segitését.
i.) A szabadidő kultúrális célú eltöltéséhez a feltételek biztositását.

III. rész

Az önkormányzat közművelődési feladatainak intézményei

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében művelődési intézményt működtet.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményének feladata elsősorban a 4. §.-ban megahatározott tevékenységek szinterének működési feltételeit biztositani.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézménye tevékenységét szakmailag önállóan látja el. A következő évre szóló munkatervét jóváhagyás végett minden év december 20-ig benyujtja a képviselő-testület elé.

Az önkormányzat közművelődési intézménye munkájáról és a feladatok teljesitéséről évente beszámol a képviselő-testület felé.
(4) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében intézményt alapithat, közalapitványt hozhat létre, melynek feladatait, szervezetét, az alapitóhoz való viszonyát az alapitó okirat tartalmazza.
(5) Az önkormányzat a közösségi szinterek működtetését a körjegyzőségi hivatal közreműködésével biztositja.
(6) Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétele.
(7) Az önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a közösség közművelődési feladatainak összehangolásáról.
(8) A helyi közművelődési feladatok ellátásáben az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veheti.

IV. rész

A közművelődési tevékenység irányitása és ellenőrzése

6. § (1) A törvény a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, a vezetővel kapcsolatos munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményének törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét a körjegyző látja el.

(3) Az önkormányzat közművelődési intézményének szakmai ellenőrzését, szakmai beszámoló és/vagy szakértői vélemény alapján a képviselő-testület játja el.

V. rész

A közművelődési tevékenység finanszirozása

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében az alapfeladatok teljesitéséhez biztositja a szükséges személyi és tárgyi feltételeket, a testület által elfogadott feladatok finanszirozását. Ennek forrásai : saját bevétel, központi költségvetésből származó normativ állami hozzájárulás, a központositott előirányzatokból származó összeg, az elkülönitett pénzalapok, valamint a különböző alapitványokból , vagy állami központi kiirású pállyázatokból elnyerhető támogatás.

(2) A győrzámolyi székehelyű társadalmi, civil szervezetek a közművelődési intézményeket dijmentesen használhatják.

(3) Az intézmények szolgáltatásaik során saját bevételre tehetnek szert.

VI. rész

Záró rendelkezés

8. § Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (X. 31.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 1. napjával.