Győrzámoly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2010. (IV. 27.) számú rendelete

a parkolókról, a járművek elhelyezéséről és a parkolóhelyek biztosításáról

Hatályos: 2012. 06. 01

Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 42. § (10)-(11) bekezdései, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 15. § (3) bekezdése alapján Győrzámoly Község közigazgatási területén a parkoló területeken a parkolás szabályait a következők szerint állapítja meg:

Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja a községben a parkolni szándékozók számára megfelelő parkolók kialakításával az intézmények és üzletek elérhetőségének javítása a közúti forgalom megzavarása nélkül. 

2. §


A rendelet területi hatálya kiterjed Győrzámoly Község közigazgatási területén létesített parkolókra az önkormányzati tulajdonban lévő utak mellett, de nem terjed ki az 1401. számú országos közúti területre.

3. §


A rendelet hatálya nem terjed ki a:

- megkülönböztetett jelzéssel ellátott járművek,

- figyelmeztető (sárga villogó) jelzést használó kommunális járművek, 

- segédmotoros kerékpárok, kerékpárok és

- külön engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottak gépjárműveinek parkolására.


4. §


A közforgalom számára nyitott közlekedési létesítmények (utak, járdák, parkolók, kiszolgáló területek) építése csak hatósági engedély birtokában valósíthatók meg.[1] A parkolókat táblákkal előjelezni kell.


A várakozó helyek működtetése


5. §


(1) A várakozó helyeket használó gépjárművek üzembe tartója, tulajdonosa az Önkormányzat által működtetett várakozó helyeket térítésmentesen használhatja.

(2) Parkoló kialakítása, működtetése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(3) A magasabb rendű jogszabályban előírt számú parkolóhelyet[2] a hatályos útügyi műszaki előírásokban[3] foglaltaknak megfelelően szükséges kialakítani.


(4) A várakozóhelyek építtetője köteles a KRESZ-nek és az útügyi előírásoknak megfelelő parkolást jelző tábla elhelyezésére saját költségén.


6. §


(1) A parkolás céljára kijelölt várakozóhelyet a Képviselő-testület bérbe adhatja. A bérbe adott parkoló megjelöléséről, őrzéséről, tisztántartásáról a bérbe vevő köteles gondoskodni a bérleti szerződésben meghatározott módon.


(2) Parkoló bérletére azon helyi vállalkozók jogosultak, akik közszükségletet látnak el, és működési engedélyük feltétele meghatározott számú parkoló biztosítása.

7. §


(1) A parkolók a közlekedésben résztvevő, várakozó járművek elhelyezésére szolgálnak.


(2) A parkolók területét egyéb tevékenység folytatására igénybe venni nem lehet. Így tilos az idegenforgalmi és kereskedelmi tevékenység folytatása (szálláshelyek, szobakiadás reklámozása, gépkocsiból történő árusítás…) gépjárművek tárolása, mosása stb.


(3) A parkoló tisztaságára minden igénybevevő köteles ügyelni, szemetet elszórni nem lehet. A gépkocsiból származó esetleges olajszennyeződést a gépjármű tulajdonosa, használója köteles szakszerűen eltakarítani.

8. §


(1) Amennyiben új létesítmény, vagy új funkció létrehozása következtében meglévő parkolóhely vagy gépkocsi tároló szűnik meg, úgy annak pótlásáról gondoskodni kell.


(2) Új létesítményre, annak bővítésére, a létesítmény rendeltetésének megváltoztatására engedély csak abban az esetben adható, ha a jármű elhelyezési igény:

  1. nem növekszik,
  2. növekedésének mértéke szerinti többletigény a létesítményhez tartozó ingatlanon megoldott, vagy
  3. ha a többlet parkoló igény elhelyezése teljes egészében saját telken nem oldott meg, a hiányzó mértékű többletigényt legfeljebb 500 m-en belüli magánterületen, vagy parkolóházban, vagy a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, illetőleg a közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával biztosított.

9. §


(1) Amennyiben a többletjármű igény a 8. § (2) bekezdés c. pontjában foglaltak szerint valósul meg, a hatósági engedélyek kiadása iránti kérelemhez a kérelmező köteles csatolni:

  1. a terület igénybevételére vonatkozó, az önkormányzattal, a közút kezelőjével, a magánút (magánterület) tulajdonosával kötött szerződést vagy hozzájárulást (továbbiakban: szerződést). A szerződésnek tartalmazni kell a várakozóhely(ek) megépítésére és fenntartására vonatkozó kötelezettségvállalást, a parkoló helyének meghatározását, a kérelmező által parkolóhelyként fizetendő igénybevételi díj összegét vagy a térítésmentes használhatóság tényét, a parkoló használatára vonatkozó szabályokat, továbbá
  2. a szerződésben előírt, az igénybevevőt terhelő egyéb feltételek teljesítését igazoló dokumentumokat.


(2) Az önkormányzati terület igénybevételére vonatkozó feltételeket az Önkormányzat külön határozatban rögzíti.


(3) Az önkormányzati terület igénybevétele esetén az Önkormányzat nevében a szerződés megkötésére a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.


(4) Az országos közút területén vagy mellett parkolót elhelyezni csak a vagyonkezelő és közútkezelő jóváhagyásával lehet.

10. §[4]




11. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


(2) A rendelet előírásait a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Győrzámoly, 2010. április 27.



       Horváth Gábor                                                                          dr. Torma Viktória  

        polgármester                                                                                        jegyző




Záradék

A rendelet kihirdetve:

Győrzámoly, 2010. április 27.



                                                                                                          dr. Torma Viktória

                                                                                                                      jegyző

[1]

Az engedély megadása az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 15/2000. (XI. 16.) KöViM rendelet értelmében a Nemzeti Közlekedési Hatóság hatásköre. 

[2]

Az országos településrendezési és építési követelményekről 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 42. §

[3]

Parkolási létesítmények tervezéséről szóló (ÚT 2-1.210:2005) útügyi műszaki előírás

[4]

Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (VI. 1.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. június 1-től.