Győrzámoly Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 28

Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Győrzámoly Községben állandó lakóhellyel rendelkező, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.)  3. §-ában meghatározott személyekre.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó szociális ellátások fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.


2. Értelmező rendelkezések


2. §      E rendelet alkalmazásában:

a)   háztartásban együtt élők: az egy lakásban együtt lakó személyek közössége.

b)   tisztántartás: a ház, lakás és annak udvarának szeméttől, hulladéktól való teljes mentesítése, a növények gondozása, ápolása.

3. Eljárási rendelkezések


3. §  A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a Szt. rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

4. § Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások iránti kérelmek közül az önkormányzati segély, a Szt. 43/B.§ (1) bekezdésében foglalt ápolási díj, az önkormányzati segély kamatmentes kölcsön formájában történő megállapítása a Képviselő-testület, a méltányossági közgyógyellátás iránti kérelmek elbírálása, a temetési célú önkormányzati segély megállapítása és különös méltánylást érdemlő sürgős esetben az önkormányzati segély megállapítása, továbbá a köztemetés polgármester hatáskörébe tartozik.

5. § (1) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozó ellátások esetén a kérelmeket az Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani.

(2)  Szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(3)  Szociális ellátás megállapításának hivatalbóli kezdeményezésére jogosult:

  1. polgármester,
  2. jegyző,
  3. helyi önkormányzati képviselő,
  4. egészségügyi szervek,
  5. társadalmi szervezetek.

6. § (1) A kérelemhez csatolni kell az igénylő és a családjában élők havonta rendszeresen mérhető jövedelméről a kérelem benyújtását megelőző egyhavi nettó, egyéb jövedelemnél pedig a kérelem benyújtását megelőző 12 havi nettó jövedelemre vonatkozó igazolást, vagy nyilatkozatot.

(2) Munkaviszonyban állók a munkáltató által kiállított kereseti igazolást, nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, álláskeresési járadékban, családi pótlékban, tartásdíjban részesülők a kiutalást bizonyító feladóvevényt vagy bankszámlakivonat másolatát csatolják.

(3)  A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

(4) Egyéb forrásból származó jövedelem esetén - különösen ingatlan-, üdülő-, lakás hasznosítása, alkalmi munka- személyes nyilatkozatot mellékelnek.

(5) A hivatalból indult eljárásoknál a nyilatkozatokat az ügyféltől, az eljárás megindításától számított 15 napon belül kéri be az Önkormányzati Hivatal.

(6)  A 14. § (7) bekezdés b) pontja szerint igényelt önkormányzati segélykérelemhez mellékelni kell a biztosítótársaság igazolását, hogy a károsult rendelkezett-e biztosítással, ha igen milyen összeg került részére kifizetésre és a kárbecslés, javítás költségeinek előzetes kalkulációját.

(7) Amennyiben az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag vagy túlnyomórészt vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, illetve kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, úgy az Önkormányzati Hivatal beszerzi az illetékes NAV igazolását a jövedelemadó alapra vonatkozóan.


7. § Önkormányzati segély az éves költségvetésben előirányzott összeg erejéig nyújtható.

8. § (1) Kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmények fennállása esetén a szociális ellátás bizonyítási eljárás nélkül az igénylő nyilatkozata alapján is megállapítható.

(2) A 8. § (1) bekezdésében rögzített esetben az Önkormányzati Hivatal a határozat kiadását követő 15 napon belül helyszíni ellenőrzéssel vizsgálja meg a nyilatkozatok valódiságát. A jegyző az esetlegesen jogtalanul felvett összeg visszafizettetésére a hatáskör gyakorlójának 8 napon belül javaslatot tesz.

9. § (1) A rendszeres pénzbeli ellátásokat utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

  (2) Az igénylő rendkívüli élethelyzetére tekintettel a polgármester jogosult az ellátás azonnali készpénzben történő kifizetésének engedélyezésére.

II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások

  1. Aktív korúak ellátása



10. § (1) Aktív korúak ellátására való jogosultság megállapításának egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója, vagy az ellátás jogosultja lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa.

(2)  A 10. § (1) bekezdésben foglaltak biztosítása érdekében a kérelem benyújtója, vagy az ellátás jogosultja köteles az Szt. 33. § (7) bekezdésében foglalt kötelezettsége teljesítésére.

(3)  Amennyiben helyszíni szemle során megállapítást nyer, hogy a 10. § (1) és (2) bekezdésben meghatározott feltételek nem teljesülnek, a jegyző megfelelő, de legalább 5 napos határidő tűzésével a kérelmezőt, vagy a jogosultat – az elvégzendő feladatok konkrét megjelölésével – felszólítja.

(4)  Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek, aki a 10. § (1) és (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek felszólítás ellenére nem tesz eleget.

2. Együttműködési szabály a rendszeres szociális segély esetében


11. § (1) A rendszeres szociális segélyben részesülő személyek vonatkozásában az együttműködésre kijelölt szerv Győrzámoly és Öttevény Községek Családsegítő Szolgálata.

(2)  A rendszeres szociális segélyre jogosult személy – az egészségkárosodott személy kivételével – a segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni a 11. § (1) bekezdés szerinti együttműködésre kijelölt szervvel, vagy az általa meghatározott esetekben egyéb szervekkel.

(3)  A 11. § (2) bekezdésben meghatározott személy az együttműködés keretében köteles

  1. a Szt.-ben foglalt kötelezettségének eleget tenni,
  2. a Győrzámoly és Öttevény Községek Családsegítő Szolgálatával és a beilleszkedést segítő programban megjelölt szervezetekkel rendszeres kapcsolatot tartani, az általuk előírt időpontban megjelenni,
  3. a beilleszkedését segítő programban előírtakat teljesíteni.

(4)  Amennyiben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy együttműködési kötelezettségének teljesítésében ténylegesen akadályozott, ennek okát köteles haladéktalanul – személyesen vagy írásban – legkésőbb 3 munkanapon belül a Győrzámoly és Öttevény Községek Családsegítő Szolgálatának hitelt érdemlő módon a bejelenteni. A Családsegítő Szolgálat köteles az igazolás megalapozottságát vizsgálni.

(5)  A Győrzámoly és Öttevény Községek Családsegítő Szolgálata a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott feladatain túl írásban tájékoztatja az Önkormányzatot:

  1. a beilleszkedést segítő programról, annak egy példányával,
  2. a beilleszkedést módosító program módosításáról annak egy példányával.
  1. A beilleszkedést segítő program típusai:
  1. munkaképesség javító programok,
  2. egyéni foglalkozások,
  3. tanácsadások,
  4. álláskeresésre, elhelyezkedésre irányuló, 
  5. más ellátásba juttatás.


12. § Az együttműködés megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy számára felróható okból:

  1. a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem jelenik meg a Győrzámoly és Öttevény Községek Családsegítő Szolgálatánál nyilvántartásba vétele céljából,
  2. az együttműködési megállapodásban foglaltaknak nem tesz eleget,
  3. a beilleszkedést segítő program bármely pontjának nem tesz eleget,
  4. akadályoztatása okát az előírt időben nem jelenti, hitelt érdemlő módon nem igazolja,
  5. a beilleszkedést segítő programban meghatározott szervezetekkel a kapcsolatot nem veszi fel, az általuk meghatározott időpontban nem jelenik meg, vagy
  6. a Győrzámoly és Öttevény Községek Családsegítő Szolgálatánál vagy a beilleszkedési programban meghatározott szervezeteknél a kijelölt időpontban ittas vagy bódult állapotban jelenik meg.

4. Ápolási díj


13. § (1) A Szt. 43/B. § (1) bekezdésében meghatározott ápolási díjra nem jogosult a hozzátartozó amennyiben családjában az egy főre számított havi jövedelemhatár meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150 %-át.

         (2) Az Szt. 43/B. § (1) bekezdésében meghatározott ápolási díj megállapításának feltétele, hogy az ápolást végző személynek az állandó lakóhelye és az életvitelszerű tartózkodási helye is Győrzámoly Községben legyen.

       (3) A (2) bekezdésben foglaltakat a jegyző helyszíni szemle keretében ellenőrzi és helyszíni szemléről készített jegyzőkönyvet a kérelemmel együtt a hatáskör gyakorlója elé terjeszti. 

5. Önkormányzati segély


14. § (1) A Képviselő-testület önkormányzati segélyben részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, tartósan vagy időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetében 200%-át.

(2) Az önkormányzati segély egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 3.000,-Ft-nál és nem haladhatja meg személyenként a 30.000,-Ft-ot, a 14. § (7) bekezdés c) pontja esetén az 50.000,-Ft-ot, éves viszonylatban az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át, lakásfenntartási támogatásban vagy ápolási díjban részesülő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 75%-át.

(3) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot.

(4) Az önkormányzati segély természetbeni ellátás az Szt. 47. § (3) bekezdésében foglalt támogatási formákban is biztosítható:

  1. erre irányuló kérelem esetén vagy
  2. az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy az önkormányzati segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.


(5) Amennyiben nincs lehetőség az önkormányzati segély természetbeni ellátásként történő biztosítására, a segélyezett részére elszámolási kötelezettség írható elő. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező következő segélykérelme elutasításra kerül.

(6) Közüzemi díjhátralék megfizetéséhez biztosított önkormányzati segélyt közvetlenül a szolgáltatónak kell utalni.

(7) A létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet a Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl:

  1. 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,
  2. elemi kár,
  3. tartós betegség,
  4. 15 napot meghaladó kórházi ápolás,
  5. temetési költség,
  6. lakásfenntartási támogatásra nem jogosult, de a költségek megfizetésére nem képes,
  7. közüzemi díjhátralék fennállása, melynek megfizetésére nem képes,
  8. iskoláztatás, élelmezés biztosítása,
  9. ellátatlan munkanélkülisége miatt bekövetkezett jövedelemcsökkenés.


(8) A Képviselő-testület egyedi mérlegelés alapján különös méltánylást érdemlő körülmény esetén – 14. § (7) bekezdés a), b), c), d) pontja esetén – a 14. § (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól, továbbá a 14. § (2) bekezdésben meghatározott egyszeri összeghatártól eltérhet.

15. § (1) A Képviselő-testület önkormányzati segélyt kamatmentes kölcsön formájában is nyújthat az alábbi esetekben:

a)    elemi kár esetén a lakás és a berendezési tárgyak helyreállítására vagy pótlására,

b)    tartós betegség esetén megélhetésre,

c)    temetési költség fedezésére.


(2) Önkormányzati segélyként megállapított kamatmentes kölcsön visszafizetési ideje legfeljebb egy év, amely időtartama alatt havi egyenlő mértékben kell a kölcsönt visszafizetni.

(3) Kéthavi törlesztő részlet befizetésének elmulasztása esetén a teljes kamatmentes kölcsönt 15 napon belül egy összegben, a mindenkori késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni.

16. §  Az önkormányzati segély támogatás megállapításánál a jövedelmi viszonyok mellett a vagyoni helyzetet is vizsgálni kell.

17. § Nem jogosult a kérelmező az önkormányzati segélyre, amennyiben a kérelmező az általa lakott lakáson túl vagyonnal rendelkezik.

18. § Különös méltánylást érdemlő sürgős esetben, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítségnyújtást indokolják – 14. § (7) bekezdés a), b), c), d), f), g) pontja esetén – a Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az igénylő részére jövedelmi viszonyokra való tekintet nélkül azonnali önkormányzati segélyt állapítson meg, melynek összege nem haladhatja meg a 30.000,- Ft-ot. Az így hozott döntésről a polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

19. § (1) Önkormányzati segélyre jogosult a haláleset időpontjában a győrzámolyi állandó lakóhellyel rendelkező elhunytnak a haláleset időpontjában győrzámolyi állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozója vagy a temetésről gondoskodó más személy.

(2) Önkormányzati segélyre jogosult az elhunytnak a haláleset időpontjában győrzámolyi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozója vagy a temetéséről gondoskodó más személy.


(3) A temetési célra szóló önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a)  a temetési számlák eredeti példányát,

b)  amennyiben a haláleset nem Győrzámolyon történt, a halotti anyakönyvi kivonatot.


(4) A helyben szokásos, legolcsóbb temetés költség 250.000,-Ft.

(5) A temetési célra szóló önkormányzati segély összege 30.000,-Ft.


(6) Nem állapítható meg temetési célra szóló önkormányzati segély annak, akinek tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján kötelessége az elhunyt eltemettetése.


(7) A temetési célra szóló önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.



III. Fejezet


Szociális rászorultságtól függő természetbeni ellátások


  1. Köztemetés


20. § (1) A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

(2)  Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap 15. napja.

(3)  A polgármester az eltemettetésre köteles személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, amennyiben az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem éri el egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, családban élő esetén 100 %-át.

(4)  A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.


2. Közgyógyellátás


21. § (1) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni és méltányosságból közgyógyellátásban lehet részesíteni azt a személyt, aki alanyi jogú, vagy normatív közgyógyellátásra nem jogosult, de az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg:

a) a családban élők, illetve a családdal egy lakásban élő egyedül álló, valamint egy lakásban együtt élők esetén a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 150%-át, egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át és

b) a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 15%-át.

(2) Kivételes méltányosságból közgyógyellátásban részesíthető az a személy, aki tartós betegségből kifolyólag legalább 3 hónapja gyógyszeres kezelés, illetőleg gyógyászati segédeszköz rendszeres igénybevételére szorul, és

a) az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át és

b) a havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége eléri vagy meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 15%-át.


(3)  A méltányossági alapon történő közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

  1. a jövedelemnyilatkozatot, jövedelemigazolást,
  2. a havi rendszeres gyógyító ellátásokról szóló a kormányrendelet szerint kiállított háziorvosi igazolást.

IV. Fejezet


Szociálpolitikai Kerekasztal


22. § Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

  1. polgármester,
  2. jegyző,
  3. védőnő,
  4. gyermek- és felnőtt háziorvosok,
  5. felnőtt háziorvosi asszisztens.



V. Fejezet


Záró rendelkezések


23. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2)  A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a felnőttkorúakra vonatkozó szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2006. (II. 15.) rendelet, valamint az azt módosító 13/2006. (IX. 16.) önkormányzati rendelet, 2/2007. (II. 14.) önkormányzati rendelet, 8/2007. (VIII. 1.) önkormányzati rendelet, 1/2008. (I. 25.) rendelet, 11/2008. (VI. 3) számú rendelet, 21/2008. (XI. 25.) számú rendelet, 6/2009. (III. 18.) számú rendelet, 9/2011. (X. 7.) önkormányzati rendelet, továbbá a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 5/2009. (III. 18.) számú rendelet rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra vonatkozó 5. § - 6. §-ai.  


Győrzámoly, 2013. december 30.




Horváth Gábor                                                                                        dr. Torma Viktória                       polgármester                                                                                                       jegyző





Záradék

A rendelet kihirdetve:

Győrzámoly, 2013. december 30.                                                                                      


                                                                                                                  dr. Torma Viktória

                                                                                                                            jegyző