Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013. (X. 10.) önkormányzati rendelete

a tandíj összegének megállapításáról

Hatályos: 2013. 10. 10

Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében eljárva, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet hatálya Győrzámoly Községi Önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézményekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdésben foglalt köznevelési intézményekben jogviszonnyal rendelkező gyermekekre, szüleikre, gyámjukra, gondviselőikre (a továbbiakban együtt: szülő).

2. Tandíjfizetési kötelezettség


2. § (1) A nem magyar állampolgár a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 92. § (2) bekezdésében meghatározott esetben tandíjat fizet. A tandíj mértéke az intézményben nevelési évenként, a nevelési év kezdetekor a szakmai feladatra számított folyó kiadások egy gyermekre jutó hányadának 100%-a.

3. § Ha a gyermek a köznevelési szolgáltatásokat nem a teljes nevelési évben veszi igénybe, akkor a nevelési évre számított díjnak az igénybevételi időszakra eső hányadát kell megfizetnie.

4. § (1) A fizetendő díj összegét az intézmény vezetője állapítja meg, és azt a beiratkozást követően írásban közli a szülővel.

(2) Az intézményvezető által megállapított tandíjat havonta, minden hónapban előre, az étkezésért fizetendő térítési díjjal együtt kell megfizetnie a szülőnek.


3. Kedvezmények


5. §  (1) Amennyiben az intézményi ellátást ugyanazon családból kettő, vagy több gyermek veszi igénybe, az (1) bekezdés szerint kiszámított tandíj 50%-át kell megfizetni gyermekenként.


(2) A gyermek részére, szociális helyzetére is figyelemmel, díjfizetési kedvezmény adható a rendelet 6. §-ában foglaltak szerint, az itt meghatározott eltéréssel. A gyermek részére adható kedvezmény mértéke legfeljebb a 2. § (1) bekezdés szerint megállapított díj 30 %-áig terjedhet. A kedvezmény mértékéről az intézményvezető a rendeletben foglaltak alapján, egyedi mérlegeléssel dönt, az egyenlő bánásmód követelményére is figyelemmel.

6. § (1) A szociális kedvezményre való jogosultságot a kérelem benyújtásakor megfelelő módon (jövedelemigazolással, nyugdíjszelvénnyel, társadalombiztosítási ellátást igazoló kifizető szelvénnyel stb.) igazolni kell. Az igényjogosultság elbírálásához és igazolásához szükséges adatokat az intézmény – a jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően – nyilvántartja.

(2) A díjkedvezmény vagy díjelengedés iránti kérelmeket minden nevelési évben meg kell újítani, és azokat nevelési évenként el kell bírálni.

(3) A szülő köteles haladéktalanul jelezni az intézményvezetőnek, ha a család jövedelmi helyzetében változás következik be.


4. Záró rendelkezések


7. § Jelen a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Győrzámoly, 2013. október 9.



Horváth Gábor                                                                               dr. Torma Viktória

polgármester                                                                                            jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve

Győrzámoly, 2013. október 9.


                                                                                       dr. Torma Viktória

                                                                                                   jegyző