Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2019. 10. 03- 2021. 05. 16

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátásokról


Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. §-ában, valamint a 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Győrzámoly községben életvitelszerűen élő, ott állandó lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, a Gyvt. hatálya alá tartozó személyekre.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott iskolakezdési támogatásra a győrzámolyi általános iskolában tanuló, győrzámolyi állandó lakóhellyel rendelkező gyermekek jogosultak.

(3) A rendelet 4. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott iskolakezdési támogatásra, ösztöndíjra a győrzámolyi állandó lakóhellyel rendelkező tanulók, hallgatók jogosultak.

2. Családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás

2. § (1) A családsegítéssel és gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatos feladatokat az önkormányzat a fenntartásában működő család- és gyermekjóléti szolgálata útján látja el.

(2) A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás igénybevételéhez kérelmet előterjeszteni, valamint jelzést tenni közvetlenül a családsegítőnél lehet.

(3) A szolgáltatás térítésmentesen vehető igénybe.

3. Gyermekek napközbeni ellátása

3. § (1) A bölcsődés és az óvodáskorú gyermekek napközbeni ellátását az önkormányzat a Győrzámolyi Tündérrózsa Óvoda és Bölcsőde (9172 Győrzámoly, Szent István u. 11.) nevű intézmény fenntartása útján biztosítja.

(2) Az igénybevételre irányuló kérelmet írásban, az intézmény által rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon kell benyújtani az intézmény vezetőjéhez.

(3) A felvételi kérelem elbírálási feltételeit, valamint a kérelemhez csatolandó mellékleteket, az ellátás megszűnésének eseteit és módját a napközbeni ellátást biztosító intézmény mindenkor érvényes szervezeti és működési szabályzata, szakmai programja és házirendje részletesen szabályozza.

(4) A bölcsőde az alapellátáson túl, – az intézményvezető döntése alapján, az alapító okiratában, illetve a szervezeti és működési szabályzatában foglaltak szerint – szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyelettel, játszócsoport működtetésével, vagy más gyermeknevelést segítő szolgáltatásokkal is segíti a családokat.

(5) A bölcsődei gondozásért és a gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjakat, valamint a köznevelési intézmény igénybevételéért fizetendő tandíjat a képviselő-testület külön rendeletekben szabályozza.

4. Iskolakezdési támogatás

4. § (1) A képviselő-testület - az önkormányzat éves költségvetésében - az iskolakezdés többletkiadásainak csökkentésére, a győrzámolyi általános iskolában tanuló gyermekek törvényes képviselői részére pénzbeli szociális ellátásként iskolakezdési támogatást állapíthat meg.

(2) A képviselő-testület - az önkormányzat éves költségvetésében - az iskolakezdés többletkiadásainak csökkentésére a középiskolában tanuló diákok törvényes képviselői részére pénzbeli szociális ellátásként iskolakezdési támogatást, valamint normatív döntésével ösztöndíjat állapíthat meg.

(3) A képviselő-testület - az önkormányzat éves költségvetésében - az iskolakezdés többletkiadásainak csökkentésére a felsőoktatásban részt vevő hallgatók részére pénzbeli szociális ellátásként iskolakezdési támogatást, valamint normatív döntésével ösztöndíjat állapíthat meg.

(4) A törvényes képviselő, illetve a nagykorú, középfokú oktatásban részt vevő tanuló, felsőoktatásban részt vevő hallgató jogosultsága kérelemre megállapítható:

  • a) ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800%-át, egyedülálló törvényes képviselő esetében a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 900%-át,
  • b) ha a családjában három vagy több gyermek nevelkedik,
  • c) ha a családjában tartósan beteg gyermek nevelkedik.

(4) A (2) és (3) bekezdésben nevesített pénzbeli szociális ellátás iránti kérelemhez iskolalátogatási igazolást is csatolni kell.

(5) A kérelem benyújtására nyitva álló időtartamot az önkormányzat a helyben szokásos módon teszi közzé.

(6) A benyújtott kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

5. Záró rendelkezések

5. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 5/2009. (III. 18.) számú rendelete.