Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V.10.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2021. 05. 11- 2021. 05. 11

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében eljáró Győrzámoly Község Polgármestere a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, a 80/2021. (II. 22.) Korm. rendelet 1. § 70. pontjával meghosszabbított, Magyarország Kormánya által a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Ktftv.) 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Győrzámoly Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) Győrzámoly község közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az önkormányzat térfigyelő rendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, elhárítása, a bűnmegelőzés, a szabálysértések megelőzése vagy az ilyen eljárásokban való közreműködés, ezen belül kiemelten:

  • a) a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;
  • b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;
  • c) a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete;
  • d) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése;
  • e) a lakosság és a községbe látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása;
  • f) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzati vagyon védelme.

3. § A Képviselő-testület a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetési és kezelési feladatainak ellátására - a Ktftv. 8. § (1) bekezdésére figyelemmel - a Győrzámolyi Polgármesteri Hivatal jegyzőjét jelöli ki.

4. § (1) A jegyző a térfigyelő rendszer kezelésére, az azzal készített álló- és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag a Ktftv-ben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak szerint, valamint a jelen rendelet mellékletét képező Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató előírásai szerint jogosult. Az Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató a rendelet 1. mellékletét képezi.

(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét, valamint a megfigyelt közterületeket a 2. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A közterületi térfigyelő rendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az önkormányzatot terhelik. A képviselő-testület a költségvetésben tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az önkormányzat biztosítja a jegyző számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

6. § Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy a honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek listája közzétételre kerüljön.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Közterületi Térfigyelő Rendszer

Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató

Győrzámoly Község Önkormányzata

Székhely: 9172 Győrzámoly, Rákóczi u. 45.

Törzskönyvi azonosító szám: 727794

Adószám: 15727794-2-08

a továbbiakban: „Önkormányzat”, vagy „Adatkezelő”

A közterületi térfigyelő kamera rendszer adatkezelési szabályai

Győrzámoly Község Önkormányzata a 4/2021. (V. 10.) önkormányzati rendelet alapján működtetett közterületi térfigyelő kamera rendszer adatkezelési szabályait az alábbiak szerint határozza meg.

A szabályzat úgy készült, hogy a közterület felügyelet a Győrzámoly Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként - és nem külön költségvetési szervként, vagy annak belső szervezeti egységeként - működik, így a közterület-felügyelet feladatait a jegyző útján látja el.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 14. § a) pontjában foglaltaknak eleget téve-, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2015. szeptember 19-én kelt ajánlását (Ajánlás az előzetes tájékoztatás adatvédelmi követelményeiről) figyelembe véve az Adatkezelő ezúton tájékoztatja az érintetteket személyes adataik kezeléséről.

1. A szabályzat célja
A szabályzat célja elsődlegesen, hogy az Adatkezelő által a közterületi térfigyelő rendszer alkalmazása során kezelt személyes adatok tekintetében Adatkezelő biztosítsa az érintettek információs önrendelkezési jogát, ennek körében, hogy Adatkezelő részletesen meghatározza a közterületi térfigyelő kamera rendszer működtetésével kapcsolatos adatkezelési szabályokat, különösen:
- a személyes adatok kezelésének jogalapját,
- a kezelt személyes adatok megőrzésének időtartamát, ezen időtartam meghatározásának szempontjait,
- a kezelt személyes adatok gyűjtésének forrását,
- az adatkezelés körülményeivel összefüggő minden további érdemi tényt,
egyúttal tájékoztassa az érintetteket személyes adataik kezeléséről.

2. A szabályzat hatálya
A szabályzat személyi hatálya kiterjed a közterület-felügyeletet ellátó személyekre, tárgyi hatálya pedig kiterjed minden a közterületi térfigyelő rendszer által rögzített személyes adatra.

3. Irányadó jogszabályok
A szabályzat elkészítésekor figyelembe vételre került:
- a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény,
- az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény,
- a közterületi térfigyelő kamera rendszerről szóló 9/2020. (VII. 6.) számú Önkormányzati rendelet,
- a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2015. szeptember 19-én kelt ajánlása az előzetes tájékoztatás adatvédelmi követelményeiről.

A szabályzat alkalmazásában az egyes fogalmakon a következőket kell érteni:

4. Érintett
Bármely információ alapján azonosított vagy azonosítható természetes személy.

5. Azonosítható természetes személy
Az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, azonosító szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy fizikai, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható.

6. Bűnüldözési célú adatkezelés
A jogszabályban meghatározott feladat- és hatáskörében a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzésére vagy elhárítására, a bűnmegelőzésre, a bűnfelderítésre, a büntetőeljárás lefolytatására vagy ezen eljárásban való közreműködésre, a szabálysértések megelőzésére és felderítésére, valamint a szabálysértési eljárás lefolytatására vagy ezen eljárásban való közreműködésre, továbbá a büntetőeljárásban vagy szabálysértési eljárásban megállapított jogkövetkezmények végrehajtására irányuló tevékenységet folytató szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: bűnüldözési adatkezelést folytató szerv) ezen tevékenység keretei között és céljából - ideértve az ezen tevékenységhez kapcsolódó személyes adatok levéltári, tudományos, statisztikai vagy történelmi célból történő kezelését is - (a továbbiakban együtt: bűnüldözési cél) végzett adatkezelése.

7. Közterületi térfigyelő kamera rendszer
A közterületi térfigyelő kamera rendszer: azok az eszközök és megoldások, melyek kamerák kihelyezésével és üzemeltetésével lehetővé teszik a közterület távolból történő megfigyelését, a kamerákkal képfelvételek készítését, valamint a felvételek tárolását.

8. Közterület-felügyelet
Az önkormányzat képviselő-testülete által a Győrzámolyi Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként létrehozott, „Közterület-felügyelet" elnevezésű szervezeti egység.
A képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatában, illetőleg a szabályzattal együtt elfogadott hivatali ügyrendben határozhatja meg a felügyelet:
- szervezeti formáját,
- a felügyelet, illetőleg a felügyelő feladatait.

9. Közterület
Az önkormányzat illetékességi területén lévő olyan terület, mely az ingatlan nyilvántartásban közterületként szerepel.

10. Személyes adat
Személyes adat - az Infotv. 3. § 2. pontja szerinti adat, azaz az érintettre vonatkozó bármely információ.

11. Adatkezelő
Az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely - törvényben vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott keretek között - önállóan vagy másokkal együtt az adat kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az adatfeldolgozóval végrehajtatja. A közterületi térfigyelő kamera rendszer esetében az adatkezelő a Győrzámoly Község Önkormányzata.

12. Adatkezelés
Az alkalmazott eljárástól függetlenül az adaton végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adat további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése.

13. Adattovábbítás
Az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele.

14. Adattörlés
Az adat felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállítása többé nem lehetséges.

15. Adatmegsemmisítés
Adatmegsemmisítés - az Infotv. 3. § 16. pontja szerinti adattörlés, azaz - az adatot tartalmazó adathordozó teljes fizikai megsemmisítése.

16. Adatvédelmi incidens
Az adatbiztonság olyan sérelme, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisülését, elvesztését, módosulását, jogosulatlan továbbítását vagy nyilvánosságra hozatalát, vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

17. A rendszer felépítése
A közterületi térfigyelő kamera rendszer az alábbi részekből áll:
- a közterületre kihelyezett kamerákból,
- a központi megfigyelő, illetve rögzítő helyiségből a szükséges eszközökkel és műszaki megoldásokkal.

18. A közterületre kihelyezett kamerák
A közterületre kamerát kihelyezni és üzemeltetni csak az önkormányzatnak a - közterületi térfigyelő kamera rendszer keretében történő - kamera elhelyezési döntésének megfelelően lehet. A kamerákat tehát a képviselő-testület által meghatározott helyre lehet kihelyezni úgy, hogy a döntésben szereplő terület megfigyelésére legyen alkalmas.
A kamerák pontos helyéről a közterület-felügyelet a megfigyelni szánt közterület jól láthatósága figyelembevételével dönt. Indokolt esetben javaslatot tehet adott terület pontos megfigyelése érdekében több kamera elhelyezésére a képviselő-testület számára.
A kamerákat jól látható helyre kell kihelyezni. A kihelyezett kamerák üzemeltetésének tényéről minden megfigyelt helyen tájékoztatót kell kihelyezni.
A tájékoztatásnak tartalmaznia kell legalább:
- a képfelvevők elhelyezésének tényét,
- az adatkezelő megnevezését és elérhetőségeit,
- az adatvédelmi tisztviselő nevét és elérhetőségeit,
- az adatkezelés célját,
- azt, hogy az érintettet milyen jogok illetik az adatkezelés kapcsán.
A tájékoztatást úgy kell elhelyezni, hogy a közterületre belépni kívánó személyek számára a megfigyelés előtt láthatóvá váljon a tájékoztatás. A tájékoztatást szem magasságban, jól látható helyen, illetve helyeken kell feltüntetni.
A rendőrség tájékoztatása térfigyelő kamerák kihelyezéséről
A közterület-felügyelet köteles értesíteni a rendőrséget a közterületi térfigyelő rendszer keretén belül kihelyezett:
- térfigyelő kamerákról, azok elhelyezéséről, valamint
- a kamerák által megfigyelt közterületről.
Az alkalmazott kamera típusa
A térfigyelő rendszerben csak megfelelő műszaki tanúsítvánnyal rendelkező kamerákat lehet alkalmazni.

19. A központi helyiség
A közterületi térfigyelő kamera rendszer központi megfigyelő és rögzítő, illetve adatkezelő helyisége a Győrzámolyi Polgármesteri Hivatal 9172 Győrzámoly, Rákóczi u. 45. címen található épületének erre a célra biztosított helyiségében található.
A kihelyezett kamerák által közvetített képek:
- a kamerák által közvetített felvételek folyamatos figyelemmel kísérése nem történik, ennek lehetősége biztosított a jegyző birtokában lévő monitoron keresztül,
- a kamerák által közvetített felvételek visszajátszása kizárólag abban az esetben történik meg, ha III. fejezet 21. pontjában részletezett cél elérése érdekében ez feltétlenül szükséges, vagyis amennyiben a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, elhárítása, a bűnmegelőzés, a szabálysértések megelőzése vagy ezen eljárásokban való közreműködés a felvételek visszajátszását indokolja,
- a képek rögzítése egy központi tároló egységre (szerverre) történik.

20. A rendszer üzemeltetésének célja
A közterületi térfigyelő kamera rendszer üzemeltetésének elsődleges célját az önkormányzat vonatkozó rendelete határozza meg. Ennek megfelelően a rendszer célja a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, elhárítása, a bűnmegelőzés, a szabálysértések megelőzése vagy ezen eljárásokban való közreműködés, ezen belül kiemelten:
- a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;
- a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;
- a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete;
- a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése;
- a lakosság és a községbe látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása;
- a lakosság magánvagyonának és az önkormányzati vagyon védelme.
,

21. Bűnmegelőzés
A közterületi térfigyelő kamera rendszert a közterület-felügyelet a jegyző útján jogosult felhasználni a közterület törvényben meghatározott feladatainak ellátásához, így különösen:
- a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;
- a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;
- közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében;
- közreműködés a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében;
- közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében;
- közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében;
- közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában.

22. A rendszer tulajdonosa és üzemeltetője
A közterületi térfigyelő kamera rendszer Győrzámoly Község Önkormányzatának tulajdona. A vagyon használatára, kezelésére, üzemeltetésére a Hivatalon belül létrehozott közterület-felügyelet jogosult a jegyző útján.

23. A Térfigyelő kamerarendszer üzemeltetése

23.1. A térfigyelő kamerarendszer által közvetített képek megfigyelése
A térfigyelő kamerarendszer által közvetített képek esetenként megfigyelésre kerülnek a jegyző által, a III. fejezet 20. pontjában foglaltaknak megfelelően. A térfigyelő kamerarendszer folyamatos megfigyelése nem történik.
A térfigyelő kamerarendszer által közvetített képek megfigyelésének célja, hogy a közterület felügyelet áttekintést kapjon a megfigyelt közterületek állapotáról, helyzetéről, és indokolt esetben azonnali intézkedést tegyen, illetve kezdeményezzen.

23.2. A térfigyelő kamerarendszer képeinek rögzítése
A térfigyelő kamerarendszer képeinek rögzítése folyamatosan - a nap 24 órájában – történik.
A képek rögzítésének célja, hogy szükséges esetben bizonyítási eszközként felhasználhatók legyenek az egyes eljárásokban.

23.3. A rögzített felvételek visszanézése
A térfigyelő kamerarendszer rögzített képinek visszanézése a visszanézésre okot adó esemény bekövetkezésekor történik meg.
A visszanézett felvételeken el kell különíteni:
- a rendkívüli eseményt tartalmazó, (azaz a felvételek adatkezelésére indokot, eljárás megindítására, illetve kezdeményezésére okot adó) felvételrészeket,
- a rendkívüli eseményt nem tartalmazó felvételektől.

23.4. Eljárás indítása, illetve kezdeményezése
A rendkívüli eseményt tartalmazó felvételek esetén a felvétel rögzítésétől számított 8 (nyolc) munkanapon belül a közterület-felügyelet köteles:
- a feladatkörébe tartozó eljárást megindítani,
- a más szerv vagy hatóság (pl. rendőrség) hatáskörébe tartozó eljárások esetén az eljárás megindítását kezdeményezni.

24. A kamerarendszer által rögzített felvételek, mint személyes adatok
A közterületi térfigyelő kamera rendszerben rögzített felvételek személyes adatnak minősülnek, ezért érvényesíteni kell az Infotv-ben és a közterület-felügyeletről szóló törvényben meghatározott, valamint jelen szabályzatban meghatározott adatkezelési szabályokat. A kamerafelvétel képfelvételt rögzít, illetve az önkormányzati rendelet 2. mellékletében jelölt egyes kamerák rendszámazonosító funkcióval rendelkeznek.
A rendszámazonosítással kezelt adatokat, amennyiben azok felhasználása jelen szabályzat szerint indokolttá válik az Adatkezelő arra használja, hogy a Belügyminisztérium rendszám-azonosító szolgáltatásának felhasználásával a gépjármű tulajdonosát azonosítsa.
A közterületi térfigyelő kamera magánterületet nem figyel meg, azon kamerák esetében, melyek magánterületre néznek, a magánterület rész kimaszkolásra került.

25. Az adatkezelés alapelvei
Az adatkezelés főbb alapelvei:
- személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető,
- az adatkezelésnek minden szakaszban meg kell felelnie az adatkezelés céljának és az adatkezelés során az adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie,
- személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.
Az adatkezelés céljai a III. fejezet 20. pontjában kerültek meghatározásra.

26. Az adatkezelés jogalapja
Az adatkezelés jogalapja az Infotv. 5. § (1) a) pontja alapján a közterület-felügyeletről szóló törvény 7. § (3) bekezdése, illetve Győrzámoly Község Önkormányzat 4/2021. (V. 10.) önkormányzati rendelete.

27. Az adatkezelés korlátai
A közterületi térfigyelő kamera által rögzített felvételeket, mint személyes adatokat a képfelvétellel érintett közterületen:
- elkövetett bűncselekmény miatt indult eljárásban,
- elkövetett szabálysértés miatt indult eljárásban,
- a közterület felügyelet által végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá
- a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban használható fel.
A felvétel:
- a terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából,
- a nemzetbiztonsági védelmi és elhárítási, információszerzési, továbbá nemzetbiztonsági, iparbiztonsági, belső biztonsági és bűnmegelőzési ellenőrzési feladatok ellátása céljából,
- a katasztrófavédelmi, tűzvédelmi hatósági feladatok ellátása céljából, illetve
- körözött személy vagy tárgy azonosítása érdekében
is felhasználható.
A közterület-felügyelet bizonyítási eszközként:
- a büntető vagy szabálysértési eljárásra jogosult szerv kérésére, illetve
- közigazgatási hatósági eljárásban az eljáró hatóság megkeresésére
továbbítja a rögzített felvételt, ha az eljáró szerv, illetve hatóság megkeresése megfelelő.
A megkeresés akkor megfelelő, ha az tartalmazza:
- az eljárás tárgyát,
- az eljárás ügyiratszámát,
- a rögzített felvétellel bizonyítandó tényt.
A megkeresést meg kell tagadni, ha:
- a megkeresés tartalmilag nem megfelelő,
- ha a felvétel a megkeresésben meghatározott tény bizonyítására alkalmatlan.

28. Az adatkezelés időtartalma, az adatok törlése
Az információs törvény alapján az adatkezelés során személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges ideig kezelhető.
A rendkívüli eseményeket nem tartalmazó felvételek adatkezelési időtartalma
A rendkívüli eseményeket nem tartalmazó felvételeket a rögzítést követő harminc napig kezelhetőek, azt követően haladéktalanul törölni kell.
A rendkívüli eseményeket tartalmazó felvételek adatkezelésének időtartalma
A rendkívüli eseményeket tartalmazó felvételek adatkezelési időpontja nem haladhatja meg a 30 napot.
Az adatkezelés akkor tarthat tovább a rögzítést követő 30 napnál, ha a felügyelet által kezdeményezett eljárás során az eljárás megindítására jogosult az eljárás megindításának tényéről a rögzítést követő 30 napon belül a felügyeletet tájékoztatta.
Ha az eljárást lefolytató szerv részére, vagy magánszemély számára a jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban az adat továbbítása megtörtént, az adatokat törölni kell.
Kérelemre az adatkezelés időtartamának meghosszabbítása
Az, akinek jogát vagy jogos érdekét a felvétellel rögzített esemény, cselekmény vagy intézkedés érinti, kérheti, hogy a felvételt a felügyelet annak továbbításáig, de legkésőbb a kérelem benyújtását követő 30 napig ne törölje.
A kérelmet kizárólag az alábbi célból lehet benyújtani:
- elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban,
- elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban,
- végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá
- a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban.
A rögzített felvételen szereplő személy részére az adattovábbításról adott tájékoztatás költségmentes.

29. Betekintési jog
A közterület-felügyeletnek biztosítania kell a magánszemélyek számára, hogy a felvételen szereplő személy - az adatkezelésre rendelkezésre álló időtartam alatt, jellemzően a felvétel készítésétől számított 30 napon belül - megtekinthesse a róla készült felvételt.

30. Adatbiztonság
A közterület-felügyeletnek biztosítani kell az érintett személy személyes adatainak védelmét. A védelemnek ki kell terjednie a magántitokra és magánélet körülményeire, akként, hogy ezek illetéktelen személy tudomására ne jussanak.
Az adatokat védeni kell különösen:
- a jogosulatlan hozzáférés,
- a jogosulatlan megváltoztatás,
- a jogtalan továbbítás,
- a jogtalan nyilvánosságra hozatal,
- jogszerűtlen törlés vagy megsemmisítés, valamint
- a véletlen megsemmisülés és sérülés
ellen.

31. Szervezési intézkedések
Személyek
A közterületi térfigyelő kamera rendszer központi helyiségében főszabály szerint a jegyző tartózkodhat.
A közterületi térfigyelő kamera rendszer által rögzített felvételek kezelését kizárólag a jegyző végezheti.
A jegyző, mint a közterület-felügyeleti feladatok ellátója jogosult:
- a kamerák által közvetített képek megfigyelésére,
- a kamera rendszer által rögzített képek visszanézésére,
- a rögzített felvételek, illetve felvételrészek elkülönítésére rendkívüli és nem rendkívüli események szerint,
- az adat kimentésére,
- az adat továbbításra,
- az adattörlésre.
A központi helyiségbe csak olyan személyek léphetnek be, akik adatkezeléssel megbízottak, illetve akiknek betekintési joguk van. A betekintési jogukat igazolniuk kell.

32. Üzembiztonság
A közterület-felügyelet rendszeresen, de legalább a munkanap kezdetén ellenőrzi a rendszer üzemelését. Az üzemeltetés során gondoskodni kell az adatok folyamatos biztonsági mentéséről egy külön eszközre.
A rendszer kiszolgálásra alkalmas eszközök, és egyéb adathordozók - a jogszerű adattovábbítás kivételével - a központi helyiségből nem vihetőek ki.
Az informatikai eszközök karbantartása esetén a jegyzőnek kell gondoskodni az adatvédelmi előírások betartásáról. Karbantartást, javítást csak a jegyző jelenlétében lehet végezni.
Idegenek a központi helyiségben csak a jegyző jelenlétében tartózkodhatnak. Az idegenek jelenlétében a felvételek visszanézését meg kell szakítani, ha a visszanézett adatok idegen általi megismerhetőségét más módon nem lehet kizárni.
Az üzemeltetésről és az idegenek központi helyiségben tartózkodásáról üzemeltetési naplót kell vezetni.

33. Adattovábbítás
Adatot továbbítani csak a jelen szabályzatban- és jogszabályban - meghatározott esetekben lehet. Az adattovábbítás az eljárásra jogosult szerv, hatóság képviselője által biztosított adathordózó eszközre történik.
Adattovábbítás az Adatkezelő vonatkozásában abban az esetben történik, amikor jelen szabályzat IV. fejezet 27., illetve III. fejezet 23.3. pontja szerint az illetékes hatóság számára az adatok továbbításra kerülnek eljárás indítása, illetve az abban való közreműködés céljából.
Az adattovábbítás során a továbbítás célú adatmentést a jegyző végezhet.

34. Technikai intézkedések
Szünetmentes áramforrás
Szünetmentes áramforrás biztosításával kell gondoskodni arról, hogy a rendszer folyamatosan működni tudjon, illetve áram kimaradás miatt üzemzavar ne következzen be.
Informatikai védelem
A közterületi térfigyelő kamera rendszer adatrögzítést lehetővé tévő informatikai rendszert működtető számítógépes rendszerben biztosítani kell, hogy:
- a belépés személyre szóló kóddal történhessen,
- az adatkezelési események automatikusan naplózásra kerüljenek.
A vonatkozó kódok és jelszavak biztonságos kezeléséről a jegyző gondoskodik.
Az adatállományok kezelését úgy kell megszervezni, hogy részleges vagy teljes megsemmisülés esetén tartalmuk rekonstruálható legyen. Az eredeti adatállományokról legalább egy biztonsági mentést kell készíteni, hogy az egyik megsemmisülése, sérülése esetén az eredeti adatok továbbra is rendelkezésre álljanak.
Adathordozó azonosítása
A rendszerben csak nyilvántartásba vett adathordozót lehet használni, hogy a kezelt adatok fellelési helye, megsemmisítése nyomon követhető legyen. Az adattovábbítást kivéve adathordozóként csak a számítógéptől el nem különülő tárhelyet lehet használni.

35. Egyéb adatbiztonsági intézkedések
A közterületi térfigyelő kamera rendszer központi helyisége:
- épülete riasztóval védett,
- a beléptetés naplózott.
A központi helyiségben őrzött adatok védelmét szolgálja, hogy:
- a helyiség zárható, oda kizárólag a jegyző jelenlétében lehet belépni.

A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez kapcsolódva nyilvántartást kell vezetni:

- a kihelyezett kamerákról és az általuk megfigyelt közterületről,

- a rendszer állapotának időszakos ellenőrzéséről (üzemeltetési napló),

- a rendszerben végzett megfigyelésekről (megfigyelési napló),

- a rendszerben rögzített felvételek visszanézéséről, és kimentéséről (visszanézési napló),

- a rendszerben a felvételek tárolására használt adathordozókról, (adathordozó nyilvántartás),

- a rendszerben tárolt adatokról másolatkészítésről (adat másolati napló),

- az adattovábbításról, (adattovábbítási napló)

- a felvételek megsemmisítéséről,

- az adatvédelmi incidensről (incidens-nyilvántartás).

36. Kamera nyilvántartás
A kamera nyilvántartásnak - az önkormányzati döntéssel szinkronban - tartalmaznia kell legalább:
- a kamera, kamerák kihelyezésének helyét,
- az alkalmazott kamerák darab számát,
- az adott kamera, kamerákkal megfigyelt közterületet.
A kamera nyilvántartást az önkormányzati rendelet 2. melléklete tartalmazza.

37. Üzemeltetési napló
A rendszer működtetése során a rendszer állapotának rendszeres, időszakos ellenőrzéséről, valamint az idegenek központi helyiségben való tartózkodásáról Üzemeltetési naplót kell vezetni.
Az Üzemeltetési napló tartalmazza:
a rendszer állapot ellenőrzésre vonatkozó adatokat:
- az ellenőrzés pontos időpontját,
- a rendszer egyes elemeinek állapotára vonatkozó megjegyzést,
- a rendszer nem megfelelő üzemelése esetén a tett intézkedést,
- az ellenőrzést végző személy nevét,
a központi helyiségben tartózkodó idegenek tartózkodására vonatkozó adatokat:
- belépés és távozás időpontját,
- a belépő nevét, beosztását,
- a belépés okát, végzett tevékenységet.

38. Megfigyelési napló
A köztéri térfigyelő kamararendszer által közvetített felvételek központi helyiségben történő megfigyelése esetén a megfigyelésre vonatkozó adatokat a megfigyelési naplóban kell rögzíteni.
A Megfigyelési naplónak tartalmaznia kell:
- a megfigyelés napját,
- a megfigyelés kezdő és befejező időpontját,
- a bekövetkezett rendkívül eseményeket,
- a kezdeményezett intézkedéseket,
- megfigyelő nevét.

39. Visszanézési napló
A köztéri térfigyelő kamararendszer által rögzített felvételek központi helyiségben történő visszanézése esetén a visszanézésre, valamint a rendkívüli események képrészleteinek kimentésére vonatkozó adatokat naplóban kell rögzíteni.
A Visszanézési naplónak tartalmaznia kell:
- a visszanézés napját,
- a visszanézett felvételek azonosításhoz szükséges adatokat: kamera szám, a felvétel rögzítés kezdő és befejező időpontját,
- a bekövetkezett rendkívül eseményeket,
- a rendkívüli eseményeket tartalmazó felvételrészek kimentésének adatai (mentés helye)
- a kezdeményezett intézkedéseket,
- a visszanéző nevét.

40. Az adathordozók nyilvántartása
Az adathordozó nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
- a felhasznált, alkalmazott adathordozó azonosító adatait,
- az adathordozó adat rögzítésre történő használatának kezdő és befejező időpontját,
- az alkalmazást követően az adathordozó tárolási helyét,
- az adathordozó megsemmisítésére vonatkozó adatokat.

41. Adat másolási napló
Az adatmásolási naplónak tartalmaznia kell a rögzített felvételekről, felvétel részekről készített:
- másolat készítés időpontját,
- másolt felvétel azonosító adatait,
- másolat készítésének okát,
- másolat adathordozójának azonosítóját, a tárolás helyét,
- a másolatot készítő nevét.

42. Adattovábbítási napló
Az adattovábbítási nyilvántartást évenként kell vezetni, és a nyilvántartást 5 évig meg kell őrizni.
A nyilvántartásnak tartalmaznia kell, hogy:
- mikor történt az adattovábbítás,
- a felvételeket kinek, mely szervnek, hatóságnak, magánszemélynek továbbították,
- milyen célból került sor az adattovábbításra,
- mi volt az adattovábbítás jogalapja.

43. Felvételek megsemmisítésének nyilvántartása
A felvételek megsemmisítéséről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
- a megsemmisítés időpontját,
- a megsemmisített adatok azonosításához szükséges adatokat, /pl.: kamera szám, illetve számok, a rögzített felvételek időpontja (tól-ig) /,
- a megsemmisítés okát (30 napon belüli, illetve egyéb),
- a megsemmisítés módját,
- a megsemmisítést végző nevét.

44. Incidens nyilvántartás
A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
- az incidenshez kapcsolódó tények,
- incidens hatásai,
- incidens orvoslására tett intézkedések.
Az Adatkezelő az általa kezelt adatokkal összefüggésben felmerült adatvédelmi incidens kapcsán rögzíti az Infotv. 25/J. § (5) bekezdés a), c) és d) pontja szerinti adatokat, valamint az adatvédelmi incidenst haladéktalanul, de legfeljebb az adatvédelmi incidensről való tudomásszerzését követő hetvenkét órán belül bejelenti a Hatóságnak.

Adatkezelési feladat-és hatásköröket gyakorol:

- a közterület-felügyelet vezetője – a jegyző

- a kamerarendszer által rögzített felvételek megtekintésére jogosult: a jegyző és a polgármester.

45. A közterület-felügyelet vezetőjének adatkezelési feladat- és hatásköre
A közterület-felügyelet vezetőjének adatkezelési feladata, hogy:
- a jelen szabályzatot kidolgozza,
- jelen szabályzatot évente legalább egy alkalommal felülvizsgálja,
- a feladatok ellátásra kijelölje a feladatok ellátásáért felelős személyeket, a feladat elvégzéséről folyamatos tájékoztatást kérjen.

Az érintett, vagyis Ön jogosult arra, hogy az Adatkezelő által kezelt személyes adatai vonatkozásában

- az adatkezeléssel összefüggő tényekről az adatkezelés megkezdését megelőzően tájékoztatást kapjon (a továbbiakban: előzetes tájékozódáshoz való jog),

- kérelmére személyes adatait és az azok kezelésével összefüggő információkat az adatkezelő a rendelkezésére bocsássa (a továbbiakban: hozzáféréshez való jog),

- kérelmére, valamint az e fejezetben meghatározott további esetekben személyes adatait az adatkezelő helyesbítse, illetve kiegészítse (a továbbiakban: helyesbítéshez való jog),

- kérelmére, valamint az e fejezetben meghatározott további esetekben személyes adatai kezelését az adatkezelő korlátozza (a továbbiakban: az adatkezelés korlátozásához való jog),

- kérelmére, valamint az e fejezetben meghatározott további esetekben személyes adatait az adatkezelő törölje (a továbbiakban: törléshez való jog).

Az érintett tájékozódáshoz való joga alapján – amennyiben az nem esik törvényben meghatározott érdekből korlátozás alá – megismerheti, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e és jogosult arra, hogy a rá vonatkozóan kezelt adatok kapcsán tájékoztatást kapjon arról, hogy

- milyen célból kezeli,

- mi jogosítja fel az adatok kezelésére (jogalapjáról),

- mikortól és meddig kezeli az adatokat (időtartamáról),

- milyen adatokat kezel, és azok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja,

- a személyes adatok címzettjeiről, illetve a címzettek kategóriáiról,

- harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbításról,

- az adatkezeléssel kapcsolatos érintetti jogairól,

- jogorvoslati lehetőségeiről.

A tájékoztatás iránti és hozzáférésre irányuló kérelmekre az Adatkezelő legkésőbb 30 napon belül válaszol. Az érintett által a róla kezelt személyes adatokról kért további másolatokért az Adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Egyes esetekben – például bűncselekmények megelőzése érdekében – törvényi rendelkezések alapján a tájékoztatást az Adatkezelő megtagadhatja, ekkor a válaszban minden esetben szerepel a tájékoztatás megtagadását megalapozó törvényi rendelkezés és az, hogy az érintett milyen jogorvoslati lehetőséget vehet igénybe.

Az adat helyesbítésének kérése esetén a módosítani kért adat valóságát az érintettnek alá kell támasztania, és igazolnia kell azt is, hogy valóban az arra jogosult személy kéri az adat módosítását. Az Adatkezelő csak így tudja megítélni azt, hogy az új adat valós-e, és ha igen, akkor módosíthatja-e a régit.

Amennyiben nem egyértelmű, hogy a kezelt adat helyes-e vagy pontos-e, akkor az Adatkezelő az adatot nem helyesbíti, csak megjelöli, azaz jelzi, hogy azt az érintett kifogásolta, de nem biztos, hogy helytelen. Az Adatkezelő a kérés hitelességének megerősítését követően, indokolatlan késedelem nélkül helyesbíti a pontatlan személyes adatokat, illetve kiegészíti a kérelemmel érintett adatokat. A helyesbítésről vagy megjelölésről az Adatkezelő az érintettet értesíti.

Adatkezelés korlátozására irányuló kérelmének az Adatkezelő akkor tesz eleget, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

- ha az érintett vitatja az Adatkezelő által kezelt személyes adatok pontosságát, helytállóságát vagy hiánytalanságát, és a kezelt személyes adatok pontossága, helytállósága vagy hiánytalansága kétséget kizáróan nem állapítható meg, a fennálló kétség tisztázásának időtartamára,

- ha az adatok törlésének lenne helye, de az érintett írásbeli nyilatkozata vagy az Adatkezelő rendelkezésére álló információk alapján megalapozottan feltételezhető, hogy az adatok törlése sértené az érintett jogos érdekeit, a törlés mellőzését megalapozó jogos érdek fennállásának időtartamára,

- ha az adatok törlésének lenne helye, de az Adatkezelő vagy más közfeladatot ellátó szerv által vagy részvételével végzett, jogszabályban meghatározott vizsgálatok vagy eljárások - így különösen büntetőeljárás - során az adatok bizonyítékként való megőrzése szükséges, ezen vizsgálat vagy eljárás végleges, illetve jogerős lezárásáig,

- ha az adatok törlésének lenne helye, de dokumentációs kötelezettség teljesítése céljából az adatok megőrzése szükséges.

Ha az adat korlátozás alá esik, akkor a személyes adatokat a tárolás kivételével csak:

- az érintett hozzájárulásával,

- jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez,

- más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy

- az Európai Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből

lehet kezelni.

Az Adatkezelő az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja az érintettet.

A törléshez való jog érvényesítése érdekében az Adatkezelő haladéktalanul törli az érintett személyes adatait, ha az adatkezelés jogellenes, így különösen, ha az adatkezelés

- alapelvekkel ellentétes,

- célja megszűnt, vagy az adatok további kezelése már nem szükséges az adatkezelés céljának megvalósulásához,

- törvényben, nemzetközi szerződésben vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott időtartama eltelt, vagy

- jogalapja megszűnt és az adatok kezelésének nincs másik jogalapja,

- az érintett az adatkezeléshez adott hozzájárulását visszavonja vagy személyes adatainak törlését kérelmezi, kivéve, ha az adatok kezelése az Infotv. 5. § (1) bekezdés a) vagy c) pontján vagy (2) bekezdés b) pontján alapul,

- az adatok törlését jogszabály, az Európai Unió jogi aktusa, a Hatóság vagy a bíróság elrendelte, vagy

- az Infotv. 19. § (1) bekezdés b)-d) pontjában meghatározott időtartam eltelt.

Amennyiben az érintett úgy ítéli meg, hogy az adatkezelés jogszabályba ütközik, illetve egyébként sérelmesnek véli azt, ahogy az Adatkezelő a személyes adatait kezeli, akkor az Adatkezelő adatvédelmi tisztviselőjéhez fordulhat panaszával. A panasza minden esetben kivizsgálásra kerül. Az adatvédelmi tisztviselő elérhetősége megtalálható a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság online felületén, valamint az Adatkezelő weboldalán.

Ha közvetlenül az adatvédelmi hatósághoz szeretne fordulni, akkor bejelentéssel élhet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c., postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5.; e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu, honlap: www.naih.hu).

Továbbá lehetősége van adatainak védelme érdekében bírósághoz fordulni, amely az ügyben soron kívül jár el. Ebben az esetben szabadon eldöntheti, hogy a lakóhelye (állandó lakcím) vagy a tartózkodási helye (ideiglenes lakcím) szerinti törvényszéknél (http://birosag.hu/torvenyszekek) nyújtja-e be keresetét.

A lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszéket megkeresheti a http://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/birosag-kereso oldalon.

A szabályzatot az önkormányzat honlapján közzé kel tenni annak érdekében, hogy azt valamennyi érintett megismerhesse.

2. melléklet

A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helye, valamint a megfigyelt közterületek listája

Térfigyelő rendszer telepítésének helyszíne

Telepített kamerák száma (db)

1

Rákóczi út – Majori út kereszteződés

1 rendszámfelismerő

2

Rákóczi út – Majori út kereszteződés

1

3

Rákóczi út – Liget út kereszteződés

1

4

Liget út – Iskola út kereszteződés

2

5

Iskola út (templom előtt)

1

6

Szent István u. – Szent László u. kereszteződés

1

7

Szent István u. 6. (óvoda előtt)

1

8

Szent István u. – Hunyadi u. kereszteződés

1

9

Hunyadi u. 81. előtt

1

10

Rákóczi út – Kossuth Lajos út kereszteződés

3

11

Kossuth Lajos út töltés felőli vége

1

12

Rákóczi út – Erdősor út kereszteződés

1

13

Rákóczi út – Határ út kereszteződés

1

14

Rákóczi út – Határ út kereszteződés

1 rendszámfelismerő

15

Duna utca – Határ út kereszteződés

1

16

Cseresznyefa u. – Határ út kereszteződés

1

17

Tölgyfa u. szelektív hulladékgyűjtő

2