Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2021. 05. 11

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2021.05.11.

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében eljáró Győrzámoly Község Polgármestere a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 2. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, a 80/2021. (II. 22.) Korm. rendelet 1. § 70. pontjával meghosszabbított, Magyarország Kormánya által a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Ktftv.) 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Győrzámoly Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) Győrzámoly község közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az önkormányzat térfigyelő rendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja a közrendet vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyek megelőzése, elhárítása, a bűnmegelőzés, a szabálysértések megelőzése vagy az ilyen eljárásokban való közreműködés, ezen belül kiemelten:

a) a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;

b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;

c) a megfigyelt közterületen található vagyon, megóvása, felügyelete;

d) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése;

e) a lakosság és a községbe látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása;

f) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzati vagyon védelme.

3. § A Képviselő-testület a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetési és kezelési feladatainak ellátására - a Ktftv. 8. § (1) bekezdésére figyelemmel - a Győrzámolyi Polgármesteri Hivatal jegyzőjét jelöli ki.

4. § (1) A jegyző a térfigyelő rendszer kezelésére, az azzal készített álló- és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag a Ktftv-ben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben foglaltak szerint, valamint a jelen rendelet mellékletét képező Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató előírásai szerint jogosult. Az Adatkezelési Szabályzat és Tájékoztató a rendelet 1. mellékletét képezi.

(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét, valamint a megfigyelt közterületeket a 2. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A közterületi térfigyelő rendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az önkormányzatot terhelik. A képviselő-testület a költségvetésben tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az önkormányzat biztosítja a jegyző számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

6. § Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy a honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek listája közzétételre kerüljön.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.