Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 01- 2023. 08. 05

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.01.

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (3) és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetben nyújtott ellátásra való jogosultság, valamint a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására irányuló eljárás során, ha a Szt. eltérően nem rendelkezik, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.”

2. § (1) A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Gyógyszertámogatásra jogosult az a kérelmező, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg:)

„a) családban élők esetén a szociális vetítési alap 150%-át, és krónikus, hosszantartó betegségére tekintettel a háziorvos vagy szakorvos által vényre felírt havi gyógyszerköltsége eléri a szociális vetítési alap 15%-át,
b) egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 200%-át, és krónikus, hosszantartó betegségére tekintettel a háziorvos vagy szakorvos által vényre felírt havi gyógyszerköltsége eléri a szociális vetítési alap 15%-át.”

(2) A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Méltányosságból akkor is megállapítható a gyógyszertámogatás, ha)

„a) családban élők esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 250%-át és krónikus, hosszantartó betegségére tekintettel a háziorvos vagy szakorvos által vényre felírt havi gyógyszerköltsége eléri a szociális vetítési alap 20%-át,
b) egyedül élő esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300%-át és krónikus, hosszantartó betegségére tekintettel a háziorvos vagy szakorvos által vényre felírt havi gyógyszerköltsége eléri a szociális vetítési alap 20%-át.”

3. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) Győrzámoly Község Önkormányzata évente egy alkalommal - novemberben hónapban - kérelemre támogatást nyújt a községben állandó lakóhellyel rendelkező azon személynek, aki a tárgyév december 31-ig a 70. életévét betölti és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 800%-át, egyedülálló esetében a szociális vetítési alap 900%-át.

(2) A támogatás mértéke 4.000,-Ft/fő.

(3) A kérelem benyújtására nyitva álló időtartamot az önkormányzat a helyben szokásos módon teszi közzé.”

4. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 18. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, családot ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 200%-át, egyedül élő esetében 250%-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege alkalmanként nem lehet kevesebb 3.000,-Ft-nál és nem haladhatja meg személyenként a 30.000,-Ft-ot, a 18. § (6) bekezdés c) pontja esetén az 50.000,-Ft-ot, éves viszonylatban a szociális vetítési alap 200%-át, helyi lakásfenntartási támogatásban vagy adósságkezelési támogatásban részesülő kérelmező esetében a szociális vetítési alap 75%-át.”

5. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A helyi lakásfenntartási támogatás önálló ellátásként nyújtható azon személyeknek, családoknak:)

„a) akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 250%-át nem haladja meg, vagy”

(és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.)

6. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 29. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Adósságcsökkentési támogatásban részesülhet az a család vagy egyedül élőszemély,)

„c) akinek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg több személy együttélése esetén a szociális vetítési alap 150%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 200%-át, és vagyona nincs.”

7. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„31. § A polgármester az eltemettetésre köteles személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti, amennyiben az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem összege nem éri el egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 150%-át, családban élő esetén 120%-át és nincs vagyona.”

8. § (1) A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a családsegítést Győrzámoly Község Önkormányzat Család- és Gyermekjóléti Szolgálata útján biztosítja az arra rászorulóknak.”

(2) A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 35. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A családsegítő szolgálat a megelőző tevékenységek körében az alábbi feladatokat látja el:

a) figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiénés helyzetét, feltárja a nagy számban előforduló, az egyén és a család életében jelentkező probléma okait és jelzi azokat az illetékes hatóság, vagy szolgáltatást nyújtó szerv felé,

b) veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő- és jelzőrendszert működtet, ennek keretében elősegíti különösen az egészségügyi szolgáltatók, oktatási intézmények, gyermekjóléti szolgálat, a gondozási központ, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételét a megelőzésben.”

9. § A szociális igazgatás és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § Az önkormányzat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött megállapodás alapján biztosítja.”

10. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, és 2023. augusztus 6-án hatályát veszti.