Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2024. 01. 02

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2024.01.02.

Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed Győrzámoly Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű létesítményre utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira (tulajdonosok, tényleges használók a továbbiakban együttesen: érdekeltek), azon kivétellel, aki a közműhálózatra történt csatlakozásért a társulati érdekeltségi hozzájárulás korábbi megfizetését igazolni tudja.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a műszakilag átadott víziközmű-beruházás keretében létrejött – az önkormányzat saját elhatározásából önállóan vagy az érdekeltek együttműködésével megvalósított – víziközműre történő utólagos csatlakozásra.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött - ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új közszolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval és új rákötés létesítését vonja maga után.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) arra, aki korábban még nem kötött rá a viziközmű-hálózatra, de az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

b) arra, akinek az érintett érdekeltségi egység után társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvíz ellátásának és szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

b) Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

c) Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy amennyiben önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.

d) Érdekeltségi egység:

da) beépített ingatlan esetében egy háztartás, vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével,

db) beépítetlen ingatlan esetében a településrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő méretű, kialakított építési telek.

3. A csatlakozás feltételei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű–hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek közmű csatlakozási hozzájárulást (a továbbiakban: hozzájárulás) kötelesek fizetni.

(2) A víziközmű–hálózatra történő rácsatlakozási költségeket – különösen tervezés, kivitelezés – a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza.

4. § (1) A csatlakozás megkezdéséhez szükséges:

a) az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata,

b) amennyiben a csatlakozás műszaki feltételei ezt indokolják, a közterület felbontásához szükséges hozzájárulás,

c) önkormányzati igazolás a rácsatlakozáshoz.

(2) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű–hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű–szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.

4. A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése

5. § (1) A hozzájárulást - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - az érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén a hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli az ingatlanra még meg nem fizetett közmű csatlakozási hozzájárulás kivéve, ha erről másként rendelkeznek a felek az adásvételi szerződésben.

(2) Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett a hozzájárulás megfizetésére.

6. § (1) A meglévő viziközmű hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke 800.000,-Ft/érdekeltségi egység, melyből:

a) vezetékes ivóvíz-közmű hálózatra történő utólagos csatlakozás mértéke 250.000,-Ft/érdekeltségi egység

b) vezetékes szennyvíz-közmű hálózatra történő utólagos csatlakozás mértéke 550.000,-Ft/érdekeltségi egység.

(2) A hozzájárulást – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - egy összegben kell megfizetni.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a természetes személyek - külön kérelemre - legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesíthetők.

(4) Az (1) bekezdés szerinti közmű-csatlakozási hozzájárulás összegét a határozat véglegessé válását követő naptól számított 15 napon belül egy összegben vagy – a határozat rendelkezése szerint – legfeljebb 12 havi egyenlő részletben kell megfizetni az önkormányzat határozatában megjelölt módon, utalással, vagy készpénzben.

(5) A részletfizetési kedvezmény megszűnik és a hozzájárulásból még meg nem fizetett rész egy összegben esedékessé válik:

a) az érintett ingatlan értékesítése,

b) részletfizetés két alkalommal történő elmulasztása, vagy

c) a fizetési kedvezményben részesülő elhalálozása esetén.

7. § (1) A hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú hatáskört a polgármester gyakorolja. A polgármester Győrzámoly Község Önkormányzatának Képviselő–testülete által átruházott hatáskörben eljárva, e rendelet alapján rendelkezik a közmű csatlakozási hozzájárulás pontos összegéről és – erre vonatkozó kérelem esetén – a részletfizetés lehetőségéről.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás összegét legkésőbb a rácsatlakozásig, hatósági határozatban kell megállapítani.

8. § (1) A kérelmet írásban, e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon a Győrzámolyi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, igény esetén külön részletfizetésre irányuló kérelemmel. A kérelem illetékmentes.

(2) A közmű–csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről a rendelet 2. melléklete szerinti önkormányzati igazolás az alábbi esetekben adható ki az érdekelt részére:

a) egyösszegű fizetés esetén:

aa) az önkormányzat házipénztárába megtörtént a befizetés,

ab) átutalással történő teljesítéskor a közmű-csatlakozási hozzájárulás a költségvetési számlán ellenőrizhető módon megjelent,

b) részletfizetés esetén az önkormányzattal erre vonatkozóan megállapodást köt és az abban foglaltak szerint a közmű csatlakozás teljes összege megfizetésre került.

(3) Az önkormányzati igazolás kiadása a közmű–csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetésének igazolását követő 8 napon belül történik.

(4) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a hozzájárulás teljes összegét nem fizették meg és az ehhez kapcsolódó önkormányzati igazolás kiadásra nem került.

9. § (1) Jelen rendelet alkalmazása során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy a végrehajtást a döntéshozó, elsőfokú hatóság foganatosítja.

(2) A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási eljárási szabályokat kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

11. §1

1. melléklet a 23/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM víziközműre történő utólagos csatlakozáshoz
Alulírott

1. Név (magánszemély):.................................................................................................

1.1. Anyja neve:.....................................................................................

1.2. Születési helye, ideje:....................................................................

1.3. Lakcím, telefonszám:......................................................................

2. Név (vállalkozás):.............................................................................

2.1. Képviseletére jogosult:.................................................................

2.2. Adószám:......................................................................................

2.3. Székhely:.....................................................................................

2.4. Telefonszám, e-mail cím:......................................................................

3. mint a Győrzámoly, ..................................................................................................(közterület neve) ..........................................házszám........................................................hrsz-ú ingatlan tulajdonosa/használója (megfelelő rész aláhúzandó) kérem, hogy nevezett ingatlan ivóvízellátásának és szennyvíz-elvezetésének (megfelelő rész aláhúzandó) a víziközműre történő utólagos csatlakozása érdekében az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás összegét megállapítani szíveskedjen.

4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

5. Kelt:...........................(év).................................(hónap)......................(nap) .........................................................(aláírás)

6. A kérelem mellékleteként az alábbi dokumentumok kerülnek benyújtásra (a megfelelő rész aláhúzandó):

6.1. a víziközmű-szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentáció (1 pld.)

6.2. amennyiben a kérelmező nem az ingatlan tulajdonosa, úgy a tulajdonos és a használó között létrejött szerződés 1 pld-a.

2. melléklet a 23/2023. (XII. 6.) önkormányzati rendelethez

IGAZOLÁS az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás megfizetéséről

1. A Győrzámolyi Polgármesteri Hivatal képviseletében eljárva igazolom, hogy:

1.1. Név:.............................................................. Anyja neve:.................................................. Lakcím:.......................................................... szám alatti lakos a tulajdonában/használatában lévő

1.2. Név:...................................................................................... Képviseletre jogosult:............................................................. Adószám:......................................................... Székhely:..................................................................gazdasági szervezet a tulajdonában/használatában lévő

1.3. a Győrzámoly …..………………………………….út/utca, …………………házszám ……………………….. hrsz-ú ingatlan ivóvízellátásának és szennyvíz-elvezetésének érdekében a víziközműre történő utólagos rácsatlakozás feltételeként

1.3.1. Győrzámoly Község Polgármestere …………….....számú határozatában előírt…………………………..……………………………Ft, azaz ………………… forint összegű utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulást egyösszegben megfizette vagy

1.3.2. Győrzámoly Község Polgármestere a nevezett érdekelt részére az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás …………..havi ………………..Ft/hó, azaz …………………………………forint/hó összeg egyenlő részletekben* történő megfizetését engedélyezte vagy ………………. havi halasztást* engedélyezett, melyből nevezett személy/szervezet*…………………….Ft összeget, mint …………………..hónap törlesztő részletet az önkormányzat költségvetési számlájára megfizette. (*megfelelő rész aláhúzandó).

1.4. Kelt:............................(év)....................(hónap)...............(nap).............................................(ügyintéző aláírása)

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.